Täällä asunnot menevät nyt kaupaksi! Mitä tehdä, jos oman asunnon myynti jumittaa?
Lisää aiheesta
Muutamat alueet ovat nyt piristäneet asuntokauppaansa, isojen kaupunkien ulkopuolellakin. Mutta mitä tehdä, jos oman asunto ei mene kaupaksi? OP:n asiantuntijat kertovat.
Perinteisesti asuntokauppa käy hyvin isoissa kasvukeskuksissa, kuten Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Kuitenkin isojen kasvukeskusten ulkopuolelta nousevat nyt esiin Kuopio, Pori ja Salo, sillä niissä on ollut erityisen hyvä asuntokauppavuosi.
Myös Etelä-Pohjanmaalla asuntokauppa on piristymässä, kertoo OP Kodin asiantuntija Petteri Miettinen.
– Noin viisi prosenttia on tämänvuotuinen markkinoiden kasvu. Olisikohan eteläpohjalainen yrittäjähenkisyys nostanut päätään ja saanut ihmiset päättämään, että nyt ei masennuta? Miettinen pohtii.
Miettisen mukaansa aiemmin Etelä-Pohjanmaalla myytiin erityisesti sijoitusasuntoja, mutta nyt tavallinen kansa on lähtenyt liikkeelle.
– Tavallisten ihmisten peruskodit menevät nyt hyvin kaupaksi. Kolme tai neljä huonetta ja keittiö.
Kiinnitä huomio oikeisiin asioisin
Jumittaako oman asuntosi myynti, tai pohditko vasta myymistä ja haluaisit varmistaa, että kodistasi kiinnostutaan? Miettinen kiteyttää kaiken siihen, että on hyvä tarkistaa perusasiat.
– Nykyajan asunnonostajalla ei ole halua siivota edellisen omistajan sotkuja. Jos listoja puuttuu tai ovenkarmi on risainen, koska koira on järsinyt sen, niin kannattaa korjata ne asiat ensimmäisenä, Miettinen sanoo pilke silmäkulmassaan.
Periaate on: jos ajattelee, että korjaisin nämä asiat nopeasti, kunhan vain saisin aikaiseksi, niin sitten ne kannattaa vain yksinkertaisesti korjata. Muuten ostajaehdokkaan huomio menee vääriin asioihin, kun tämä arvioi asuntoa ja sen hintaa.
Toinen perusasia on tehdä asunnosta mahdollisimman siisti niin, että omat elämisen jäljet eivät juuri näy.
– Se yleensä riittää – ei tarvitse raahata jonkun toisen huonekaluja kotiin ja alkaa sisustamaan uudestaan, Miettinen sanoo.
Yksi hyvä kikka on myös muistella, mihin itse aikoinaan asunnossa ihastui. Toimisiko se sama asia yhä myyntivalttina? Voisiko itse tehdä jotain, jotta ostajaehdokas huomaisi sen ihastuttavan asian ensimmäisenä?
– Ensivaikutelma alkaa jo pihalta, mutta tärkein on se hetki, kun ostaja astuu ensimmäisen kerran ovesta sisälle. Tuleeko jo eteisessä vau-fiilis?
Asuntokauppa elpyy aina
OP:n kiinteistönvälitysjohtaja Max Meder puolestaan korostaa, että asuntoa myydessä on tärkeintä tietää ostajien tarpeet. Mitä ostajat haluavat asunnoiltaan juuri nyt? Sinäkin voit ottaa asian välittäjän kanssa puheeksi ja pohtia, miten juuri sinun asuntoasi kannattaisi lähteä markkinoimaan. Välittäjillä on yleensä ostajien tarpeista jokin käsitys jo valmiiksi.
– Yleensä välittäjämme kysyvät asiakaskontakteissa, mitä ostajat asunnolta toivoisivat ja mikä olisi heille tärkeää, Meder kertoo.
Meder kertoo, että asuntokaupan tilanne vaihtelee saman paikkakunnan sisällä ajan myötä, eikä sille ole aina selkeää selitystä.
– Alalla puhutaan niin sanotusta patoutumasta. Eli vaikka jollakin alueella asuntokauppa on ollut hiljaisempaa, niin perusasuntotarve on kuitenkin olemassa. Perheitä tulee, lapsia muuttaa kotoa, ihmisiä syntyy ja kuolee. Kun tarve tarpeeksi pitkään kasvaa, niin se lopulta purkautuu, ja alkaa syntymään kauppaa, Meder kertoo.
– Ei ole kohdetta, joka ei lopulta menisi kaupaksi. Kyse on ajasta, oikeasta hinnoittelusta ja ostajien löytämisestä.
Miksi Etelä-Pohjanmaa?
Hinnoittelu on yksi syy, jonka Miettinen pohtii olevan Etelä-Pohjanmaan kasvavan asuntokaupan takana. Hinnat olivat vielä pari vuotta sitten melko rajut, hän kuvailee. Sekä välittäjät että myyjät ovat nyt havainneet, että neliöhinta oli Seinäjoen kokoiselle kaupungille hieman liian korkea.
– Hinnat ovat tippuneet 5–10 prosenttia, ja samalla asunnot ovat alkaneet mennä paremmin kaupaksi. Esimerkiksi 70-luvulla rakennetun kerrostalokolmion saa nyt noin 30 000 euroa edullisemmin kuin pari vuotta sitten, mikä on lisännyt kiinnostusta niihin.
OP Koti auttaa sinua asunnon myymisessä sekä uuden löytämisessä.