Suuri osa suomalaisista haluaa asua omistusasunnossa, ja oma koti onkin monen suurin sijoitus. Vastasimme viiteen usein esitettyyn kysymykseen asuntolainasta.

Mikä on maksuerä ja mistä se koostuu?

Maksuerä on kuukausittain veloitettava summa, joka koostuu lainapääoman lyhennyksestä sekä lainan korosta. Tämän lisäksi lainanottaja maksaa yleensä lainanhoitokuluja. Osuuspankin omistaja-asiakkaana asuntolaina kerryttää OP-bonuksia, joilla voidaan kuitata esimerkiksi vakuutuksia tai palvelumaksuja. 

Millaisia takaisinmaksutapoja on?

Yleisin lainan takaisinmaksutapa on muuttuva annuiteetti, joka on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Siinä lainan kuukausierä pysyy samana koron tarkistuspäivään saakka, jolloin erä muuttuu koron muutosta vastaavaksi. Maksuerä siis muuttuu koron muuttuessa, mutta laina-aika pysyy samana.

Toinen yleinen tapa on tasaerä, jolloin kuukausittain maksettava summa pysyy koko laina-ajan samana. Kun asuntolainan korko muuttuu, maksuerän suuruus ei muutu, vaan laina-aika joko pitenee, jos korot nousevat, tai lyhenee, jos korot laskevat.

Nykyisin vähemmän käytetty tapa on tasalyhennys, jossa lainaa lyhennetään aina samalla summalla, mutta korko vaihtelee. Alkuvaiheessa summa on suurimmillaan, sillä koron osuus on suurempi. Koron osuus pienenee lainapääoman pienentyessä.

Saanko yksin asuntolainaa?

Lähtökohtaisesti kyllä. Nykyisin sinkkutalouksia on paljon ja monella yksinelävällä on asuntolaina. Haki asuntolainaa sitten yksin tai kaksin, pankissa arvioidaan aina asiakkaan kokonaistilanne ja laina mitoitetaan järkevästi asiakkaan elämäntilanteeseen, talouteen ja maksukykyyn sopivaksi.

Tarve varautua erilaisiin yllätyksiin korostuu yksin asuvalla. Kannattaa siis pohtia paitsi nykyistä elämäntilannetta myös tulevaisuutta: millaisia muutoksia tai yllätyksiä elämä voi tuoda tullessaan. Näiden varalle voi miettiä lainan takaisinmaksuturvaa ja korkosuojausta.

Kuinka paljon asuntoni itsessään toimii vakuutena?

Asunnon vakuusarvo on yleensä 70 prosenttia asunnon kauppahinnasta. Ylijäävään 30 prosenttiin voit käyttää valtiontakausta, luottotakausta, säästöjä tai muita vakuuksia. Asuntolainaa ja vakuuksien käyttöä rajoittaa myös lainakatto, joka on ensiasunnon ostajalle 95 prosenttia ja muille 90 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että omia säästöjä tai reaalivakuutta tulee olla vähintään viisi prosenttia.

Jos myyn asuntoni, miten lainan käy?

Kun asunto myydään, sen kauppahinnalla maksetaan pääsääntöisesti laina pois. Jos uusi asunto on tiedossa ja asiakas haluaa säilyttää vanhan lainansa esimerkiksi hyvien lainaehtojen vuoksi, voidaan kauppasumma pantata tilapäisesti asuntolainan vakuudeksi.

Asiantuntijana artikkelissa OP:n asuntorahoituksen talouden turvista vastaava johtaja Anna Niinimäki.

​Tutustu asuntolainaan ‍ja hae lainaa vaivattomasti verkossa. Lainalaskurilla‍ saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.

Lue myös:

Paljonko voin saada asuntolainaa? Klikkaa niin tiedät

Asuntolainan myöntää osuuspankki.