Näin sujuu kotikoulu - päivärutiini auttaa
Lisää aiheesta
Linda Ahlroth pujahtaa arkipäivisin opettajan nahkoihin ja auttaa poikiansa kouluhommissa. Lapset ovat ottaneet uuden rutiinin vastaan hyvin ja keksineet siihen myös omia osia.
Kun maanantaina 16.3. tiedotettiin koulujen sulkemisesta ja oppilaiden jäämisestä kuukaudeksi kotiin, oli helsinkiläinen Linda Ahlroth jo henkisesti varautunut tilanteeseen. Ensimmäisten kotona käytyjen koulupäivien jälkeen uusi arki alkaa nyt rakentua keittiönpöydän ääreen.
Lenni Niemelä, 7, ja Sampo Niemelä, 9, opiskelevat kotona äidin kanssa ja Onni-isä myy Hakaniemen kauppahallissa kalaa tavalliseen tapaan.
Pojilla on kotosalla käytössään tavalliset koulukirjansa, ja lisäksi koulusta olisi saanut lainaksi tietokoneen, jos tarvetta olisi ollut. Seuraavina viikkoina tulossa on kuulemma myös verkkotehtäviä. Ahlroth lähettää kiitoksen poikien kouluun, jossa selvästi on puhuttu oikealla otteella tilanteen kehittymisestä.
-Pojat ymmärtävät ja hyväksyvät muutokset arjessaan tosi hienosti. Kun sanon, että nyt toimimme näin, he tajuavat hyvin. Eka- ja tokaluokkalaisten opettaminen ei myöskään onneksi käy vielä omalle osaamiselleni. Toisin olisi taatusti, jos pitäisi osata auttaa vaikka yläkoululaisten matikassa, Ahlroth nauraa.
Koulupäivän tarkka rytmi
Ahlroth on rakentanut kotiopiskelulle tarkan päivärutiinin. Helpoimmin homma sujuu niin, että perheessä pidetään kiinni lasten koulupäivien normaaleista aloitus- ja lopetusajoista.
-Jos siirtäisimme lukemisen iltaan, pojat olisivat ihan liian väsyneitä. Se ei toimisi ollenkaan. Mahdollisimman tavallisessa rytmissä pysyminen sopii meille parhaiten senkin takia, että toinen pojista tarvitsee normaalioloissakin erityistä tukea.
Jokaiseen koulupäivään kuuluu äidinkieltä ja matematiikkaa. Kolmannella tunnilla vaihdellaan soveltaen esimerkiksi taideaineita, maantietoa ja biologiaa. Äitiope on ottanut mukaan myös teemoja.
-Esimerkiksi nyt olemme käsitelleet koronavirusta erilaisilla tavoilla. Pojat ovat piirtäneet aiheesta ja olemme tehneet maailmankarttapalapeliä ja jutelleet siitä, millainen tilanne missäkin päin maapalloa on tällä hetkellä.
Rutiinit ovat tärkeitä paitsi poikien päivien kannalta, myös vanhempien jaksamiseksi. Kun kotosalla ollaan poikkeuksellisesti yhdessä jatkuvasti, on tervetullutta, että aikaa jaotellaan selkeisiin tuokioihin. Ahlrothille itselleenkin koulupäivän alku on selkeä merkki hypätä toisiin nahkoihin.
-Pojat tajuavat tosi hyvin, että olen opiskelun aikana opettajan roolissa, enkä tavallisena mammana juttelemassa muita kuin kouluasioita. Oikeastaan se on sujunut yllättävänkin helposti.
Koulupäiviin kuuluvat myös kotona vartin välitunnit. Kun tunti taas alkaa, äiti soittaa "koulun kellon" parvekkeelta, ja pojat tulevat sisään jatkamaan opiskelua. YouTubesta löytynyt koulukellovideo onkin ollut tosi hitti.
-He ovat pienessä korttelikoulussa, eikä heillä siellä ole kelloa soittamassa. Siksi tämä tuntuu heistä erityisen jännältä, Ahlroth nauraa.
Kun "koulussa" on lounasaika, soitetaan taas kelloa, ja koulupäivän päättää yhdessä lausuttu, liikuttava päivänlopetusloru. Se ilmestyi päiviin äidillekin yllätyksenä.
-Loru oli ollut pojilla eskarissa tai koulussa ja he itse halusivat ottaa sen mukaan kotikoulupäiviinkin.
Ikkuna lasten arkeen
Ahlroth toteaa, että hänestä on hauskaa nähdä poikien kouluarkea, vaikka nyt näin muuttuneessa muodossakin.
- Olen kuullut koulusta, että he keskittyvät hyvin, ja olen monesti ajatellut, miten kivaa olisi olla kärpäsenä katossa seuraamassa heidän kouluarkeaan. Nyt sitten näen sitä ainakin tässä muodossa. He tekevät tosi itsenäisesti matematiikantehtäviä ja muuta. Hienosti osaavat!
Koulupäivien ulkopuolella perhearki on myös laitettu uusille raiteille. Lasten touhuja on rajattu ulkona leikkimiseen ja kotona oleiluun. Yhdet kaverisynttäritkin jäivät jo väliin.
-Pihalla he tapaavat kyllä kavereita, mutta eivät tule mukaan kauppaan tai kyläile kavereiden kotona. En ole meidän omasta terveydestämme kovasti huolissani, mutten tahdo vaarantaa kenenkään riskiryhmään kuuluvan terveyttä, Ahlroth toteaa.
Lindan vinkit kotikoulupäiviin
- Pidä kiinni opiskelun aloitus- ja lopetusajoista.
- Rytmitä päiviä välitunneilla ulkona.
- Luo lasten kanssa uusia, yhteisiä ja toistuvia opiskelurutiineja.
Koronapandemia vaikuttaa kotitalouksien taloudenhallintaan. Op.fi-sivuilta löydät ohjeita siitä, miten voit toimia, jos koronaviruspandemia vaikuttaa talouteesi.