Teemu Niemelä kutsuu perhettään suuruusperheeksi. Se on yhdistelmä sanoista suurperhe ja uusperhe.

Näyttelijä-muusikon suuruusperheeseen kuuluu puoliso Maarit Niemelä sekä kaksi 13-vuotiasta ja kaksi pian 15-vuotiasta lasta. Yksi lapsista asuu koko ajan Niemelöillä, muut asuvat puolet ajasta toisten vanhempiensa luona.

Suuruusperhe asuu Porissa vuonna 1949 rakennetussa 160 neliön omakotitalossa. Asuntolainan lyhennys on tavallisesti 1200 euroa kuukaudessa, mutta Niemelät ovat hakeneet siihen lyhennysvapaata.

– Itse asiassa olemme laittamassa taloa myyntiin ja muuttamassa pienempään.

Silloin mietin, voiko tästä selvitä.

Suureen, vanhaan omakotitaloon uppoaa paljon rahaa siitä huolimatta, että talossa on vesi-ilmalämpöpumppu ja katolla aurinkopaneelit.

Viime talvena, kun pörssisähkön hinta oli korkeimmillaan, sähkölasku maksoi jopa 2000 euroa kahdelta kuukaudelta.

– Silloin mietin, voiko tästä selvitä.

Niemelän tärkein rahaan liittyvä periaate on se, että käyttötilillä on aina rahaa. Jos rahat ovat hupenemassa, hän karsii aivan kaikesta. Aina sekään ei ole riittänyt.

Kun koronapandemiaan liittyvät kulttuuritapahtumien rajoitukset olivat tiukimmillaan, tienaaminen oli Niemelälle ja samalla alalla toimivalle puolisolle mahdotonta. Selvitäkseen laskuista Niemelä myi kaksi omistamaansa arvosoitinta.

Eniten säästöjä vedestä

Omakotitalonsa ostajille Niemelä aikoo suositella katon lämpöeristysten parantamista, koska nyt lämpöä menee hukkaan. Perhe on säästänyt lämmityskuluissa Porin Matti -tulisijan avulla ja pitämällä sisälämpötilan matalana.

– Kuljen villasukat jalassa suurimman osan vuodesta.

Niemelä arvelee, että he ovat onnistuneet säästämään parhaiten veden käytössä. Teinit viihtyvät tunnetusti suihkussa pitkiä aikoja, mutta tässä perheessä suihkussa käydään nopeasti. He myös poistivat pihalta paljun, kun he ostivat talon noin kuusi vuotta sitten.

Niemelä on lopettanut alkoholin käytön. Se on tuonut säästöä ja vaikuttanut kaikin tavoin positiivisesti taiteilijan elämään.

Niemelällä on auto, mutta hän käyttää sitä vain pitkiin matkoihin. Lapset kulkevat kouluun kävellen tai pyörällä.

– Kun olemme kaikki kuusi kotona, ruokakauppaan kuluu kerralla 150–200 euroa, vaikka valitsemme ostoskärryihin halvimman vaihtoehdon.

Perheessä valmistetaan joka päivä lämmintä ruokaa. Sen syöminen on perheen yhteistä aikaa ja vähentää teini-ikäisten tarvetta käydä pitserioissa ja hampurilaisravintoloissa. Vanhemmat säästävät, kun ulkona syöminen on lapsille harvinaista herkkua.

Kirjasto parasta ilmaista tekemistä

Niemelällä ei kulu rahaa ulkona käymiseen. Kova Indiana Jones -fani jätti sarjan uusimman osan katsomatta elokuvalippujen kalleuden vuoksi.

Niemelä on myös lopettanut alkoholin käytön. Se on tuonut säästöä ja vaikuttanut kaikin tavoin positiivisesti taiteilijan elämään.

– Jos joskus haluan harjoittaa dekadenssia, ostan puolen litran kokispullon.
Muusikkoperheen kaikki lapset osaavat laulaa tai soittaa. Vanhempien harmiksi he eivät vain innostu perheen yhteisistä musisointituokioista.
 

