Kerrostalon rappukäytävässä kaikuu. Nelivuotias pieni neiti kurkistaa tulijaa kaiteen välistä ja livahtaa sitten isän selän taakse. Eteisessä kenkähylly yltää kattoon asti ja hyvä niin – täällä asuva perhe kasvoi alkukesästä neljännellä jäsenellä, jonka jalkineille pitää aikanaan löytää myös tilaa. Toistaiseksi sukat riittävät, ja kahden kuukauden ikäinen nuori mies hymyilee hurmaavasti vieraalle.

– Jos pojalla on maha täynnä ja vaippa ­kuivana, hän ei juuri turhia itkeskele, Isyyspakkaus-blogin kirjoittaja Tommi Koivisto esittelee kuopuksensa.

– Toisen lapsen syntymä aiheutti muutaman takauman: Ai niin, tämä olikin tätä. Mutta rutiini löytyi nopeasti.

Kaiken ei tarvitse muuttua

Ensimmäinen lapsi on isompi mullistus, ­toisen lapsen kohdalla elämänmuutos on paljon pienempi, Tommi ja Satu Koivisto toteavat.

– Ennen esikoisen syntymää pariskunta mietti, voiko lapsen kanssa tehdä asioita, joista aiemmin nautti – esimerkiksi käydä ravintoloissa tai matkustella.

– Totta kai asiat muuttuvat, mutta kyse on ­myös asenteesta. Me päätimme tehdä samoja asioita kuin aiemminkin. Tyttömme on tottunut reissaaja ja rutinoitunut ravintola-asiakas.

Tommi päätyi kuitenkin karsimaan harrastuksiaan.

– Olen ollut aina kova menemään ja kalenterini on ollut aika täynnä. Isoin muutos oli, että äkkiä halusi olla enemmän kotona perheen ja lapsen kanssa.

Pidempi hoitovapaa syvensi suhdetta lapseen

Esikoinen tuli sairaalasta kotiin, joka oli jo käynyt läpi oman synnytysprosessinsa. Kun Tommi ja Satu ostivat asuntonsa Helsingin kantakaupungista 1920-luvulla rakennetusta talosta, asunnon kunto oli mallia pommi. Remonttia oli tehty viimeksi 1960-luvulla ja potentiaali piti nähdä linoleumien, seitsemän tapettikerroksen ja pinttyneen tupakansavun keskeltä.

Kun asunto oli remontoitu, keittiö siirretty putkiremontin yhteydessä uuteen paikkaan ja viereinen asunto ostettu, jotta tulevaisuudessa olisi mahdollista laajentaa, Koivistot tiesivät, että tässä asunnossa asuttaisiin pitkään. Oma koti on ollut ilonaihe, kun lasten myötä kotona vietetty aika lisääntyi. Tommi piti esikoisen kanssa yli puolen vuoden hoitovapaan, ja suosittelee ratkaisua muillekin.

– Lapseen saa erilaisen suhteen pienestä pitäen. Minulle oli itsestään selvää, että halusin pitää pidemmän hoitovapaan.

Monesti kuulee, että mies ei voi jäädä kotiin taloudellisten syiden takia.

– Aika moni laskelma todistaa, että Suomessa verotus tasaa tätä asiaa, Tommi sanoo.

– Jos on vain muutama prosentti miehiä, jotka hyödyntävät vanhempainvapaita, kaikilla ei voi olla syynä, ettei se olisi taloudellisesti mahdollista.

Pieni lapsi tarvitsee yllättävän vähän

Toki taloudelliset realiteetit ovat tosiasiaa lapsiperheille. Kun toinen vanhempi on poissa työelämästä, tarvitaan säästöjä. Mutta myös valintoja.

– Pieni lapsi tarvitsee yllättävän vähän ja asioita voi hankkia myös sitä mukaa, kun tarvetta tulee. Oikeastaan ainoa isompi investointi, joka on parempi hoitaa ennen lapsen syntymää, on vaunujen ostaminen.

