Jääkiekossa rahaa uppoaa varusteisiin ja hallimaksuihin

Jääkiekolla on kalliin lajin maine, eikä aivan syyttä. Hintaa nostavat sekä varusteet, joita tarvitaan runsaasti, että kausimaksut, joiden hintaa selittävät usein muita harrastuspaikkoja moninkertaisesti kalliimmat jäähallien käyttömaksut.

Lasten kiekkokoulussa voi pärjätä vielä luistimilla ja kypärällä, mutta harrastuksen edetessä lapselle on hankittava ainakin maila (hinta alkaen 40 €), muun muassa olkapää-, kyynärpää-, sääri-, ala- ja kaulasuojat sekä jääkiekkohanskat ja -housut (aloituspaketti varusteita alle 10-vuotiaalle alkaen noin 100 €) ja paremmat luistimet (noin 80–120 euroa). Varusteiden hinta nousee sitä mukaa, kun harrastus etenee: 15-vuotiaan junioripelaajan luistimet voivat maksaa jo 600 euroa ja varusteet 500 euroa kaudessa.

Alakouluikäisen joukkueharjoitukset maksavat keskimäärin 50–100 euroa kuussa seurasta riippuen, yläkouluikäisen ja sitä vanhemman edustusjoukkueessa pelaavan juniorin kuukausimaksu voi vaihdella 200 ja 500 euron välillä. Yksittäisen pelaajan kuukausimaksuun vaikuttavat monet tekijät, ja eri seuroissa kaudessa voi olla eri määrä laskutettavia kuukausia. Jääkiekkoseuroilla ja lajiliitolla on useita eri tukisysteemeitä vähävaraisille pelaajille, ja monet seurat ja järjestöt järjestävät harrastekiekkoa edullisesti.

Jääkiekon hinta: Välineet: Yhteensä alkaen 200 € / vuosi. Kausimaksut: alkaen noin 600 € / vuosi. Muut kustannukset (mm. pelilinsenssi): Alkaen 16 € / vuosi.

Kartingissa kalusto maksaa eniten, kausimaksu on usein edullinen

Kartingin eli mikroautoilun nuorimmat harrastajat ovat 6–7-vuotiaita. Useilla autourheiluseuroilla on autoja ja lainavarusteita, joita seurat tarjoavat aloittaville harrastajille tai jäsenilleen edullisesti ennen oman kaluston hankintaa.

Kallein hankinta on auto. Lapselle tai nuorelle sopivan käytetyn karting-auton hinnat lähtevät 500 eurosta, uuden auton hinta on noin 2500 €. Kypärä, ajopuku ja muut ajovarusteet maksavat yhteensä alkaen 500 €. Kaluston huoltamiseen saa varata muutaman sata euroa vuodessa. Bensaa karting-auto vie yleensä noin litran tunnissa.

Rata- ja kausimaksut ovat yleensä melko edullisia. Esimerkiksi Porin FK-kerhossa 25 euron vuosimaksulla saa ajaa karting-radalla rajattomasti ja samalla hinnalla saa myös ajo-opastusta. Lajissa voi kilpailla jo 7-vuotiaana, ja kisamaksut ovat alkaen 50 € / kilpailu.

Karting-harrastuksen hinta: Varusteet: Yhteensä noin 1000 € / vuosi. Kausimaksut: Noin 25 € / vuosi. Muut kustannukset (mm. auton huolto, bensa): Noin 400 € / vuosi.

Ratsastus on kallein urheiluharrastus, mutta kustannuksiin voi vaikuttaa

Tutkimusten mukaan ratsastus on kaikkein kallein urheiluharrastus, mutta harrastuksen kustannuksiin voi yleensä vaikuttaa vapaammin kuin monissa muissa harrastuksissa. Lapsella harrastuksen aste voi vaihdella: ratsastamassa voi käydä kerran kuussa, tai jos on pidemmälle edennyt kisaaja, kilparatsulla kaksi kertaa päivässä.

Ratsastuksessa tarvitaan paljon erilaisia välineitä. Alkuun pääsee kypärällä, joka maksaa alkaen noin 40 euroa, mutta myöhemmin lapsi tarvitsee muun muassa ratsastushousut (noin 40–125 euroa), hanskat (alkaen noin 20 €), ratsastussaappaat (noin 35–270 euroa) ja turvaliivin (noin 90–250 euroa).

Hevosen omistaminen vaatii taloudellista panostusta huomattavasti enemmän kuin ratsastuskoulussa ratsastaminen. Ratsastusta voi kuitenkin harrastaa vaikka koko elämänsä ilman omaa hevosta.

