Mieti lapsen luonnetta

Lapset ovat yksilöllisiä, siksi oikeaa vastausta ei ole. Lapsen voi jättää yksin koulupäivän jälkeen, jos lapsi on itse siihen valmis. Moni 7-8 –vuotias on kotona yksin ja pärjää hyvin. Joskus ekaluokkalaiset jopa nauttivat uudesta itsenäisyyden tunteesta.

Vanhempien on tärkeä miettiä oman lapsen luonnetta. Onko lapsi kertonut, että pelkää olla yksin? Pelottavatko uudet tilanteet lasta? Miten hän reagoi, jos jotain yllättävää tapahtuu? Osa ekaluokkalaisista on omatoimisia, mutta toiset kaipaavat vielä apua kengännauhoissa tai leivän voitelemisessa.

Pelisäännöt ja ohjeet kuntoon

Joskus lapsi kohtaa ongelmia asioissa, jotka aikuinen kokee itsestään selvinä. Ulko-ovi voi olla jumissa, eikä lapsi pääse sisälle. Leivänpaahdin kärytti ja palohälytin soi, mutta lapsi tiedä mitä tehdä. Tai vieras ihminen voi soittaa ovikelloa, ja lasta alkaa pelottaa.

Kodissa olevia ongelmatilanteita pitää lapsen kanssa käydä läpi etukäteen. Lapsi ehkä osaa käyttää mikroa ja paloturvallisuuden vuoksi hellan käytön voi kieltää. Jos ulko-ovi ei aukea, voiko naapurilta kysyä apua? Tai onko olemassa toista ovea, josta lapsi pääsee sisään talolle?

Myös pelisäännöt on myös tärkeä selvittää yhdessä. Saako vaikka kaveri tulla kotiin kylään, jos vanhemmat eivät ole paikalla? Saako lapsi pelata yksin kotona?

Kotiin on hyvä koota lappu, josta lapsi löytää helposti oikeat puhelinnumerot, ja ripustaa näkyvälle paikalle. Jos lapsi hätääntyy, eikä osaa toimia, hän saattaa kuitenkin muistaa paikan, jossa ovat tärkeät puhelinnumerot.

Lievitä yksinäisyyden tunnetta

Lapsen pitkää yksinoloa voi lieventää sopimalla leikkitreffejä kavereiden luokse, jossa vanhemmat ovat kotona. Voi myös sopia muiden vanhempien kanssa voisivatko lapset olla yhdessä jonkun luona koulun jälkeen.

Kotona olevat pienet tehtävät auttavat aikaa kulumaan nopeammin. Lapselle voi tehdä ohjeet, jota hän noudattaa tultuaan kotiin. Välipalan syöminen, läksyt, ja vanhemmalle soittaminen voivat kuulua listalle. Tärkeää on, että joku aikuinen on tavoitettavissa koko ajan.

Totuta lasta turvallisesti

Lasta voi totutella itsenäisyyteen pienin askelin. Aloita totuttelu esimerkiksi viikonloppuna, kun teet kauppareissun. Jätä lapsi hetkeksi yksin kotiin, mutta varmista, että olet tavoitettavissa puhelimella koko ajan. Puhukaa siitä, oliko yksinolossa jotain, mikä painaa mieltä. Jos lapsi koki tilanteen mieluisaksi, vahvista hänen rohkeuttaan kehumalla.

Alakoululaisen itsenäisyyttä voi rohkaista aika ajoin kehumalla hänen omatoimisuutta vaikka repun pakkaamisessa tai siinä, että hän muisti syödä välipalan.

Jos lapsi viettää yksin aikaa päivällä, hän voi kaivata aikuisen huomiota enemmän illan aikana. Itsenäistyvä alakouluikäinen lapsi kaipaa yhä aikuista lähelleen, ja hänen mielestä vanhemmat ovat vielä ne tärkeimmät ihmiset elämässä.

Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavaan puhelimeen tulee soittoja yksin kotona olevilta lapsilta. Suurin osa heistä ei koe hätää, mutta kaipaa aikuista, jonka kanssa jutella. Aika tuntuu pitkältä ja tilanne voi olla uusi lapselle. Joskus kysytään neuvoja siitä, mitä tekee, kun avain unohtui kotiin. Huoli lapsen pärjäämisestä puhuttaa myös vanhempia. Vanhemmille suunnattuun auttavaan puhelimeen tulee kyselyitä siitä, kuinka vanhan lapsen voi jättää yksin kotiin ja miten lapsen tarpeet tulisi huomioida.

Asiantuntijana jutussa oli MLL:n auttavan puhelimen päivystysohjaaja Pauliina Turunen.