Valokuvaaja-toimittaja Meeri Koutaniemi on työskennellyt ympäri maailmaa esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa, Yhdysvalloissa, Aasiassa, Afrikassa, Siperiassa, Euroopassa ja Lähi-idässäkin.

Ulkomailla Koutaniemi on miettinyt paljon myös omaa turvallisuuttaan ja halunnut varmistua mahdollisista riskeistä selvittämällä, millaiseen paikkaan on tarkalleen ottaen menossa ja millaisia jännitteitä siellä voi kohdata.

– En haluaisi korostaa vaaroja matkustaessa, koska voihan sitä joutua onnettomuuteen kotikulmillakin katua ylittäessä. Pitää kuitenkin olla tietoinen kohteesta ja riskeistä, Koutaniemi sanoo.

Hän ei halua lietsoa ennakkoluuloja mitään maata tai aluetta kohtaan, sillä on kokenut olevansa turvassa niissäkin paikoissa, joita pidetään vaarallisina.

– Hyvin vaarallisena pidetyssä Rio de Janeirossa nukuin kadulla, eikä mitään sattunut. Sitä vastoin Euroopassa olen joutunut rikosten uhriksi. Serbiassa minut huumattiin yöjunassa ja Kööpenhaminassa ryöstettiin, Koutaniemi kertoo.

Luottohenkilö apuna uudessa paikassa

Erityisen tärkeää Meeri Koutaniemelle on, että kohdemaassa on paikallinen toimija tai yhteistyökumppani, niin kutsuttu fikseri, johon voi luottaa. Kuvaaja-toimittaja tarvitsee apua työnsä järjestelyihin, mutta samalla yhteyshenkilö auttaa pysymään turvassa.

– Yleensä sama henkilö auttaa järjestämään haastatteluita ja aikatauluja sekä myös mahdollisesti toimii tulkkina. Yhteyshenkilö myös auttaa ratkaisevasti vaarojen kartoittamisessa, Koutaniemi kuvailee.

Luottohenkilö toimii matkassa siltana paikalliseen kulttuuriin. Fikseri voi pelastaa jopa hengen, jos liikutaan syrjäisemmillä seuduilla tai levottomilla asuinalueilla.

– Useampiin paikkoihin on järjetöntä mennä sokkona. On paras näyttäytyä sellaisen ihmisen kanssa, joka tuntee sekä alueen että sen ihmiset, Koutaniemi perustelee.

Täpäriä tilanteita

Vuosien varrella Koutaniemi on omaksunut turvallisia toimintatapoja ja sääntöjä, joista ei tingi. Hän esimerkiksi välttää kulkemasta yksin illalla ulkona vieraassa paikassa.

Välillä pitää sanoa ei ja jopa vetäytyä ennalta sovituista järjestelyistä, mikäli ne alkavat epäilyttää. Tähän liittyen hän kertoo tarinan Meksikosta:

Koutaniemi oli sopinut taksikyydistä lentokentälle. Autoon tuli hänen lisäkseen yllättäen miesasiakas, ilmeisesti kuskin kaveri. Koutaniemi epäröi, mutta ajatteli, että onhan kimppakyytejä ennenkin otettu.

Se, että tunsin tien lentokentälle, saattoi pelastaa minut.

Paniikki kuitenkin alkoi hiipiä Koutaniemen mieleen kuskin kääntyessä väärälle tielle, jolloin hän tarttui rattiin pelkääjän paikalta kääntäen auton oikeaan suuntaan. Matka jatkui lentokentälle, jossa Koutaniemi poistui autosta niin nopeasti kuin pystyi.

– Opin, että en enää ikinä mene kahden tuntemattoman miehen kyytiin yksin. Joskus on järkevämpää sanoa, että en tulekaan, vaikka asiasta olisi sovittu etukäteen. Tässä tapauksessa se, että tunsin tien lentokentälle, saattoi pelastaa minut, Koutaniemi pohtii.

Täpäriä tilanteita on sattunut reissuilla muitakin, mutta niistäkin Koutaniemi on selvinnyt ja usein oppinut jotain tärkeää, kuten tunnistamaan vaaratilanteita ja luottamaan intuitioonsa.

– Jos aistin, että jossain paikassa on jännitettä, lähden sieltä pois. En jää katsomaan tilanteen kehittymistä.

Henkivakuutus lähimmäisten turvaksi

Vaaratilanteet ovat saaneet Meeri Koutaniemen varmistamaan, että tarvittavat vakuutukset ovat kunnossa matkojen aikana. Henkivakuutus hänellä on OP-Henkivakuutuksen kautta.

– En halua jättää lähimmäisiä taloudelliseen pulaan surun keskelle. Jaan oman elämäni ja elämisen kulut toisen ihmisen kanssa. Jos minua ei enää olisikaan, hän tarvitsisi taloudellista tukea kattamaan minulta jääviä kuluja, kuten lainoja, Koutaniemi perustelee.

Koutaniemi muistelee havahtuneensa uransa alussa siihen, että häneltä puuttui henkivakuutus – se antaisi turvaa lähes aina kuolintavasta riippumatta.

– Minulla oli vain tapaturmavakuutus, mutta se ei katakaan kuin tapaturmaisen kuoleman. Se oli hyvä oppi ja näpäytys, että pitää tutkia tarkasti, mitä vakuutukset kattavat.

Vakuutusasiat ovat viime aikoina pyörineet Koutaniemen mielessä entistä enemmän. Hän on huomannut, että ikä kasvattaa vastuuntuntoa ja tuo laajempaa perspektiiviä elämään.

– Hengellä, terveydellä ja myös materiaalilla, kuten kodilla ja mökillä, on paljon arvoa, jonka haluan säilyttää tai siirtää rakkaille ihmisille. Nuorempana ei ollut asuntolainoja tai muutakaan kovin pysyvää elämässä, joten vakuutuksia ei tullut mietittyä yhtä laajasti, Koutaniemi toteaa ja lisää:

– Onneksi vielä ei ollut liian myöhäistä.

Henkivakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat.

Lue myös:

Oletko miettinyt, millaisen taloussotkun jättäisit jälkeesi, jos kuolisit nyt? Tee nämä asiat jo tänään