Moni työntekijä jää juuri nyt koronaviruksen vuoksi kotiin etätöihin, mutta hämeenlinnalaisessa Päivärinnan perheessä sellaista vaihtoehtoa ei ole. Molemmat vanhemmat ovat lähihoitajia. Tuija Päivärinta, 31, työskentelee kotihoidossa. Asiakkaina on pääasiassa ikäihmisiä ja nuorempia pitkäaikaissairaita. Tuija tekee pääasiassa yövuoroja ja vuorot sisältävät perustehtävien lisäksi turvahälytyksiin reagoimista. Pyry Päivärinta, 33, työskentelee kolmivuorotyössä sairaalassa. Tehtäviin kuuluu esimerkiksi hoidon suunnittelua, perushoidon toteuttamista, kotiutumisasioiden hoitamista, omaisten kanssa asioimista ja yhteistyötä lääkäreiden ja fysioterapeuttien kanssa.

-Koko ajan olen lähikontaktissa potilaiden kanssa. He ovat enimmäkseen perussairaita ikäihmisiä, Pyry kertoo. 

Koko maailma on tällä hetkellä ymmällään yhtäkkisestä myllerryksestä, mutta ihan erityisellä tavalla tilanne haastaa hoitoalan ammattilaisia. Alkanut kevät ja tuleva kesä mietityttävät ennenkokemattomalla tavalla. Päivärinnat tietävät, että tällä hetkellä Suomessa kuullaan vasta alkusoittoa. Kukaan ei vielä varmuudella voi sanoa, miten hurjaksi tilanne äityy. Varmalta näyttää ainoastaan se, ettei tilannetta ainakaan millään tavalla helpoksi voi luonnehtia, eikä myrsky laannu hetkessä.

-Nyt on selvästi työpaikalla sellainen vähän epämääräisen odotuksen ilmapiiri. Tilanne muuttuu koko ajan ja ihan varmasti esimerkiksi kuukauden päästä on jo aivan eri todellisuus kuin nyt, Tuija miettii maaliskuun loppupuolella.

-Meillä varaudutaan koko ajan voimakkaasti tulevaan ja tehostetaan kaikkia prosesseja. Työn suunnitelmallisuutta on painotettu ja tietysti tehostettu entuudestaan käsihygieniaa ja muita suojautumistoimia, Pyry jatkaa. 

Epävarmuus tulevasta näkyy kummankin töissä myös potilaiden keskuudessa. Vierailukielto on pantu merkille ja moni seuraa laitoksessakin uutisia ja maailman tilanteen kehittymistä.

-Eräs muistisairas herra esimerkiksi halusi jo tarjoilla sylkinäytettä testattavaksi. Varmasti erilaisia huolekkaita ajatuksia on nyt ihmisten mielissä paljon, Tuija kertoo.

Pienten lasten hoitojärjestelyt

Omat haasteensa Päivärintojen arkeen tuo kummankin vanhemman vuorotyö. Toistaiseksi molempien työpaikoilla on kyetty joustamaan hyvin, ja vanhemmat ovat pystyneet sommittelemaan Vilhon, 4,5, ja Venlan 2,5, hoidon melko mutkattomasti. On kuitenkin selvää, että tilanne voi vaikeutua kevään varrella huomattavastikin, jos hoitajapula iskee tai tulee esimerkiksi tarve tehdä pidempiä päiviä.

-Lapset eivät ole olleet vuoropäivähoidossa vaan tavallisessa, yksityisessä päivähoidossa. Olemme arjessa tottuneet säätämään vuorojamme lasten rytmeihin sopiviksi, mutta on tosi vaikea sanoa, miten arki käytännössä saadaan sumplittua, jos tilanne työpaikoilla muuttuu rajusti, Tuija miettii.

Tilannetta vaikeuttaa sekin, ettei turvaverkkoon voi nyt turvautua entiseen malliin. Päivärinnat ovat saaneet paljon hoitoapua isovanhemmilta, lasten kummeilta ja muilta ystäviltä. Nyt sellaiseen ei tietenkään voi turvautua.

Velvollisuus auttaa

Pysyäkseen itse työkunnossa ja suojatakseen ikäihmisiä, Päivärinnat ovat laskeneet kaiken sosiaalisen kanssakäymisen perheen ulkopuolella minimiin. Kuntosalireissut ja kyläilyt ovat saaneet jäädä.

-Olemme olleet tosi aktiivisia tapaamaan toisia lapsiperheitä, mutta nyt suhteita on hoidettu soittelemalla, Tuija toteaa.

Sosiaalinen elämä on ajettu alas. On tietysti ikävää joutua luopumaan asioista, joista pitää ja joihin on tottunut, mutta nyt on oleellista ennaltaehkäistä tilanteen pahenemista mahdollisimman paljon, Pyry kertoo. 

Molemmat suhteutuvat rauhallisin mielin siihen, että töissä on nyt oltava, etätyön mahdollisuus kun ei ulotu hoitavaan henkilöstöön.

-Koen, että on minun velvollisuuteni auttaa. Toimimme tärkeänä tukipisteenä isommalle sairaalalle. Mutta ilman muuta sekin huolettaa, että oma perhe sairastuu, Pyry miettii.

-Minäkin ajattelen, että on velvollisuuteni tehdä töitä ja tarvittaessa sitten tehdä niitä vielä vähän enemmänkin, Tuija lisää. 

Päivärinnat toivovat kaikilta talkoomieltä yhteisen koettelemuksen edessä. Nyt on oikea aikaa ottaa asia vakavasti.

-Vaikka olisi oireeton ja tuntisi olevan kunnossa, saattaa olla taudin kantaja ja levittää sitä liikkuessaan toisiin ihmisiin. Kannattaa muistaa, että tämä on luultavasti vain yksi hetki elämässä ja oma käytös vaikuttaa suoraan siihen kuinka kauan tilanne kestää, Tuija toteaa. 

Lue myös:

Poikkeusolot pakottivat Ainon, 71, kotiinsa karanteeniin: “Harrastukset jäivät tauolle”

Koronakriisistä voi seurata myös hyvää – näiden asioiden arvostus paranee kriisin myötä

Korona muutti kevään suunnitelmat – keksin muuta tilalle

Katso vinkit – näin lapsi voi liikkua nyt, kun harrastukset ovat tauolla