Silmälasipäinen mies katsoo hymyillen kameraa, istuu kitara sylissä.
Teemu Niemelä opettaa kymmenelle nuorelle sähköbasson soittamista Palmgren-konservatoriossa. 

Sen sijaan vinyylilevyraati onnistuu vielä toisinaan houkuttelemaan teinit huoneistaan. Tällä hetkellä suosituinta yhteistä tekemistä on kuitenkin leipominen sekä kotona pidettävät leffaillat.

– Varsinkin, jos kaikilla on omat popcornit.

Niemelän mielestä kirjasto tarjoaa parasta ilmaista tekemistä lapsiperheille.

– Kirjastolaitoksemme on ihme, siellä on valtava määrä kirjoja luettavaksi. Niiden kautta voi saada uusia ideoita mihin tahansa.

Vanhemmat eivät riitele rahasta

Freelancetaiteilijalla on tällä hetkellä mukavasti töitä. Pariskunta esiintyy porilaisen Rakastajat-teatterin Rock, Ränni ja Rakkaus -musiikkishow’ssa. 

Lisäksi Niemelä opettaa Palmgren-konservatoriossa laulunkirjoittamista ja sähköbasson soittamista.

Pari jakaa kaikki kulut suunnilleen puoliksi, eikä heillä ole ollut rahaan liittyviä ristiriitoja.

Niemelä antaa lapsilleen rahaa tarpeen mukaan. Jos kyseessä on iso hankinta, siitä keskustellaan ja pohditaan, onko se välttämätön. Lasten kanssa raha on yksi yleisimmistä puheenaiheista.

Olisi hyvä tuntea myötätuntoa itseään kohtaan ja tehdä asioita, jotka tuntuvat merkityksellisiltä ja tuovat hyvää mieltä.

– Lähes 15-vuotias poikani kysyy minulta luvan, saako hän esimerkiksi ostaa kolmen euron asian, joka liittyy hänen pelaamaansa Roblox-peliin.

Lapset harrastavat eri lajeja, kuten tanssia ja pianonsoittoa. Niihin kuluu muutamia satasia koko kauden aikana. Niemelän 13-vuotias tytär aloitti vähän aika sitten nyrkkeilyn. Siinä oli aluksi kalliita varustehankintoja, mutta harrastuksen kausimaksu on huokeat 40 euroa.

Isänpäivällä suuri merkitys

Niemelä toivoo, että vaikka ihminen olisi tiukassa taloudellisessa tilanteessa, hän ei unohtaisi pitää huolta itsestään.

Olisi hyvä tuntea myötätuntoa itseään kohtaan ja tehdä mahdollisuuksien mukaan asioita, jotka tuntuvat merkityksellisiltä ja tuovat hyvää mieltä. Hänelle iloa tuo luonnossa oleminen.

– Se ei maksa mitään.

Lasten kautta olen saanut elämäni ylivoimaisesti tärkeimmän roolin sekä isänä että bonusisänä.

Niemelä rakastaa istua nuotion äärellä ja kuunnella, kuinka viimeiset halot ritisevät hiilloksessa. Ulkoilu tekee hyvää missä säässä tahansa, mutta se vaatii lämpimät ja vedenpitävät varusteet.

Siksi Niemelä ei ole säästellyt hankinnoissa. Hän satsaa laatuun, jotta ulkoiluvaate kestää mahdollisimman kauan. Uusia vaatteita hän ei osta ennen kuin vanhat ovat menneet rikki.

Suuruusperheen isä ei toivo isänpäivälahjaksi materiaa. Hän haluaisi viettää päivän lastensa kanssa luonnossa.

– Isänpäivän merkitys on minulle valtava. Lasten kautta olen saanut elämäni ylivoimaisesti tärkeimmän roolin sekä isänä että bonusisänä.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa. 

Lue myös:

Timo Ritakallio kannustaa pitämään perhevapaan

Kolme isää kertoo: Tämän haluan opettaa rahasta lapsilleni