Tuloerot voivat aiheuttaa kitkaa ystävyyssuhteissa: ”Enemmänkin häpeän tai vähättelen omaa varallisuuttani”
Lisää aiheesta
Jos ystävän rahatilanne muuttuu äkillisesti tai suhteessa on muitakin jännitteitä, erilaiset tulot voivat aiheuttaa ristiriitoja. Asiantuntija suosittelee puhumaan taloudellisesta tilanteestaan ystävälle rehellisesti mutta kiihkottomasti.
Ystävien erilainen rahatilanne tulee useimmiten esiin yhteistä vapaa-ajanviettoa suunnitellessa tai yhteisissä tekemisissä.
“Kaveriporukassani osalla on selvästi pienemmät tulot kuin minulla tai he elävät vielä osittain opintotuella. Kun suunnittelemme porukalla reissuja, pienituloiset haluavat aina majoittua johonkin rähjäiseen bungalowiin, kun taas itse haluaisin vähän siistimpiin paikkoihin. Yleensä valitsemme sen vaihtoehdon, johon pienituloisilla on varaa. Joskus vähän ärsyttää valita kämäisempi majoitus, jos itsellä olisi varaa parempaankin. En silti viitsi sanoa siitä.”
Mies, 35, mainosalalla
2000-luvulla vapaa-ajasta on tullut yhä kulutuskeskeisempää, joten tuloeroistakin on voinut tulla näkyvämpiä.
“Ystäväni tienaa luultavasti tuplasti enemmän kuin minä. Kun viimeksi sovimme tapaamisen ravintolaan, olin vähän kauhuissani sen korkeasta hintatasosta, mutta ystävä ei katsonut hintoja lainkaan. Kun hän ehdotti innoissaan alkudrinkkejä, en kehdannut kieltäytyä mutta tilasin listan edullisimman drinkin. Ystäväni tilasi saman, mutta se maistui pahalta. Yritin vääntää tilanteesta jotain vitsiä. Oma pihistely tuntui kiusalliselta."
Nainen, 42, freelancer
Tuloerot vaikuttavat melkein kaikkeen tekemiseen
Tuloerojen ei periaatteessa pitäisi vaikuttaa ystävyyteen, varsinkaan jos ystävyys on kestänyt pitkään, sanoo sosiologian professori, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.
Elämä on voinut viedä ystäviä eri suuntiin, jolloin tuloerot voivat olla suuriakin ilman, että se haittaa ystävyyttä.
– Tuloerot vaikuttavat kuitenkin melkein kaikkeen yhdessä tekemiseen, Wilska sanoo.
2000-luvulla vapaa-ajasta on tullut yhä kulutuskeskeisempää, joten tuloeroistakin on voinut tulla näkyvämpiä.
Kaikilla ei kerta kaikkiaan ole enää rahaa syödä ravintolassa.
Rahasta voi tulla suhteessa ongelma, jos ystävykset ovat olleet aiemmin olleet melko samassa rahatilanteessa ja toisen tilanne muuttuu äkkiä.
– Jos toisen tulot pienenevät rankasti esimerkiksi konkurssin, irtisanomisen tai avioeron myötä eivätkä yhteiset vapaa-ajanviettotavat ole enää mahdollisia, voi syntyä ongelmia.
Ristiriitoja voi tulla vastaavasti siitäkin, jos toinen vaurastuu ja haluaa tehdä kalliita matkoja tai syödä ravintoloissa, joihin toisella ei ole varaa.
Ystävyyssuhde voi jopa päättyä erilaisten rahatilanteiden vuoksi, jos toinen kadehtii toista.
– Useimmiten suhteessa on silloin muitakin jännitteitä kuin raha.
Tarjoaminen voi tuntua loukkaavalta
“Sanoin selvästi minua varakkaammalle ystävälleni, että minulla ei ole rahaa syödä kalliissa ravintoloissa. Hän vastasi, että voisi tarjota minulle ruoat syntymäpäiväni kunniaksi. Jälkikäteen mietin, että toivottavasti hän ei olettanut, että halusin hänen tarjoavan.”
Nainen, 45, yrittäjä
“Kun tapaan vähävaraisia ystäviäni, usein maksan heidän ruokansa tai tarjoan lounaan. Jos teemme jotain yhdessä, maksan usein yhteisistä kustannuksista isomman osan tai en pyydä heiltä rahaa, vaikka olisin maksanut kaiken itse. En tiedä, onko se velvollisuus – ehkä se on enemmänkin ilo siitä, että voi tarjota toisille. Varsinkin yksi ystävä, jolle tarjoan, on aina tosi kiitollinen.”
