Mieti ketä haluat kutsua

Ole realisti ja huomioi, montako ihmistä kotiisi mahtuu. Keskity vieraslistassa niihin, joiden kanssa oikeasti haluat juhlapäiväsi jakaa. Kerro kutsussa juhlien ajankohta, paikka ja se, millaisista juhlista on kyse. Kutsuun kannattaa laittaa päivä, johon mennessä toivot vastausta osallistumisesta. Mieti, mikä on paras tapa lähettää kutsu juuri näihin juhliin: paperikutsu on virallisempi ja henkilökohtaisempi, toisinaan taas esimerkiksi Facebookiin perustettu tapahtumaryhmä on kätevin tapa pyytää ihmiset koolle.

Laadi suunnitelma

Tee aikataulu ja lista tarvittavista asioista. Jätä aikatauluun pelivaraa, sillä yllätyksiä sattuu aina.

Jaa vastuuta

Yksi perheenjäsen voi huolehtia vaikka ohjelman keksimisestä lapsille ja toinen kukista ja koristelusta. Mieti, jaksatko tehdä kaiken itse vai kannattaisiko esimerkiksi tarjottavat tai juhlia edeltävä siivous ostaa valmiina. Kotitalousvähennyksen ansiosta esimerkiksi ikkunoiden pesettäminen ei ole niin kallista kuin ehkä ajattelet.

Pysy kohtuudessa

Jokaista kaappia ei tarvitse siivota eikä pöydässä tarvitse olla kymmentä sorttia tarjottavaa (ellet rakasta leipomista). Juhlien järjestämisessä hyvä muistisääntö on, että mitä useampaa ruokaa on tarjolla, sitä vähemmän kutakin kuluu. Huomioi kuitenkin erityisruokavaliot sekä se, että kaukaa tulleet vieraat arvostavat kakun lisäksi oikeaa ruokaa. Keittoa, salaattia tai laatikkoruokia on helppo valmistaa isommallekin porukalle. Trendikäs vaihtoehto on esimerkiksi hodari–buffet, josta jokainen voi kasata mieluisan annoksen.

Jos tarjoat alkoholia

Huomioi, että tarjolla on myös alkoholiton vaihtoehto esimerkiksi alkumaljalle. Yhdestä viinipullosta riittää noin kuuteen lasilliseen.

Onnistunut noutopöytä

Asettele kupit ja tarjottavat loogiseen ottojärjestykseen: ensiksi lautaset ja tarjottavat alkupaloista jälkiruokiin, kahvi, tee ja ruokailuvälineet viimeisenä. Juomat ja lasit voi kattaa erilliselle pöydälle. Pidä tarjolla raikasta mehua ja vettä. Testaa etukäteen, että suunnitelmasi toimii ja varmista, että sinulla on tarpeeksi astioita. Niitä voi kysyä lainaan esimerkiksi kouluilta, Martoilta tai pitopalvelusta. Varaa vieraille eri lautaset suolaisille ja makeille tarjoiluille.

Varaa riittävästi istuimia ja pöytiä

Lainaa naapurista jakkaroita ja rakenna lisäpöytiä irtolevyjen ja pukkijalkojen avulla. Varaa paikka myös kukille ja lahjoille ja varmista, että käden ulottuvilla on tarpeeksi roskapusseja, talouspaperia ja maljakoita sekä lahjapöydän yhteyteen sakset ja teippiä, jolla kortin saa kiinni lahjaan paketin avaamisen jälkeen. Näin vältyt juhlien jälkeen arvailemasta, kuka toi minkäkin lahjan.

Keskity suuriin linjoihin…

…ja pieniin harkittuihin yksityiskohtiin. Koti saa näyttää kodilta myös juhlien aikana. Ystävät tulevat luoksesi pitämään hauskaa, eivät tarkistamaan listojen asennusta. Luo tunnelma muutamilla katseenvangitsijoilla kuten kynttilöillä tai näyttävällä kukkakimpulla. Raha ei ratkaise: kaunis asetelma syntyy myös edullisilla marketti- ja luonnonkukilla. Pöytäliinaksi sopii esimerkiksi lakanakangas.

Pyydä apua

Huolehdi ainakin, että keittiö pyörii ilman isäntäperheen apua. Keskity vieraiden viihdyttämiseen ja juhlasta nauttimiseen, älä astianpesukoneen täyttämiseen.

Panosta ensivaikutelmaan

Voit koristaa sisääntulon esimerkiksi koivuilla, ilmapalloilla tai luonnonkukilla. Sijoita eteiseen kunnon kuramatto – kiität itseäsi myöhemmin. Vaikka vieraita on paljon, pysähdy toivottamaan jokainen tervetulleeksi.

Pienet ohjelmanumerot tekevät juhlista erityiset

Voit toivoa vierailta lahjaksi esimerkiksi puheita tai muita esityksiä. Jos et pidä esiintymisestä, pyydä supliikki tuttava toimimaan juhlan seremoniamestarina. Laita esille myös vieraskirja tai tee valmiiksi kortteja, joihin vieraat voivat kirjoittaa terveiset. Korteissa voi olla valmiita lauseen alkuja, kuten: ”Muistan, kun tapasimme ensimmäisen kerran…” ja ”Toivon sinulle…”

Muista lapset

Mieti, voisiko joku toimia lasten viihdyttäjänä ja auttajana. Varaa lapsille esimerkiksi pelejä, ilmapalloja, lukemista, Legoja tai värityskuvia.

