”Katsotaan videon välityksellä koiran silmäluomea” – Yhä useampi koira tai kissa käy etäeläinlääkärin vastaanotolla
Koronan myötä Suomessakin nähty lemmikkieläinbuumi näkyy nyt eläinlääkärien vastaanotoilla. Esimerkiksi penturokotuksia annetaan tiuhaan. Myös etäeläinlääkärien vastaanottomäärät ovat nousussa.
On lauantai-ilta ja koiran omistaja havaitsee lemmikillään pienen jäljen silmässä. Huoli kasvaa, eikä omistaja halua jäädä odottelemaan vaivan kehittymistä. Hetken pohdittuaan omistaja soittaa videopuhelun eläinlääkärille, ja koiran silmävaiva tutkitaan etäyhteydellä.
Tämä on yksi esimerkki yhteydentotosta etäeläinlääkäriin, kertoo digitaalisen eläinklinikka FirstVetin maajohtaja ja vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.
– Esimerkkitapauksessa eläinlääkäri haastattelee omistajaa videopuhelussa muun muassa koiran yleisvoinnista ja oireiden kestosta. Eläinlääkäri pystyy tarkastelemaan myös huolen kohteena olevaa silmää videon välityksellä ja havainnoimaan, onko silmässä selkeää kipuoiretta. Videopuhelun aikana eläinlääkäri pyytää omistajaa muun muassa sivelemään silmän alueetta tietyllä tavalla, ja raottamaan luomea, jolloin koiran reaktiot antavat eläinlääkärille arvokasta lisätietoa tilanteesta. Videon avulla eläinlääkäri voi tarkastaa silmämääräisesti pupillin ja silmän etukammion, sekä havainnoida sarveiskalvoa ja sidekalvoja. Käynnin yhteydessä lääkäri antaa kotihoito-ohjeita sekä arvion siitä, voiko koiran kanssa jäädä odottamaan fyysiselle lääkärille lähtemistä arkipäivänä.
Koronapandemia on muuttanut eläinten sairaudenhoitoa kevään aikana tuoden lemmikkejä yhä useammin etävastaanotolle. Esimerkiksi etäklinikka FirstVetin vastaanottomäärät ovat nousseet tänä keväänä 66 prosenttia viime kevääseen verrattuna.
– Olemme huomanneet, että ihmiset kaipaavat luotettavaa neuvontaa ja mielenrauhaa etenkin ensimmäisen lemmikin kanssa. Näiden omistajien huolet koskevat usein hyvinkin pieniä ja harmittomiakin asioita, jotka eivät edellytä klinikkakäyntiä, Tamminen kertoo.
FirstVetin etäkäynnin tyypillinen asiakas on suurehkossa kaupungissa asuva noin 40-vuotias nainen, jolla on noin 2,5-vuotias koira, jonka oireena on ruuansulatuskanavan oireilu, kuten oksentelu tai ripuli, tai iho-oireet. Tänä vuonna etälääkärillä ovat asioineet aiempaa useammin myös kissojen omistajat. Kissanomistajien yhteydenottojen määrä on noussut noin 20 prosenttia verrattuna viime vuoteen.
– Etälääkäripalveluamme käyttävistä asiakkaista vain neljännes ohjataan klinikalle. Lopuille voidaan antaa kotihoito-ohjeet, joilla lemmikin vaiva voidaan hoitaa kokonaan tai oireita lievittää, Tamminen sanoo.
Milloin eläinlääkäriin on syytä lähteä ihan fyysisesti?
– Etälääkäri ei sovellu akuutteihin sairastumisiin tai loukkaantumisiin, joissa on potentiaalinen hengenvaara. Näitä ovat esimerkiksi auto- tai muu onnettomuus, jossa eläin on näkyvästi loukkaantunut. Myös äkillinen, vakava sairastuminen, jossa eläimen vointi on "romahtanut" tai eläin ei reagoi ärsykkeisiin tai ei nouse ylös, on paikka lähteä lääkäriin. Myös jos koiralla epäillään vakavaa myrkytystä, vastaanotolle on syytä lähteä välittömästi. Toisaalta jos esimerkiksi olosuhteiden vuoksi klinikalle on mahdotonta päästä pian, on syytä olla yhteydessä etälääkäriin myös edellä mainituissa tilanteissa, sillä usein ainakin jotain voidaan tehdä, Tamminen neuvoo.
Etälääkärivastaanottojen lisäksi myös eläinvakuutuksissa näkyy kasvua. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan eläinlääkärikuluja kattavien hoitokuluvakuutusten määrä on kasvanut korona-aikana yli kaksinkertaista vauhtia viime vuoteen verrattuna.
– Kun lemmikin hankkii, kannattaa vakuuttaa se jo heti pentuna, sillä eläinvakuutus ja eläimen hoitokuluvakuutus eivät koske sairauksia, jotka ovat alkaneet ennen vakuutuksen voimaantuloa. Jos lemmikin terveydentila edellyttää käyntiä eläinlääkärissä, voi Pohjola Vakuutuksen lemmikkivakuutuksen turvin asioida tietyillä kumppaniklinikoilla maksamalla vakuutuksesta korvattavasta hoidosta vain omavastuun. Lopun klinikka laskuttaa Pohjola Vakuutukselta, sanoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen.
OP:n tekemän tutkimuksen mukaan 4 prosenttia suomalaisista on hankkimassa lemmikin seuraavan vuoden aikana ja 12 prosenttia haaveilee lemmikin hankkimisesta.
Kun koirallasi, kissallasi tai hevosellasi on hoitokuluvakuutuksen sisältävä Pohjola Vakuutuksen Koira-, Kissa- tai Hevosvakuutus, käytössäsi on rajoittamaton määrä maksuttomia FirstVet-etäkonsultaatioita jokaiselle vakuuttamallesi eläimelle. Etu on voimassa toistaiseksi. Lue lisää eläinvakuutuksista.
Lue myös:
Vakuutus lemmikin lääkärikäyntejä varten – viisi asiaa, jotka kannattaa selvittää etukäteen
Moni lemmikkieläinten tyypillisistä vaivoista hoituu ilman lääkärikäyntiä