Nainen, 47, juristi
“Kaveripiirissäni monen tulot ovat vaihdelleet viime vuosina. Kaikilla ei kerta kaikkiaan ole enää rahaa syödä ravintolassa. Järjestämme vuorotellen aina jonkun kotona sunnuntai-dinnereitä, jonne jokainen tuo sen, mitä pystyy. Siten me köyhemmätkin voimme syödä hyvin.”
Nainen, 42, työtön
Oma urakehitys alkaa ahdistaa, kun ajattelen hänen tulotasoaan ja tiedän, etten ikinä itse voi yltää sellaiseen.
Mikä on reilua – pitäisikö parempituloisen kompensoida ystävyydessä menoja, jos toisella on vähemmän rahaa?
– Suomessa ei ole tapana, että menoja aletaan kompensoida. Ellei olla todella läheisiä, ystävyyssuhteissa voidaan kokea jopa loukkaavana, jos varakkaampi alkaa tarjota, Wilska sanoo.
Kun suunnitellaan yhteistä tekemistä, varakkaamman on Wilskan mukaan hyvä joustaa: ehdottamisen sijaan kannattaa kysyä, mitä toinen haluaisi tehdä.
Esimerkiksi ravintolassa syömisen sijaan voi kutsua ystävän kotiinsa tai piknikille.
– Ystävyyden kannalta tärkeintä on, että tekeminen miellyttää molempia. Sellaista tekemistä löytyy varmasti. Sekään ei ole järkevää, jos toinen joutuu tekemään hampaat irvessä jotain, mitä ei tahdo.
Puhu rehellisesti mutta kuuntele herkällä korvalla
Tuloerot eivät ole helppo puheenaihe. Varsinkin pienituloisempi osapuoli voi tuntea olonsa joskus hankalaksi toisen seurassa. Varakkaampi saattaa puolestaan piilotella rahatilannettaan.
“Emme ole puhuneet ystäväni kanssa erilaisista tuloistamme. Se tuntuisi jotenkin oudolta, sillä emme oikein ikinä puhu rahasta. Oma urakehitys alkaa ahdistaa, kun ajattelen hänen tulotasoaan ja tiedän, etten ikinä itse voi yltää sellaiseen.”
Nainen, 42, freelancer
“Lapsuudenkavereissani on selkeästi minua vähävaraisempia ja huonommissa oloissa varttuneita. Heidän seurassaan en millään tavalla yritä tuoda esiin omaa varakkuuttani, vaan enemmän yritän puhua siitä, miten kustannukset ovat nousseet, tai vitsailen, että olen persaukinen. Enemmänkin häpeän tai vähättelen omaa varallisuuttani kuin tuon sitä esiin.”
Nainen, 47, juristi
On korrektia, ettei varakkaampi ala retostella rahoillaan tai kuvailla hienoja tekemisiään, jos tuloerot ovat hyvin suuret.
Terhi-Anna Wilskan mukaan erilaisesta rahatilanteesta voi olla vaikea puhua läheisenkin ystävän kanssa. Varsinkin silloin, jos ystävyyssuhde ei ole hyvin läheinen tai jos se perustuu tietynlaisen elintason näyttämiseen.
– Suomalaiset eivät puhu mielellään rahasta. Pienituloisella kateus voi estää aiheesta puhumisen.
Wilska suosittelee silti käsittelemään raha-asioita avoimesti ja rehellisesti mutta kiihkottomasti. Toista kannattaa kuunnella herkällä korvalla.
– Voi sanoa, että nyt oma taloudellinen tilanne on huono tai että palkkani on pieni, ja kustannukset ovat nousseet. Tai sitten voi puhua neutraalisti siitä, miten ylipäänsä asennoituu kuluttamiseen.
Wilskan mukaan on korrektia, ettei varakkaampi ala retostella rahoillaan tai kuvailla hienoja tekemisiään, jos tuloerot ovat hyvin suuret.
– Avoin puhe kannattaa myös siksi, ettei toinen kuvittele, että toinen on rikkaampi kuin onkaan. Tällä hetkellä lähes kaikki kärsivät kustannusten noususta, oli tulotaso mikä tahansa.
Lue myös:
”Tiukassa taloudellisessa tilanteessa kannattaa pitää huolta itsestään”