Junamatka Järvenpäästä Helsingin keskustaan kestää puoli tuntia, ja kävelymatkaa kertyy yhteensä parikymmentä minuuttia, kunnes erityisasiantuntija Jarkko Kauppinen on työpaikallaan Kotimaisten kielten keskuksessa Hakaniemessä.

Saman verran oli Leena Kauppisella mennyt työmatkoihin, tosin päinvastaiseen suuntaan, kun pariskunta oli asunut Länsi-Pasilassa. Järvenpään Taidemuseon museoassistentti oli reissannut viitisen vuotta Helsingin ja Järvenpään väliä.

Viime marraskuussa perheeseen syntyi esikoinen, Kaapro Kauppinen. Vuokrakaksio ei enää palvellut perheen tarpeita, ja oli aika etsiä uutta kotia. Ensimmäisen kerran se saisi olla omistusasunto. Sen tuli sijaita jommankumman työpaikkakunnalla mutta ei niiden välissä; molempien ei tarvitsisi matkustaa.

Sopiva koti löytyi ja perhe asettui Järvenpäähän.

Tilava ja omannäköinen

Rauhallisen kadun reunassa seisoo seitsemän osakkaan rivitalo. Vuonna 2005 rakennettu tiilivuorattu rakennus kätkee sisäänsä Kauppisten lähes kahdeksankymmenen neliön kodin kahdessa kerroksessa.

Länsi-Pasilan kotiin verrattuna asunnosta löytyy kaksi valttia: siinä on oma piha ja sauna.

– Olen kova saunomaan, sanoo Leena.

Jarkko luettelee muita hyviä puolia.

– Olohuone on tilava ja makuuhuoneet ovat avarat. Kaaprokin sai oman huoneen.

Erillisistä makuuhuoneista on hyötynyt koko perhe, sillä Kaapro on oppinut nukkumaan aiempaa paremmin ja yösyötöt ovat vähentyneet. Pikkuinen matkailee höyhensaarilla äitinsä vanhassa auringonkeltaisessa pinnasängyssä.

Aikuisten makuuhuoneen etu on se, että siihen mahtuu työpiste. Koronakeväänä ja -kesänä sanakirjantoimittaja Jarkko on tehnyt työtään, vanhan kirjasuomen sanakirjan toimittamista, etänä. Leena jatkaa äitiysvapaalla vuoden loppuun asti.

– Jossain vaiheessa lisäämme varmaan makuuhuoneeseen sermin erottamaan työtilan muusta huoneesta, pariskunta pohtii.

Makuuhuoneen ovi avautuu katetulle parvekkeelle, jonne voi vetäytyä köllöttelemään ja ihailemaan vaikkapa taivaalla lipuvia pilviä. Viihtyisässä ulkotilassa viihtynee myös perheen lemmikki, ragdoll-rotuinen Lita. Vierailupäivänä kymmenvuotias rouva raotteli raukeana sinisiä silmiään makuuhuoneen sängyllä.

Omannäköistä elämää

Uudessa kodissa on vielä paljon tehtävää. Rappusiin on rakennettava portit Kaapron turvaksi. Pikku vesseli ottaa jo terhakoita askelia äidin tai isän käsien varassa. Keittiönpöydän voisi vaihtaa pienempään, jotta se veisi vähemmän tilaa.

Koti on siis niin sanotusti vielä vaiheessa, mutta jo nyt siinä näkyy asukkaidensa mieltymykset. Alakerran kirjahyllyyn on pinottu vaikuttava valikoima lautapelejä, jotka ovat Jarkon harrastus. Portaikon seinällä roikkuu pehmeästi kumiseva koshi-tuulikello. Tässä asunnossa kuullaan muitakin instrumentteja. Jarkko soittaa saksofonia ja Leena poikkihuilua.

– Musiikin parissa me tapasimmekin, Leena sanoo ja nauraa.

Kaapro pääsee näin ollen jo varhain musiikillisille apajille. Muskarin hän on jo aloittanut äitinsä kanssa.

Rivitaloasunnossa naapureihin tutustuu ennen pitkää, niin ikään taloyhtiön asioihin. Ne kiinnostavat myös Kauppisia; olivathan he tutustuneet talon papereihin huolellisesti jo ennen ostopäätöstä.