Kaikenikäisiä vieraita ilahduttaa…

…photo booth eli paikka, jossa vieraat voivat käydä kuvaamassa itseään. Varaa kuvia varten rekvisiittaa kuten irtoviiksiä ja silmälaseja sekä liitutaulu, johon voi kirjoittaa terveisiä. Korista kuvauspaikan tausta esimerkiksi viirillä.

Jos järjestät juhlat ulkona…

…tee varasuunnitelma. Viisas varautuu vuokraamalla tai lainaamalla ison teltan. Ilmoita vieraille etukäteen, jos juhlat järjestetään ulkona. Näin he osaavat varata asianmukaiset vaatteet. Iltaa kohden voi olla tarvetta terassilämmittimille – myös kesällä. Kitke rikkaruohot, aja nurmikko ja piristä pihaa vaikka ruukkuistutuksilla ja aurinkokennovalaisimilla. Pöytien alle kannattaa laittaa alusta, jotta jalat eivät uppoa maahan.

Nauti, älä stressaa

Iloitse siitä, että nämä ihmiset haluavat jakaa päivän kanssasi. Ketään ei haittaa, vaikka kaikki ei menisikään suunnitelmiesi mukaan. Huolehdi, että ehdit vaihtaa ainakin muutaman sanan jokaisen vieraan kanssa juhlien aikana.

Juhlien järjestäminen ja aikataulut!

Hyvissä ajoin:

  • Päätä juhlapäivä ja laadi vieraslista.
  • Mieti, tarvitseeko juhlia varten tehdä erityisiä hankintoja. Nyt on aika buukata esimerkiksi pitopalvelu, tarjoilut, siivooja, esiintyjä, valokuvaaja tai kampaamoaika.
  • Inventoi astioiden, istuimien, pöytäliinojen, kukkamaljakoiden ja muiden juhlan kannalta oleellisten tavaroiden riittävyys. Tarvittaessa lainaa tai vuokraa lisää.

Kuukautta ennen

  • Lähetä kutsut.
  • Etsi inspiraatiota koristeluun, tarjoiluun ja ohjelmaan lehdistä ja netistä.
  • Vältä viime hetken paniikkia kaupassa ja tarkista hyvissä ajoin, että koko perheellä on sopivat vaatteet juhliin.
  • Jos aiot pitää puheen tai esittää muuta ohjelmaa, aloita sen miettiminen.

Pari viikkoa ennen

  • Päätä juhlien menu ja kattaus. Tee kauppalista ja mieti, mitä voit ostaa jo nyt. Esimerkiksi servietit, keksit, kynttilät ja niin edelleen voit ostaa hyvissä ajoin. Myös juhlajuomat voit ostaa jo nyt.
  • Aloita kodin siivous tyhjentämällä turhat kausivaatteet pois eteisestä ja järjestämällä kaappeihin tilaa tarjoiluja varten.
  • Leivo ne tarjottavat, jotka voit pakastaa. Esimerkiksi pullat, leivät ja kakkupohjat kestävät pakastuksen.
  • Tarvitsetko lisää kylmäsäilytystilaa? Pyydä lainaan kylmälaukkuja ystäviltä ja naapureilta.

Juhlaviikolla

  • Tartu rättiin ja rikkalapioon. Aloita siistimällä piha ja parveke. Pyyhi pölyt ja pese lattiat. Kerää pois helposti rikkoontuvat esineet.
  • Tee ruokaostokset ja leipomukset niin hyvissä ajoin kuin suinkin mahdollista. Laita jäät pakastumaan.
  • Katso juhlavaatteet ja pöytäliinat valmiiksi.

Juhlia edeltävänä päivänä

  • Tee viimeiset ostokset.
  • Leivo loput tarjottavat ja täytä kakku. Ota pakastimessa olevat tarjottavat sulamaan.
  • Raivaa eteiseen tilaa vieraiden vaatteille.
  • Hae kukat.
  • Imuroi ja siisti paikat. Muista puhdistaa vessa ja vaihtaa puhtaat käsipyyhkeet sekä laittaa tarpeeksi wc-paperia helposti löytyvään paikkaan.
  • Kata pöytä. Siisti keittiö ja varaa tarpeeksi roskapusseja ja astiapyyhkeitä.

Juhlapäivänä

  • Koristele kakku ja valmista viimeiset ruuat.
  • Kodin juhlapäivänä lipun voi nostaa salkoon kello 8. Jos asut kerrostalossa, voit pyytää liputusta talonmieheltä. Tee se kuitenkin hyvissä ajoin ennen juhlapäivää.
  • Syö kunnon aamiainen, että juhlamielesi pysyy korkealla!

Juhlien jälkeen

  • Kiitä vieraita.
  • Palauta lainatut astiat ja muut tavarat.

Lue myös:

Rahaa ja sijoituksia valmistujaislahjaksi? – 8 vinkkiä