Ratsastustunnin keskihinta Suomessa on noin 25–30 euroa, seurakohtaisesti vaihtelua on 25 eurosta 60 euroon. Säännöllisesti ratsastava tarvitsee yleensä vakuutuksen ja seuran jäsenyyden.

Ratsastuksen hinta: Välineet: Yhteensä alkaen noin 40 – 225 € / kausi. Kausimaksut: Tuntihinta noin 25–60 € / tunti. Jos lapsi ratsastaa tunnin viikossa ympäri vuoden, noin 1300 – 3120 € / vuosi. Muut kustannukset (mm. Vakuutus, seurajäsenyys): Alkaen noin 60 € / vuosi.

Huilunsoitto on soitinharrastusten kalleimmasta päästä

Soitinharrastuksen voi aloittaa usein ilman omaa soitinta musiikkiopiston lainasoittimella – kaikissa opistoissa ei tosin ole soitinlainaamoa. Jos lapselle on hankittava oma soitin, kalleimmasta päästä aloitussoittimia ovat tyypillisesti puhallinsoittimet. (Jos ei lasketa harvinaisempia soittimia kuten harmonikkaa, alkaen noin 1000 €, tai harppua, jonka hinta on käytettynäkin useamman tonnin.) Yksi kalleimmista soittimista on huilu, jonka hinta on uutena 500 euron luokkaa. Laadukasta soitinta ei tosin tarvitse uusia joka kausi.

Kunnallisissa musiikkiopistoissa harrastaminen on yksityisiä opistoja edullisempaa. Esimerkiksi Vantaan musiikkiopistossa kausimaksu on 340 € / kausi, mikä sisältää soitin- ja musiikin perusteiden opetuksen, yhteissoittoharjoitukset ja muun muassa esiintymistoimintaa. Pienissä kunnissa kausimaksut ovat jonkin verran edullisempia, noin 200 euron luokkaa tai alle.

Huilunsoiton hinta: Välineet: Yhteensä noin 500 € / kausi tai useampi kausi. Kausimaksut: Noin 400 – 700 € / vuosi. Muut kustannukset (mm. soitinvakuutus): Joitakin kymmeniä euroja.

Salibandykausi voi olla hinnakas, varusteet melko edullisia

Lapsi voi aloittaa salibandyn parhaimmillaan melko edullisesti: lajiseuroissa harrastustoimintaan pääsee sisään alkaen 50–100 eurolla / kausi, ja joissakin kunnissa voi käydä MLL:n ja paikallisen salibandyseuran yhteisessä perhesählyssä jopa ilmaiseksi. Alkuun pääsee keveillä varusteilla: mailalla, (alkaen 20 euroa), suojalaseilla (alkaen 15 euroa) ja sisäpelikengillä (alkaen 30 euroa).

Kun lapsi siirtyy treenaamaan joukkueessa, harrastuksen hinta nousee. Monissa seuroissa salibandyä joudutaan pelaamaan yksityisissä halleissa, mikä tekee kausimaksuista usein hintavia. Alakouluikäisellä joukkuetoiminnan vuosimaksut ovat muutamasta satasesta reiluun tuhanteen euroon: nuorempi alakouluikäinen voi selvitä muutamalla satasella kaudessa, kuudesluokkalaisella pelaajalla voi olla jo useammat harjoitukset viikossa ja kausimaksu yli tuhat euroa.

Jokainen sarjoissa pelaava tarvitsee pelipassin ja siihen suositellaan vakuutusta. Passi maksaa harrastetasolla 11–28 euroa kaudessa, kilpasarjoissa pelaavalle 38–203 € kaudessa.

Salibandyn hinta: Välineet: Yhteensä alkaen noin 60 € / kausi. Kausimaksut: kerhotoiminnassa 0–300 € / vuosi, joukkueessa noin 300–1200 euroa / vuosi. Muut kustannukset (mm. pelipassi): Alkaen 11–38 € / vuosi.

Jutussa esitetyt hinnat ovat suuntaa-antavia arvioita ja vaihtelevat paikkakunnasta, seurasta ja harrastuksen asteesta riippuen.

Lähteet: Suomen Jääkiekkoliitto, Tuomas Anttonen, junioripäällikkö / Mikkelin Jukurit, Juhani Valtanen, toiminnanjohtaja / Suomen Kartingliitto, Sari Kaipainen, tiedottaja / Vantaan Musiikkiopisto, Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry, Suomen Ratsastusliitto,

Kim Sällström, kehityspäällikkö/ Salibandyliitto sekä Opetus- ja Kulttuuriministeriön julkaisu Drop-out vai throw-out? Tutkimus lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kustannuksista (2014).