Lemmikkieläinten yleisimmät sairaudet voidaan jakaa muutamaan pääkategoriaan.

– Tyypillisiä vaivoja koirille ja kissoille ovat ruoansulatuskanavaongelmat, kuten oksentelu ja ripuli, korva- ja silmäongelmat sekä ihottumat, kertoo eläinlääkäri Maiju Tamminen.

Lisäksi eläinlääkärit hoitavat usein ontumia ja venähdyksiä sekä erilaisia kynsivaurioita, joissa lemmikin kynsi on vääntynyt tai katkennut.

– Moni näistä vaivoista voidaan onneksi hoitaa kotikonstein ja reseptivapain lääkkein, Tamminen toteaa.

Tamminen toimii FirstVet-nimisen, eläinlääkärin etäkonsultaatiota tarjoavan yrityksen maajohtajana ja vastaavana eläinlääkärinä. Palvelussa saa videopuhelun avulla yhteyden eläinlääkäriin, joka arvioi, pitääkö lemmikki viedä hoitoon eläinklinikalle.

– Palveluamme käyttävistä asiakkaista vain neljännes ohjataan klinikalle. Lopuille voidaan antaa kotihoito-ohjeet, joilla oireet voi hoitaa tai niitä voi lievittää.

Matalan kynnyksen palvelu nopeuttaa usein paranemista

Monelle lemmikinomistajalle etäkonsultaatio tarjoaa ennen kaikkea mielenrauhaa. Jos lemmikki on omistajan ensimmäinen tai vasta pentu, moni asia voi hermostuttaa.

Melko yleinen tilanne Tammisen mukaan on esimerkiksi se, että koirassa on ollut punkki, jonka poistamisesta jää aina ihoon pieni punainen patti. Moni huolestuu patista ja haluaa varmistaa, että tilanne on normaali.

FirstVetin etäpalveluun moni varaa ajan herkemmin kuin varsinaiselle lääkärikäynnille. Se taas usein nopeuttaa hoitoa. Jos lemmikillä on esimerkiksi vasta alkava silmätulehdus, sen voi saada asettumaan silmähuuhteella, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Myös koiran ruoansulatuskanavaongelmat saattavat helpottua jo tietyllä ruokavaliolla. Lievät iho-ongelmat voidaan usein hoitaa kotona desinfioivalla sampoolla.

Eläin mukaan videopuheluun

FirstVet toimii älylaitteelle ladattavan mobiilisovelluksen kautta. Sen käyttäjä täyttää sovellukseen omat sekä lemmikkinsä tiedot ja varaa kalenterista ajan eläinlääkäriltä. Lääkäri soittaa sovittuun aikaan sovelluksessa, johon aukeaa videopuhelinyhteys.

– Ajanvarauksen yhteydessä tietoihin voidaan liittää valokuvia. Tärkeää olisi myös saada lemmikki videoyhteyteen mukaan, jotta lääkäri voi havainnoida oireita ja eläimen yleiskuntoa, Tamminen sanoo.

On myös tilanteita, jotka vaativat välitöntä hoitoa klinikalla. Esimerkiksi erilaiset myrkytysepäilyt ovat melko yleisiä – koira saattaa syödä esimerkiksi suklaata tai ksylitol-purkkaa, jotka ovat sille myrkyllisiä. Tammisen mukaan lemmikin omistajat ovat yleensä hyvin tietoisia siitä, milloin hoitoon on tärkeä päästä pian. Tarvittaessa FirstVetin eläinlääkärit voivat myös vauhdittaa hoitoon lähtemistä.

– Ajanvaraussysteemistä näemme oireiden kuvauksen. Jos siellä lukee, että eläin on esimerkiksi syönyt jotain myrkyllistä vaarallisen määrän ja hoitoon on kiire, voimme soittaa asiakkaalle heti ja kehottaa saapumaan klinikalle välittömästi.

Vakuutus turvaa yllättävien kulujen varalta

Tamminen muistuttaa, että eläin voi sairastua myös mökillä tai lomamatkalla. Silloin tärkeää olisi tietää, mihin ottaa yhteyttä ensimmäiseksi. FirstVetin kaltaisten palveluiden lisäksi järkevää voi olla selvittää etukäteen ainakin paikallisen eläinlääkärin yhteystiedot. Hyvä olisi myös selvittää, miten paljon oman lemmikin hoito erilaisissa tilanteissa voi maksaa

– Jos koira oksentaa ja ripuloi, mutta on muuten hyväkuntoinen, klinikkakäynnistä voi selvitä alle sadan euron laskulla. Jos suolistoon on joutunut vieras esine, joudutaan ehkä ottamaan röntgenkuvia ja verinäytteitä. Silloin eläinlääkärin lasku nousee satoihin euroihin.

Yksi tapa varautua yllätyksiin on ottaa lemmikille hoitokuluvakuutus, joka korvaa muun muassa tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä, lääkkeitä sekä röntgen- ja laboratoriotutkimuksia. Pohjola Vakuutuksen eläinvakuutuksiin kuuluvat maksutta myös FirstVet-etäkäynnit, kun vakuutukseen sisällyttää hoitokuluvakuutuksen. FirstVet-etu on voimassa toistaiseksi.

Lue lisää!:

Vakuutus lemmikin lääkärikäyntejä varten – viisi asiaa, jotka kannattaa selvittää etukäteen

Sisu-koiran allergiat ovat vaatineet useita lääkärikäyntejä