Kysymyksiä, neuvoja ja tarkkaa vertailua

Kun Järvenpään asunto tuli myyntiin, Leena, 31, ja Jarkko, 32, tiesivät heti, että kohde oli hyvä. He sopivat välittäjän kanssa erityisnäytöstä ja tekivät oitis tarjouksen.

Päätös oli helppo tehdä vuoden mittaan kertyneen etsinnän pohjalta. Kauppiset olivat käyneet monessa asuntonäytössä, vaikka koronapandemia aiheutti monesti erityisjärjestelyjä. He olivat kahlanneet läpi lukuisia isännöintitodistuksia ja taloyhtiöiden tilinpäätöksiä ja oppineet esittämään kysymyksiä epäselvistä kohdista.

He olivat myös kysyneet neuvoa vanhemmiltaan ja kilpailuttaneet lainoja. Lopulta sopivat lainaehdot ja -summa järjestyivät.

– Tämänkokoisen asunnon hinta olisi Helsingissä satatuhatta euroa enemmän, Leena arvioi.

Tuusulanjärven pohjoisrannan tuntumasta koti irtosi noin 250 000 eurolla. Asumiskustannukset ovat hivenen korkeammat kuin aiemmassa vuokra-asunnossa, mutta asukkaiden mielestä kohtuulliset. Yhtiövastike on alle 300 euroa ja sisältää vesimaksun. Sähkölasku muotoutuu kulutuksen mukaan.

2000-luvulla rakennetussa asunnossa on se hyvä puoli, että isoja remontteja ei ole lähiaikoina odotettavissa toisin kuin esimerkiksi 1970-luvun taloissa, joissa tehdään paraikaa ahkerasti linjastokorjauksia.

Muutto uudelle paikkakunnalle ei järisyttänyt Kauppisten identiteettiä. Kuopiosta kotoisin oleva Jarkko laskeskeli muuttaneensa aikuisikänsä aikana reilut kymmenen kertaa. Lempäälästä lähtöisin oleva Leena oli ehtinyt tutustua työnsä myötä Järvenpään luontoon, historiaan ja kulttuuriin.

Rivitalo vastaa juuri nyt perheen tarpeita. Sitä voi muunnella omannäköiseksi, ja silloin siinä viihtyy.

Nurmijärvi-ilmiölle vauhtia

Asuntolainojen kysyntä ja asuntokaupat ovat kasvussa Uudenmaan kehyskunnissa, kertovat OP Koti Uusimaan asiantuntijat. Asuntokauppojen lukumäärä kasvoi vuoden 2020 tammi-kesäkuussa OP Koti Uusimaan alueella, eli Järvenpäässä, Keravalla, Tuusulassa, Hyvinkäällä, Nurmijärvellä, Vihdissä, Lohjalla, Kirkkonummella, Siuntiossa ja Karkkilassa, noin 11 prosenttia vuoden 2019 tammi-kesäkuuhun verrattuna. Samalla myyntiajat lyhentyivät osassa kehyskunnista.

– Ihmiset ja perheet etsivät lisää asumisväljyyttä kohtuullisen matkan ja sujuvien kulkuyhteyksien päästä pääkaupunkiseudusta. Korona-aika vauhditti väljemmän asumisen kysyntää entisestään, ja sitä Uudenmaan kehysvyöhyke tarjoaa pääkaupunkiseutua edullisemmin. Koska matka pääkaupunkiseudulle on lyhyt, kehyskuntien merkitys ja painoarvo tulevat tulevaisuudessa yhä kasvamaan, arvioi OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky.

Suurinta asuntokaupan kasvu tammi-kesäkuussa oli OP Koti Uusimaan mukaan Lohjalla (+25,5% ) ja Järvenpäässä (+22,5 % ). Omakotitalojen kaupassa Nurmijärvi-ilmiö näkyi vahvimmin erityisesti heinäkuun aikana, jolloin asuntokaupassa nähtiin yli kolmanneksen nousu.

Myös kesämökkikauppa on käynyt kesän aikana erittäin vilkkaana Uudellamaalla. Vapaa-ajan asuntojen kasvu oli peräti 185 prosenttia, eniten kauppoja tehtiin Lohjalla.

Etsitkö uutta asuntoa vai oletko myymässä kotiasi? OP Koti tuntee koko Suomen asuntomarkkinat.

Lue myös:

Asunnon voi myydä kokonaan etänä - näin se toimii

Miten asunto stailataan myyntikuntoon? Houkuttelevat tekstiilit ja kalusteet herättivät tämän kaksion henkiin