Kuohujuomia avatessa aiheutuu vahinkoja muun muassa silmälaseille, ikkunoille, taulutelevisioille, tietokoneille, liesille ja keittiötasoille.  Minne Champagne & Winen pääsommelier Toni Aikasalo opastaa, miten kuohujuomapullo avataan turvallisesti ja turhia tuhlaamatta.

1. Viilennä hyvin

”Kun viini on liian lämmintä, se kuohuu helposti yli ja arvokasta juomaa menee hukkaan. Huolehdi viilennyksestä hyvissä ajoin ja pidä pullo vähintään kolme tuntia jääkaapissa ennen avaamista, mielellään yön yli.

Jos laitat pullon pakastimeen, laita ajastin soimaan puolen tunnin päähän. Hyvä tapa viilentää kuohujuoma nopeasti on laittaa se runsaaseen jääveteen pariksikymmeneksi minuutiksi.”

2. Pidä peukku korkin päällä

”Peukalo on turvavarmistin. Älä missään tapauksessa osoita pullon kaulaa kohti kanssajuhlijoita. Holtittomasti lentävä kuohujuoman korkki saattaa aiheuttaa pahaa jälkeä.

On joskus arvioitu, että korkin vauhti on noin 20 metriä sekunnissa. Jos ihminen on alle metrin päässä, siinä ei mitenkään ehdi reagoida.”

3. Korkin metallihäkki antaa hyvän otteen

”Löysää korkin metallihäkki, mutta älä poista sitä. Saat häkistä paremman otteen. Pelkästä korkista on usein haastavaa saada otetta, etenkin, jos kämmenet hikoilevat.”

4. Käännä pulloa pohjasta

”Älä väännä korkkia. Pidä toisella kädellä kiinni pullon kaulasta, peukalo varmistimena korkin päällä, ja käännä toisella kädellä pulloa pohjasta. Tällä tekniikalla pullon saa auki ilman, että tarvitsee käyttää voimaa.

Pidä pulloa noin 45 asteen kulmassa. Jos se sattuisi kuohumaan yli, on hävikki huomattavasti pienempi tässä asennossa.”

5. Poksautus on tuhlausta

”Formulatyyliin kuuluu ampua korkkeja kattoon, ja silloin puolet pullon sisällöstäkin on jossain muualla kuin laseissa. Ammattimaisempaa on avata korkki hiljaa.

Olen kuullut ruotsalaisesta Michelin-ravintolasta, jossa tarjoilija saa ensimmäisestä poksahduksesta varoituksen ja toisesta potkut.”

6. Kaada hitaasti

”Nopea kaataminen aiheuttaa helposti juoman kuohumisen yli. Kaatamalla hitaasti pystyt kontrolloimaan vaahtoa.

Voit pitää lasia hiukan vinossa, jolloin kuplat säilyvät paremmin, mutta se ei ole ollenkaan välttämätöntä.”

7. Isolle joukolle ensin pohjat

”Jos juhlijoita on paljon, kaada vaikka varttia ennen H-hetkeä kaikkiin laseihin noin kolmasosa. Näin juoma kuohuu toisella kaatokierroksella huomattavasti vähemmän, ja saat nopeasti täytettyä lasit juuri ennen kilistelyä.”

8. Harkitse lasivalintaa

”Kuohuviini ja samppanja ovat viinejä siinä missä muutkin, ja tarvitsevat tilaa avautuakseen tuoksuineen ja makuineen. Perinteinen, kapea huilulasi ei ole paras vaihtoehto kuohujuomalle.

Etenkin kallis samppanja menee ihan hukkaan kapeassa lasissa. Usein valkoviinilaskin toimii paremmin, jollei erityisiä shamppanjalaseja ole saatavilla.”

9. Säilytä kylmässä

”Avattu pullo säilyy jääkaapissa kuplivana useita tunteja. Pulloa ei kannata säilyttää ovessa, jos sitä avataan paljon. Painekorkilla juoma säilyy hyvänä useamman päivän, jos sitä ei avata välissä.”

10. Varaa riittävän monta pullollista

”Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yhdestä pullollisesta tulee noin kuusi lasillista. Mieti, riittääkö yksi lasillinen vai varataanko vaikkapa 2–3 lasillista per juhlija. Varaa pulloja sen mukaan.”