5 syytä, miksi älypuhelin tekee meistä entistä fiksumpia
Lisää aiheesta
Älypuhelin vie keskittymiskyvyn ja tekee meistä näyttöä tuijottavia zombeja – näinhän olemme tottuneet ajattelemaan. Toisaalta älypuhelin myös tuo tiedon käden ulottuville ja auttaa keskittymään olennaiseen.
1. Nippelitieto ei enää kuormita muistia
Etkö enää muista kenenkään puhelinnumeroa tai hyvien ystäviesi syntymäpäiviä? Et ole ainoa. Tärkeät numerot ovat tallessa puhelimen muistissa ja Facebook kertoo kyllä, kun on aika onnitella kaveria. Miksi siis opettelisimme kaiken ulkoa?
Ihminen on kautta aikojen ulkoistanut muistiaan oman päänsä ulkopuolelle. Muistamme huonosti tarkkoja yksityiskohtia, kuten pitkiä numerosarjoja. Siksi ne on merkittävä ylös. Aikojen saatossa on siirrytty savitauluista paperiin, myöhemmin tietokoneeseen ja nyt älypuhelimeen. Tarkoitus on sama, väline eri.
Kun aivokapasiteettimme ei kulu nippelitiedon ulkoa opetteluun, voimme käyttää muistiamme uusien asioiden oppimiseen ja innovointiin.
2. Aikaa säästyy tärkeisiin asioihin
Suuren yrityksen johtaja tarvitsee hyvän sihteerin voidakseen keskittyä johtamiseen. Ilman sihteeriä työaika kuluisi kokousten järjestämiseen ja aikatauluttamiseen, ja johtajan ydintehtäville jäisi vähemmän aikaa.
Nyt meillä kaikilla on sihteeri, kun puhelin huolehtii puolestamme monta käytännön asiaa. Älypuhelimen kalenteri esimerkiksi varmistaa, että olemme oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja reittiopas neuvoo reitin perille. Jos kaipaamme ruokaa, pankkiautomaattia tai postia, sekin löytyy nopeasti puhelimen avulla.
Se, käytämmekö säästyneen ajan oikeasti tärkeisiin asioihin, kuten uuden oppimiseen tai ongelmien ratkaisuun, on tietysti eri juttu.
3. Sometauko auttaa jaksamaan työssä
Ihminen ei voi olla aina tuottava – tarvitsemme välillä taukoja. Piipahdus somessa saa ajatukset hetkeksi irti työstä, mikä on palautumisen kannalta tärkeää.
Vaikka kaverin kanssa Whatsappilla vaihdettu viesti ei virkistä yhtä paljon kuin kasvokkain juttelu, siitä tulee silti hyvä mieli. Somen viihdyttävät kuvat ja videot tuottavat nekin mielihyvää, joka lievittää stressiä ja auttaa meitä siksi jaksamaan paremmin.
Jos haluaa maksimoida tauosta saatavan hyödyn, älypuhelinta kannattaa siirtyä käyttämään ulos. Silloin saa samalla myös liikuntaa ja raitista ilmaa.
4. Oppiminen on entistä tehokkaampaa
Milloin ensimmäinen maailmansota päättyi ja mikä olikaan Bulgarian pääkaupunki? Ennen älypuhelimia vastaukset jäivät arvailujen varaan, kunnes ne tarkistettiin kirjasta tai tietokoneelta. Nyt kaikki tieto on aina käsiemme ulottuvilla. Älypuhelimet eivät enää ole koulussa kiellettyjä leluja vaan opetukseen kuuluvia oppimisvälineitä.
Älypuhelimilla on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi kielten ja matematiikan opiskelussa. Sovelluksissa on usein pelillisiä elementtejä. Ne koukuttavat, osallistavat ja motivoivat oppimaan entistä monipuolisemmin tavoin.
5. Tasa-arvo lisääntyy
Minkälaista elämä olisikaan kehitysmaissa, jos niiden asukkailla olisi sama tieto käytettävissä kuin länsimaissa asuvilla? Olisiko maailma parempi paikka, jos esimerkiksi tieto hygieniasta, sairauksista ja perhesuunnittelusta olisi koko ajan kaikkien ihmisten ulottuvilla?
Älypuhelimet voivat tulevaisuudessa ratkaista monta kehitysmaiden ongelmaa. Yhteydenpito kaukana asuvien ihmisten kanssa helpottuu kaikkialla maailmassa, kun siihen riittää kännykkä ja sim-kortti – aikaisemmin yhteys vaati kallista puhelinlinjojen vetämistä ja lankaliittymän hankintaa.
Puhelimella pääsee myös nettiin, joten kaikki siellä oleva tieto kirjaimellisesti on entistä useamman ihmisen ulottuvilla.
Myös uudet puhelinsovellukset lisäävät elämänlaatua. Esimerkiksi Pakistanissa, jossa äitiys- ja lapsikuolleisuusluvut ovat korkeat, on pystytty pelastamaan satoja naisia ja lapsia – tarjoamalla tietoa ja apua älypuhelimen kautta.
Asiantuntija: Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta