Työn juhlaan, eli vappuun, liittyy usein kuohujuoma. Testaa tietosi juhlajuomien ominaisuuksista ja voit tuoda juhliin juoman rinnalle knoppitietoa.

Sinkoavista korkeista vahinkoja ympäri vuoden

Kuohujuomien avaamiseen liittyvät haaverit näkyvät Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastoissa ympäri vuoden, vaikka vappu ja kevään juhlakausi ovat kuohuvien sesonkiaikaa.

– Erityisesti kannettavat tietokoneet ja taulutelevisiot ovat kokeneet kovia kuohujuomien avaamisen yhteydessä. Hieman harjaantumattomammissa käsissä kuohuviinipullon korkki voi lentää kuvaruutuun, toisinaan taas juhlava kaato voi loiskua tietokoneen näppäimistölle, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen kertoo.

Useimmissa kotitalouksien kuohuviinipulloihin liittyvissä vahinkoilmoituksissa käy ilmi, että avaamistekniikka on ollut hieman puutteellinen. Kuohuviinipullon korkki voi lentää otollisissa olosuhteissa jopa sadan kilometrin tuntivauhtia.  

– Tyypillisimmin omaisuusvahinkoa aiheuttavatkin avaamishumussa lentävä korkki ja tarjoiltaessa sattuu myös inhimillisiä virhearvioita lasin tilavuudesta. Myös ikkunoihin ja silmälaseihin tulee halkeamia ja säröjä, kun kuohuviinipulloja availlaan, Uimonen täsmentää. 

Myös pullon käsittely voi johtaa vahinkoihin. Jäähdytetty pullo voi olla liukas ja livetä käsistä, joten lähettyvillä kannattaa pitää kuivausliina. 

– Tiedämme, että kuohuviinipullot ovat tippuessaan rikkoneet esimerkiksi liesien pintoja ja keraamisia tiskialtaita. 

Kuohuviinivahingot satasista jopa tonneihin

Kuohuviiniä ei tulisi hölskyttää matkalla juhlapaikalle ja se tulisi avata vasta viileänä. Hyvä tapa omaisuusvahinkojen välttämiseen on avata kuohuviini lavuaarin yllä tai kotipihalla. 

– Ei ole mitenkään epätavallista, että kuohuviiniä lentää kattoon. Se kertonee siitä, että avaustekniikka kaipaa vielä hiomista tai maltti ei ole riittänyt.  

Kalleimmat Pohjola Vakuutuksen korvaamat kuohuviinihaaverit ovat nousseet joihinkin tuhansiin euroihin.

– Kalleimmat vahingot syntyvät silloin, kun huoneiston pinnat kärsivät räjähdysmäisestä avaamisesta, Uimonen sanoo. 

Tyypillisesti vahinko on vähintään satoja euroja, kun kyse on kuohuviinin räjähdysmäisestä aukeamisesta seuranneesta omaisuusvahingosta. 

– Harmillisia tilanteita juhlatunnelman keskellä, mutta yleisesti ottaen kotivakuutus korvaa yllättäviä omaisuusvahinkoja. Myös tällaiset juhlahetkessä sattuneet ikävät haaverit kuuluvat elämään ja niiden vahinkoilmoitukset käsitellään yksitellen. Kannattaa tehdä vahinkoilmoitus omalle vakuutusyhtiölle, niin asiat lähtevät eteenpäin, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo. 

Sattuiko vahinko? Kaikki kyllä järjestyy. Vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat vahinkokumppanit, jotka ratkaisevat vahingon puolestasi.

Lue myös:

Juhlien järjestäminen – muistilista ja 15 parasta vinkkiä

Näin järjestät onnistuneet juhlat – neljä esimerkkiä eri budjeteille

Vinkit turvalliseen munkin paistoon

Artikkeli on julkaistu 25.4.2023 ja sitä on päivitetty 28.12.2023.