Jos ikää on vähän, koulut vielä kesken ja työkokemusta nolla päivää, mistä nuori voi lähteä liikkeelle kesätyönhaussa?

Reippaus ja aktiivisuus palkitsevat nuoren kesätyönhakijan, kertoo koulutuksen ja osaamisen päällikkö Soile Koriseva Metsäteollisuus ry:stä. Hänen mukaansa Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset korostavat yleisiä työelämätaitoja.

– Perusasioihin kuuluu tietysti sellaisia asioita kuin töihin tuleminen ajoissa ja työpaikan ohjeiden noudattaminen.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan metsäteollisuus tuo yli 20 prosenttia Suomen vientituloista. Ala työllistää erityisesti maakunnissa.

Metsäteollisuus ry:llä on 77 jäsenyritystä, joilla on tarjolla tulevana kesänä noin 5 000 kesätyöpaikkaa. Yhdistyksen jäsenyritysten saha-, paperi-, sellu- ja kartonkitehtaat sijaitsevat ympäri Suomea.

– Vaikka asuisi missä päin tahansa, metsäteollisuus on lähellä, Koriseva sanoo.

Metsäalan työ saattaa kuulostaa tukkijätkäksi ryhtymiseltä, mutta mielikuva kuuluu historiaan. Metsäteollisuusyrityksissä työtä on tarjolla tuotannosta kemiaan ja markkinointiin.

Teollisuustyössä työntekijän on yleensä oltava täysi-ikäinen, mutta metsäteollisuudessa on jonkin verran töitä tarjolla myös nuoremmille työnhakijoille.

– Tehtävästä riippuu, mitä nuori voi tehdä. Yrityksissämme töitä on tarjolla muun muassa palvelutehtävissä, esimerkiksi avustavia tehtäviä toimistossa ja laboratoriossa tai ulkotöitä tehdasalueella, Koriseva kertoo.

Metsänistutusta tai vaikka oma yritys

Metsäteollisuuden lisäksi metsäala työllistää tietenkin myös metsässä. Esimerkiksi Metsähallitus etsii joka kesä nuoria metsänistutustyöhön etenkin Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Metsänistutustöihin hakijan on oltava vähintään 16-vuotias, ja pestit ovat yleensä 2–4 viikon mittaisia. Mopon, mopoauton tai henkilöauton ajo-oikeus mainitaan metsänistutustöissä eduksi, mutta ei välttämättömäksi.

Lyhyitä työelämän tutustumisen mahdollisuuksia tarjoaa esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -malli (TTT). Vuonna 2019 kahden viikon TTT-pestin bruttopalkka on lomakorvauksineen 350 euroa.

TTT on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Työtä voi hakea jo 13-vuotiaana, jos täyttää samana vuonna 14 vuotta.

TTT-harjoittelupaikan löytäminen vaatii nuorelta oma-aloitteisuutta. Kun koulu loppuu -sivusto kehottaa työnantajaa ottamaan yhteyttä omaan liittoonsa, jos TTT-palkkaus herättää kysymyksiä.

Myös visailumenestys voi poikia metsäalan kesätyöpaikan. Suomen Metsäyhdistyksen järjestämässä Metsävisassa omassa koulussaan parhaiten pärjännyt oppilas voi osallistua kesätyöpaikan arvontaan. Työpaikkoja on tarjolla yli 10 metsänhoitoyhdistyksessä eri puolilla maata.

Jos työpaikan etsiminen kuulostaa aikaavievältä, mutta palo töihin on nuorella kova, yksi mahdollisuus on perustaa kesäksi 4H-yritys.

4H-yrityksen voi perustaa 4H-yhdistyksen 13–28-vuotias jäsen yksin tai porukassa. Nykyisistä 4H-yrityksistä metsäalaan liittyvät esimerkiksi metsänistutusta, klapitusta, raivausta ja marjanpoimintaa tarjoavat yritykset.

Piilotyöpaikkoja löytää kysymällä

Vuonna 2016 Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisi Uuden työn valmiudet ja reitit työelämään -tutkimuksen, jonka mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista on löytänyt nykyisen työnsä muuten kuin avoimeksi ilmoitettua työpaikkaa hakemalla.

Samaa voi soveltaa myös kesätyönhakuun ja ajatella, että työtä on tarjolla enemmän kuin pelkistä ilmoituksista ilmenee. Oma-aloitteisuuteen patistavat myös monet kesätyönhakuvinkkejä tarjoavat sivustot.

Myös Metsäteollisuus ry:n Koriseva painottaa, että hyvän ensivaikutelman voi tehdä kysymällä itse töitä ja osoittamalla kiinnostuksensa uuden oppimiseen.

Jos nuorella on asenne kohdallaan, monet ovet aukenevat.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa pohtia, mitä voisi tehdä, ja etsiä itse töitä, Koriseva tiivistää.