Haluatko auttaa koditonta luontokappaletta? Linnunpönttöjen rakentaminen on hyödyllistä kesäpuuhaa
Linnunpönttöjen nikkarointi on helppoa, ja se onnistuu yksin tai porukalla. Pöntöt auttavat pesäpulasta kärsiviä pikkulintuja.
Kuka tahansa voi rakentaa linnunpöntön. Näin väittää ympäristöjärjestö BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.
– Linnunpönttöjen rakentamisessa ei tarvita mitään ihmeellisiä timpurin taitoja, Toivanen vakuuttaa.
Toivonen puhuu kokemuksesta: hän on itsekin rakentanut useita pönttöjä.
Vaikka pöntön rakentaminen ei ole vaikeaa, se vaatii tarkkuutta. Toivasen mukaan rakentamisessa isoin potentiaalinen virhe on huolimattomuus.
– Jos katto vuotaa ja pönttöön pääsee vettä, se pilaa koko pesän.
Pahimmillaan sadevesi koituu linnunpoikasten turmaksi ja tuhoaa pöntön.
Linnunpöntön rakennusmateriaaliksi kelpaa höyläämätön lankku, mutta ulkokattoon suositellaan vesivaneria. Se kestää lautaa paremmin vettä.
Pöntöt ratkaisevat pesäpulan
Tärkein syy linnunpönttöjen rakentamiseen on pesäpaikkapula. Kololinnuilla, kuten kirjosiepolla, leppälinnulla ja kottaraisella on pulaa pesimäpaikoista, sillä suomalaisessa metsässä on melko vähän sopivia lahopuita.
Vaikka pesäpaikkojen lisääminen on tärkeää, metsän ekosysteemiin ja hyvinvointiin linnunpöntöillä on Toivasen mukaan vain vähän vaikutusta.
– Metsän monimuotoisuus on niin monimutkainen kokonaisuus, että linnunpöntöt itsessään vaikuttavat vain vähän siihen, mutta silti niitä tarvitaan.
Haittaa linnunpöntöistä on vain harvoin. On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota puuhun, johon pöntön ripustaa.
– Pönttöä ei kuulu naulata puuhun ja jos sen kiinnittää rautalangalla, lanka täytyy käydä välillä vaihtamassa, ettei se syövy kiinni puuhun, Toivanen sanoo.
Pöntön ripustamista varten on hyvä kysyä lupa maanomistajalta. Toivanen muistuttaa, että pöllönpönttöjä ei saa ripustaa pihapiiriin, sillä pesän läheisyydessä pöllöt saattavat käyttäytyä aggressiivisesti.
Huoltaminen lisää käyttöikää
Pöntön huolellinen rakentaminen lupaa jopa vuosien käyttöikää. Hyvin huollettuna pönttö pärjää metsässä jopa kymmenen vuotta lahoamatta.
– Ennen pesimäkauden alkua pönttö kannattaa tyhjentää pesäaineksesta, sillä se pidentää käyttöikää, Toivanen selostaa.
Tästä syystä pöntön kattoa ei kannata naulata kiinni.
Linnunpöntön voi ripustaa puuhun milloin tahansa. Jos pöntölle haluaa asukit jo samana vuonna, se kannattaa viedä metsään aikaisin keväällä tai talvella, ennen pesimäkauden alkua.
Näin rakennat linnunpöntön
Sahaa seinälaudat oikeisiin mittoihin. Kullekin lajille sopivat pöntön mallit ja mitat löytyvät esimerkiksi BirdLifen sivuilta.
Poraa lentoaukko etuseinään. Poraa sisäänpäin yläviistoon, ettei vesi pääse helposti pönttöön. Lisäksi poraa takaseinän yläosaan kaksi pientä reikää ripustuslankaa varten.
Naulaa pöntön seinät yhteen laudan sydänpuoli ulospäin.
Sahaa pöntölle ulkokatto. Jätä kattoon reilut räystäät, 2–5 cm, eteen ja sivuille. Myös taakse voi jättää pienen räystään.
Sahaa sisäkatoksi vesivanerin tai laudan pala, ja naulaa se kiinni ulkokattoon.
Lyö kaksi naulaa ylös pöntön sivuseiniin. Katto pysyy paikallaan naulojen ympärille kierrettävän rautalangan avulla.
Lisää riittävän pitkä ripustuslanka. Valmiin pöntön voit ripustaa puuhun ja odottaa sille asukkeja.