47-vuotiaiden Kati-Erika Timperin ja Heli Lappi-Hokkasen ystävyys on kestänyt jo 30 vuotta.

Jyväskylässä asuvat ystävykset tapasivat 1990-luvun alussa, kun vasta lukiosta valmistuneet tytöt pääsivät kesätöihin samalle keskisuomalaiselle paperikonetehtaalle.

– Huomasimme aika nopeasti, että meistä varmaan tulee kaverit. Olemme molemmat sellaisia, että sanomme asiat suoraan, emmekä jaksa mitään nurkissa supattelua, Timperi toteaa.

Lappi-Hokkanen huomauttaa, että heidän luonteissaan ja mielipiteissään on myös paljon eroja. Yhdistävä tekijä on, että toisen asioista ollaan kiinnostuneita, ja eriäviäkin mielipiteitä kunnioitetaan.

Nykyään naiset istuvat yhdessä iltaa silloin kun voivat, vaikka hektisen arjen pyörityksessä yhteyttä pidetään paljon myös puhelimessa. He ovat myös kummeja toinen toistensa lapsille, jotka ovat 19- ja 17-vuotiaita.

– Oli ihan sattumaa, että meidän molempien lapset syntyivät vain muutaman kuukauden ikäerolla, Lappi-Hokkanen kertoo

Avointa rahapuhetta

Jo tutustumisen alkuvaiheessa Lappi-Hokkanen kertoi Timperille sairastavansa epilepsiaa ja neuvoi, kuinka toimia sairaskohtauksen iskiessä. Uudessa työpaikassa oli helpompi olla rennosti, kun tiesi voivansa luottaa toisen apuun.

Nuoruuden jaetun työpaikan jälkeen elämä on kuljettanut kaksikkoa jossain määrin eri suuntiin. Monen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen Timperi työskentelee Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtajana, Lappi-Hokkanen joutui aikoinaan keskeyttämään kemian opintonsa sairautensa vuoksi ja on työkyvyttömyyseläkkeellä.

Hyvin erilaiset tulotasot voisivat helposti aiheuttaa ystävyyteen kitkaa ja vaikeita tunteita, kuten kateutta ja häpeää. Timperille ja Lappi-Hokkaselle avoin puhe rahasta on kuitenkin ollut itsestäänselvää.

– Meillähän on keskenämme ihan päinvastainen tilanne. En ole työelämässä ja tuloni ovat murto-osa siitä, mitä Kati tienaa. Mutta välimme ovat niin mutkattomat ja avoimet, ettei se koskaan ole ollut mikään ongelma, Lappi-Hokkanen toteaa.

Heli Lappi-Hokkanen ja Kati-Erika Timperi ova tunteneet toisensa jo 30 vuoden ajan.

Tasaväkinen ystävyys perustuu naisten mielestä sille, että toisen onnistumisista iloitsee myös toinen. Kun Timperi esimerkiksi osti hetki sitten miehensä kanssa pitkään harkitsemansa sijoitusasunnon, hän viestitti heti uutisista Lappi-Hokkaselle, joka jakoi innostuksen.

– Moni voisi kuvitella, että olen Katille kateellinen, tai että hänellä olisi jotenkin hankala olo seurassani. Mutta jos on tehnyt kovasti töitä ja tienaa hyvin, siitä pitää pystyä myös nauttimaan. Ei voi olla sellainen tilanne, että pitäisi jotenkin piilotella omia rahojaan, Lappi-Hokkanen pohtii.

Timperi puolestaan sanoo ihailevansa sitä, miten paljon Lappi-Hokkanen näkee vaivaa pyörittääkseen arkea ja maksaakseen laskunsa hyvin pienillä tuloilla.

– Koen sen todella arvokkaana, että ystävän kanssa näen läheltä, millaista tasapainoilua elämä voi olla taloudellisesti.

Molemmille sopivaa tekemistä

Erilaiset varallisuustilanteet näkyvät esimerkiksi siinä, miten ystävykset viettävät aikaa. Siinä, missä Lappi-Hokkasella kyllä olisi usein aikaa muttei niinkään rahaa, johtoasemassa työskentelevälle Timperille tilanne on usein päinvastainen.

– Minä voisin esimerkiksi lähteä matkalle silloin, kun aikaa löytyy. Mutta teemme sellaisia asioita, jotka sopivat molemmille, hän kuvailee.

Yhdessä käydään muun muassa lenkillä, uimassa tai mökillä. Silloin tällöin Timperi saattaa ottaa perjantai-iltapäivän vapaaksi ja naiset menevät rentoutumaan läheiseen kylpylään.

– Aina välillä tarjoan, jos on sellainen tilanne, että se tuntuu luontevalta eikä millään tavalla loukkaavalta Heliä kohtaan. Minusta se kuuluu normaaliin ystävänä olemiseen, Timperi sanoo.

Tukea vaikeina hetkinä

Ystävän tuki oli erityisen tärkeää joitain vuosia sitten, kun Lappi-Hokkanen jäi yksinhuoltajaksi kahdelle lapselle ja maksoi yhä asuntolainaansa pois. Tulotaso romahti, ja hetken aikaa hänellä oli rahallisesti hyvin tiukkaa.

Samalla Lappi-Hokkanen huomasi monen tutun katoavan ympäriltään ja koki, ettei ollut enää heidän silmissään samassa yhteiskuntaluokassa.

– Katin kanssa kuitenkin kelailimme yhdessä tilannetta.

Lappi-Hokkanen sanoo, ettei ole koskaan odottanut ystävältään rahallista apua. Mutta kun rahahuolet painoivat Lappi-Hokkasen perheen päälle erityisen pahasti, Timperi saattoi ajaa kauppaan, ostaa pari kassillista ruokaa ja viedä ne perheen ovelle.

– En jäänyt sen kummempia selittelemään. Vähän jännitin, että mikä reaktio sieltä tulee mutta Heli olikin huojentunut, hän muistelee nyt.

Loppujen lopuksi ystävyydessä on kyse ennen kaikkea kaikesta muusta kuin rahasta, molemmat korostavat.

– Se on sitä, että on helppo olla toisen kanssa. Ja vaikka taloudellinen tilanne muuttuisi, ystävyyden ei tarvitse muuttua, Timperi toteaa.

Ota taloutesi haltuun – me autamme:

Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!

#rahapuhetta #omatalous