Joskus jokin kaupunki vain kolahtaa. Niin kävi toimittaja ja kirjailija Mari Friskille, kun hän ensimmäistä kertaa poikkesi Tammisaareen.

– Olimme ennen lasten syntymää viikonloppuna tulossa Turusta ja päätimme pysähtyä matkan varrella Tammisaaressa. Mietin, miten Suomessa voi olla näin ihana paikka! Sen jälkeen kävimme mieheni Björnin kanssa kaupungissa aina kesäisin ja mietimme, millaista siellä olisi asua, Mari Frisk kertoo.

Odottaessaan ensimmäistä lastaan Frisk pohti miehensä kanssa myös muuttoa Tammisaareen. Ajatus ei kuitenkaan kantanut, vaan pariskunnan arki rakentui omakotitaloon Espooseen. Tammisaari ei kuitenkaan hellittänyt otettaan, vaan kaupungissa veti puoleensa lomilla ensin yhden, sitten kahden lapsen kanssa.

Kun koronapandemia lopetti väliaikaisesti ulkomaan matkat, oman loma-asunnon löytäminen tuntui entistä tärkeämmältä. Mutta perinteisen mökin omistaminen ei tuntunut omalta.

– Asumme Espoossa omakotitalossa ja sen verran kaukana kaikesta, että ruokakauppaankin pitää lähteä autolla. Emme halunneet enää toista paikkaa, jossa kaikki pitää tehdä itse ja jossa aikaa menee siirtymiin.

Ajatus kiertyi jatkuvasti Tammisaareen. Olisiko mahdollista, että mökki olisikin asunto?

Friskien perheen kakkoskoti on puolet pienempi kuin heidän Espoon kotinsa.

Oman asunnon rauhaa

Asunnon ovi narahtaa tutulla nuotilla. Kierreportaat vievät ullakkokamariin ja kattoikkunoista lankeaa pehmeää valoa Artekin huonekaluille, vanhoille pinnatuoleille ja uutena ostetulle mukavalle sohvalle. Pöydällä pino kirjaston kirjoja odottaa palauttamistaan, samalla keikalla voidaan poiketa uimarannalla tai jäätelöllä.

Perheen lomaparatiisi sijaitsee nyt aivan Tammisaaren keskustassa. Kun asunto tuli myyntiin, Friskit olivat ensimmäisiä, jotka kävivät sitä katsomassa. Ostopäätös syntyi nopeasti.

– Rakastan Tammisaaressa vanhoja taloja ja niiden tunnelmaa. Vaikka oma asuntomme on 90-luvun talossa, tässä oli jotenkin kaikki kohdillaan. Kierreportaat ja kattoikkunat olivat asioita, joista aina uneksin ja joista olen ollut täällä kovin iloinen, Mari Frisk kertoo.

Neliöitä asunnossa on 60. Se on puolet vähemmän kuin perheen talossa Espoossa, mutta asunto tuntuu juuri oikean kokoiselta.

– Olemme pitäneet kalustuksen minimalistisena ja tavaraa on niin vähän kuin mahdollista. Täällä ollessa huomaa, miten vähällä tavaramäärällä oikeasti pärjää.

Kakkoskoti on Mari Friskille perheen lomanviettopaikan lisäksi myös paikka, jossa uppoutua kirjailijan työhön.

Aikaa yhdessä, aikaa erikseen

Loma-asuntoa käytetään sekä koko perheen voimin että vanhempien oman ajan keskuksena.

Tammisaareen pääsee Espoosta reilussa tunnissa julkisilla kulkuvälineillä. Pienessä kaupungissa kaikki on lähellä: kauppaostokset voi hoitaa repun kanssa kävellen ja kahvilaan tai kivijalkakauppaan piipahtaa hetken mielijohteesta. Kymmenvuotias Elma ja seitsemänvuotias Anton arvostavat lähellä sijaitsevaa uimarantaa ja siistejä leikkipuistoja. Elma käy Tammisaaressa myös ratsastamassa.

Kesällä loma-asunnolla oltiin monta viikkoa, mutta myös talvinen Tammisaari on tarjonnut ihania irtiottoja. Erityisesti Björn viihtyy Västerbyn hiihtoladuilla.

– Nautin tosi paljon siitä, kuinka rauhallista kaupungissa on talvella. Teemme ihan tavallisia asioita, käymme pulkkamäessä, hiihtämässä ja luistelemassa, Mari Frisk kuvailee.

Mari ja Björn ovat hektisimpinä työviikkoina käyttäneet asuntoa vuorotellen etätyöpisteenä, toinen vanhemmista on silloin pyörittänyt arkea kotona. Viikonloppuisin Tammisaaren asunto tarjoaa Marille kirjoitusrauhaa: Friskin toinen romaani Monitahokas näki päivänvalon keväällä.

– Loma-asunnolla fiktion kirjoittamiseen on helpompi uppoutua, on hiljaista ja kotitöitä on vähän. Muutenkin kirjat kuuluvat Tammisaaressa arkeen – vaikka asunto on pieni, meillä on jokaisella täällä oma kirjahylly. Lasten kanssa käydään ahkerasti Tammisaaren kirjastossa ja paikallisilta kirpputoreilta tekee joka käynnillä kirjalöytöjä.

Vain torikori puuttuu

Tammisaaressa miellyttää sen kiireetön tunnelma.

– Vastaantulijat tervehtivät sunnuntaikävelyllä. Käyn torilla tekemässä ostoksia. Tosin en ole vielä hankkinut idyllistä torikoria, ehkä sellainen pitäisi vielä hommata, Mari Frisk naurahtaa.

Kun loma-asunnolla ei tarvitse nikkaroida ja puuhailla, aikaa jää muuhun. Elokuvissa tulee käytyä useammin kuin kotioloissa ja Tammisaaresta on helppo tehdä koko perheen päiväretkiä lähialueelle: Fiskarsiin, Hankoon, Bromarviin. Nauttia Suomesta ja lomatunnelmasta, myös työarjen keskellä.

– Kesämökki on minulle enemmän tunnetila kuin tietynlainen rakennus. Kun Tammisaaressa kävelen kymmenen minuuttia rautatieasemalta asunnolle ja suljen oven perässä, arki jää taakse joka kerran, Mari Frisk hymyilee.

Etsitkö omaa kakkoskotia? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta‍‍