Esikoisen kanssa Koivistot oppivat, että vaatteiden kanssa voi syntyä jopa runsaudenpulaa. Moni vaate lähti käyttämättömänä eteenpäin, kun vauva kasvoi niistä ulos.

– Olen sanonut kaikille, että älkää ostako varsinkaan vaatteita tai leluja uutena lainkaan. Niitä saa käytettynä kavereilta tai kirpputoreilta. Tilanne muuttuu, kun lapsi kasvaa: päiväkoti-ikäinen kuluttaa enemmän haalareita, sukkahousuja ja kumisaappaita.

Koivistojen kuopus peri siskoltaan paljon ja kaverit antoivat pieneksi käyneitä vaatteita, joten ostokset ovat olleet vähäiset. Yksi arkea helpottava tuote ­kuitenkin hankittiin: syöttötuoliin kiinnitettävä new born -kaukalo.

– Poju viihtyy kaukalossa, juttelee ja naureskelee. On mukavaa, kun lapsi on muun perheen kanssa samalla tasolla, eikä lattialla sitterissä.

Lisäksi pojalle hankittiin pehmoinen tiikeri-uniriepu. Hymy kertoo, että hankinta osui nappiin!

Kuuntele lisää Tommin mietteitä isyydestä Alkuja-podcastista. Tässä jaksossa puhutaan isyydestä – sen paineista ja ihanuudesta. Mukana keskustelemassa suositun Isyyspakkaus-blogin Tommi Koivisto sekä mediatyöläinen Tuomas Rajala. Podcastin juontaa Maria Veitola.

Joko olet kuullut eduistamme? Saat esimerkiksi syntyvän lapsen terveysvakuutuksen vuodeksi veloituksetta. Lue lisää #Perheenlisä-eduistamme.

Syntyvän lapsen vakuutus

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on voimassa 9.5.2016–31.12.2017 syntyvän lapsen terveysvakuutuksen ottaneille. Syntyvän lapsen vakuutusta voi hakea heti, kun rakenneultraäänitutkimus on tehty aina synnytyksen alkamiseen asti. Äidin tulee olla laskettuna aikana enintään 45-vuotias ja hänen tulee osallistua kaikkiin tarjottuihin raskaudenaikaisiin tutkimuksiin ja seulontoihin, joilla selvitetään syntyvän lapsen terveydentilaa. Syntyvän lapsen vakuutusta hakiessa äiti täyttää terveysselvityksen, jonka perusteella vakuutuksen myöntäminen ratkaistaan.

Vakuutus astuu voimaan siitä päivästä, kun äiti on vakuutuksen hakemisen yhteydessä täyttänyt terveysselvityksen ja on siitä hetkestä lähtien vuoden maksuton. Sen jälkeen vakuutus jatkuu maksullisena. Vakuutuksen voi irtisanoa milloin tahansa vakuutuskauden aikana. Vakuutuksen myöntää OP Vakuutus Oy.

Henkivakuutus vanhemmille

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on voimassa 9.5.2016–31.12.2017 välisenä aikana NewLife-henkivakuutuksen ottaneille. Vakuutus on alle 1-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu henkivakuutus, jossa henkivakuutusturva on 40 000 €/vanhempi. Vakuutuksen voi ottaa heti lapsen syntymän jälkeen aina siihen asti kun lapsi täyttää 1 vuotta. Vakuutus astuu voimaan siitä päivästä, kun vanhempi hakee vakuutusta ja on siitä hetkestä lähtien vuoden maksuton. Vakuutus ei edellytä terveysselvityksen täyttämistä. Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy.

Lyhennysvapaa perheille

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on tarkoitettu perheille, joissa on 9.5.2016–31.12.2017 välisenä aikana alle vuoden ikäinen lapsi tai joihin on syntymässä lapsi. Lyhennysvapaa asuntolainalle voidaan myöntää raha- ja laina-asiansa hyvin hoitaneille asiakkaille enintään 12 kuukaudeksi ilman palveluhinnaston mukaista toimitusmaksua. Lyhennysvapaaetua voi hakea verkosta ja konttorista hankkeen voimassaolon aikana. Lyhennysvapaan myöntää OP.