Festareiden survival kit! Näin selviät sujuvasti massatapahtumissa
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Keräsimme vinkit stressittömään kesään kotimaan huippufestivaaleilla. Aina et tarvitse edes käteistä mukaan.
Festivaalikesä on jälleen pyörähtänyt käyntiin, ja Provinssirockin, Ruisrockin, Blockfestin, Ilosaarirockin, Pori Jazzin tai Flow Festivalin kaltaiset tapahtumat maailmanluokan esiintyjineen keräävät taas yhteen tuhansia juhlijoita.
Tapahtumat voivat olla myös stressin aihe: rahaa kuluu, ja massatapahtumien jonoissa saattaa vierähtää tovi, jos toinenkin. Näillä vinkeillä valmistaudut kesän jättitapahtumiin ja nautit tilaisuuksista sujuvasti ja ilman suurempia yllätyksiä. Aivan aluksi muista käydä tapahtuman verkkosivuilla. Sivuille kootaan usein kattavasti tietoa tapahtuman järjestelyistä.
Autolla vai julkisilla?
Henkilöautolla festivaalille suuntaava säästää kimppakyydeillä pitkän pennin, autottomat voivat kysellä kyytiä esimerkiksi festivaalien Facebook-tapahtuman keskusteluista tai netin kimppakyytisivustoilta.
Ruuhkattomin festivaalimatka taittuu autolla varhain festivaalin alkamispäivänä, jolloin myös leirintäalueet avaavat ovensa vieraille. Ilosaarirock tai Ruisrock toivottavat tervetulleiksi myös matkailuautoissa majoittuvat vieraat. Autojen parkkialueet löytyvät usein leirintäalueen tuntumasta, mutta niiden sijainnit on hyvä tarkastaa ennen leirinnän varausta. Huomioi, että leirintäalue voi olla tapahtumapaikasta melko kaukana.
Julkisen liikenteen valitseva varaa matkat ajoissa. Festivaalibussit tai -junat ovat normaaliaikatauluissa kulkevia vaihtoehtoja hieman kalliimpia, mutta tarjoavat hauskan sekä huolettomamman festivaalikyydin. Junissa voi olla tungosta, siksi etukäteen ostettu lippu on huomattavasti edullisempi, kuin junasta ostettu.
Jätä auto kotiin, jos lähdet kaupunkifestivaaleille. Julkinen liikenne kuljettaa kantakaupungin festivaalialueille henkilöautoa helpommin. Muista, että kaupunkiliikenne voi olla ruuhkainen. Varaa liikkumiseen tarpeeksi paljon aikaa.
Ruoka ja juoma
Viikonlopun ruoat sekä juomat nielaisevat osansa budjetista. Ruokatarjonta on laaja ja hemmottelee nykyisin myös kulinaristeja. Perinteiset festariherkut ovat saaneet rinnalleen valikoimaa aina itämaisten keittiöiden herkuista afrikkalaisiin antimiin. Ruokaa on tarjolla myös vaikka erityisruokavaliota noudattavalle.
Pienellä budjetilla juhliva hankkii eväät valmiiksi hotelliin tai leirintäalueelle. Festarialueella aterioiva saa varautua reilusti yli kymmenen euron hintaisiin ruoka-annoksiin. Alkoholijuomien hinnat alkavat yleensä seitsemästä eurosta, ja moni tapahtuma veloittaa myös tuopeista tai tölkeistä myöhemmin hyvitettävän pantin.
Pori Jazz sekä Provinssirock myyvät vierailleen ruokalippuja, joiden kanssa kojuissa asiointi käy ilman käteisellä tai kortilla pelaamista. Provinssissa vieraat voivat hankkia myös juomalippuja ennakkoon.
Muistathan, että vettä saa tapahtumien vesipisteistä aina ilmaiseksi, joten mukaan on hyvä varata tyhjä pullo.
Mikä maksuvälineeksi?
Fiksuin festarikävijä suunnittelee päiväbudjetin etukäteen, mutta varaa käyttöösi myös hieman ylimääräistä rahaa. Sähköiset maksuvälineet ovat suosittuja kotimaan festivaaleilla, ja yleisimpien pankki- ja luottokorttien ohella esimerkiksi Google Wallet tai Apple Pay käyvät maksuvälineeksi ainakin Flow Festivalilla Helsingissä.
Blockfesteillä ja Ilosaarirockissa puolestaan on käytössä Pivo-maksusovellus, jonka avulla asiakas voi ladata vain puhelinnumeron avulla rahaa cashless-tilille. Ilosaaressa sekä Blockfesteillä Pivo on yhdistetty maksurannekkeeseen, jonka avulla kaikki ostokset hoituvat yhdellä pyyhkäisyllä ilman korttien tai käteisen käyttöä.
Jonot
Monen pahin päänsärky eivät ole festivaalin kustannukset, vaan erilaisissa jonoissa seisomiseen käytetty aika. Jonottaminen vaatii kärsivällisyyttä. Pahimmat jonot tapahtuma-alueelle ovat usein porttien aukeamisen tienoilla, sekä ennen tapahtuman kovanimisiä esiintyjiä.
Festivaalien vessojen sijainnit on hyvä kartoittaa. Pisimmät vessajonot ovat esiintymislavojen yhteydessä. Alueen laidoilla voit päästä vessaan jonottamatta. Sisääntuloporttien luona sijaitsevat vessat hiljenevät yleensä tunti-pari ennen festivaalipäivän loppua, mutta täyttyvät viimeisen esiintyjän lopettaessa.
Koska säätä ei voi koskaan täysin ennustaa, varaa mukaan kertakäyttöinen sadetakki, tai nappaa kotoa sateenkestävä tuulitakki. Jos sade alkaa, sateensuojia myyvät kojut täyttyvät jonoista hetkessä.
Hyvin ennakoitu on puoliksi tehty, mutta muista myös nauttia itse tapahtumasta!