Vain harva jää asumaan ensimmäiseen ostamaansa asuntoon, joten useimmille tulee vastaan jossakin elämänvaiheessa asunnonvaihto. Esimerkiksi yhteen muuttaminen ja ero, lasten saaminen ja lasten kotoa muuttaminen ovat elämäntilanteita, joissa asuntotarpeet usein muuttuvat. Mistä sitten aloittaa asunnonvaihto onnistuneesti?

Muuta evästeasetuksiasi

– Usein tapana on, että vanha asunto myydään ensin, mutta ei se ole aina välttämätöntä. Asia pitää vain pankin kanssa sopia, sanoo kehityspäällikkö Outi Kapanen OP:n rahoituspalveluista.

Lainaneuvottelut kannattaa siis aloittaa ennen kuin asunnonvaihdolla on kiire. Neuvotteluissa selviää, millaiseen asuntoon uudessa elämäntilanteessa on varaa. Uusi asuntolaina tarkoittaa usein muutoksia myös asuntolainan kuukausierään ja marginaaleihin.

Jos muuttajia eli asuntolainan ottajia on kaksi, kannattaa heidän jo ennen lainaneuvotteluja pohtia peruslinjauksia. Kuinka lainan määrä jaetaan? Otetaanko laina yhteisesti, vai ottavatko kummatkin oman lainan?

Kun päätös muutosta on tehnyt, moni alkaa jo selailla asuntoilmoituksia. Jos vanhaa asuntoa ei ole vielä myyty mutta uusi on jo kiikarissa, tulee käyttöön usein väliaikainen bullet-laina. Se eroaa normaalista asuntolainasta niin, että bullet-laina maksetaan kerralla pois, yleensä silloin kun vanha asunto saadaan myytyä.

– Jos vanhan asunnon myynti venyy, voi hintapyynnöstä joutua joustamaan merkittävästikin, ja näihinkin tilanteisiin varaudutaan keskustelemalla pankin kanssa mahdollisesta välirahoituksesta. Kahden asunnon loukulta kannattaa pyrkiä välttymään, Kapanen sanoo.

Keräsimme yhteen vinkkivideot ensiasunnon ostajalle, asunnon myyjälle, asuntoa vaihtavalle, sitä remontoivalle sekä sijoitusasuntoa harkitsevalle. Katso kaikki videot täältä.

Tarvitsetko lainaa asuntoon? Lainalaskurilla saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.