Jouluna voi hyvin mielin pysyä omassa kodissaan ja nauttia kotoilusta, tai hyggeilyvtä, kuten Norjassa ja Tansksassa sanotaan. Ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä, istua kahvipöydissä ja sinkoilla taas seuraavaan kyläpaikkaan. Vaihtoehtona on nauttia kotoilusta ja tehdä tästä joulusta hygge-joulu.

Keräsimme ajatuksia uusiksi jouluperinteiksi.

Suuri lautapeli-ilta

Kaiva kaapista kaikki lautapelit esiin. Myös ne vanhat ja tylsimmät pelit, jotka olit jo unohtanut. Pelaa jokaista peliä ainakin kerran. Jos et omista lautapelejä tai vietät joulun yksin, nyt voit ladata tabletille täysin uuden pelin, jonka parissa viihdyt useamman tunnin. Kokeile vaikka Haydayta tai perinteistä Angry Birdsiä.

Myös palapeliä voi koota yksin tai isommalla joukolla. Kerää esiin kasa palapelejä ja iso kipollinen suklaata – siitä se lähtee, pala kerrallaan.

Monessa perheessä ruutuaikaa on rajoitettu, mutta jouluna voisit pitää yhden peli-illan, jolloin myös perheen vanhemmat pelaavat lastensa suosikkipelejä. Lapset nauttivat siitä, että voivat kertoa pelistä ja sen hahmoista uudelle pelaajalle. Lataa korillinen kärsivällisyyttä mukaan!

Pyjamapakko!

Älä vaihda yöpaitaa pois koko päivänä. Vietä päivä sohvalla loikoillen yöpaita päällä villasukat jalassa. Tee lista jouluelokuvista, joita voit katsella päivän mittaan. Monet suoratoistopalvelut ovat keränneet parhaat (ja ei niin parhaat) jouluelokuvat tarjolle.

Lapsiperheelle jouluelokuvahittejä ovat muun muassa Yksin kotona -elokuvasarja, Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu -elokuva, Grinch, Frozen -elokuvat, Niko lentäjänpoika ja perinteinen Lumiukko -piirroselokuva.

Jos jouluiset elokuvat eivät kiinnosta, katso klassikkosarjoja, elokuvasarjoja tai dokumentteja. Milloin viimeksi katsoit kaikki James Bond -elokuvat? Popparit paukkumaan ja kohti villasukkatäytteistä leffailtaa!

Herkkuilta

Jouluna tulee syötyä useampaakin herkkua, mutta tee yhdeksi pyhäpäiväksi ruokalista, jossa on kaikkien omat lempiruoat mukana. Lempiruokapäivä voi alkaa herkkuaamiaisella, jatkua kakkubrunssilla ja loppua suklaajäätelöiltapalaan.

Ota käyttöön ne kaikkein kalleimmat perintöastiat - vaikka aamupalalle murokulhoksi. Tai jos kattaus ei kiinnosta alkuunkaan, käytä huoletta joskus kertakäyttöisiä astioita. Herkuttelu on sallittua!

Makoile matolla

Pidä pieni jouluruuan sulatteluhetki lattialla. Makaa lattialla, nostele käsiä ja jalkoja juuri sen verran kuin jaksat, tai keskity pelkkään meditointiin eli hiljaa makoiluun. Nappaa koko perhe mukaan ja opettakaa vuorotellen toisillenne vaivattomia venytysliikkeitä.

Lukutoukan hetki

Haali kasaan klassikkokirjoja Don Quijotesta Tuntemattomaan sotilaaseen ja anna sivujen viedä eteenpäin. Käperry peiton alle tai lempinojatuoliisi, ja lue tai kuuntele niitä kirjoja, joita et ehkä kouluaikoina jaksanut arvostaa. Lapsiperheissä kasaan voidaan haalia vanhoja Aku Ankkoja, Harry Pottereita tai Narnian tarinoita. Jos kirjasto ei palvele, moni klassikkokirja löytyy nyt myös äänikirjapalvelusta.

Jos lukeminen tuntuu liian raskaalta, kuuntele musiikkia. Soita vanhoja levyjä, tee soittolista vanhoista lempihiteistäsi tai kuuntele lapsesi suosikkimusiikkia yhdessä hänen kanssaan.

Valokuvat esiin

Katsele vanhoja valokuvia koko perheen kanssa. Kuvat voi heijastaa televisioon, näytölle tai kankaalle. Vanhoista kuvista löytyy aina muistoja, joista joku haluaa kertoa tarinan. Muista myös valokuva-albumit ja perinteiset paperiset kuvat. Albumeita voi kierrättää vaikka jälkiruuan ohessa pöydän äärellä. Tai onko sinulla yhä tallessa vauvamuistoja kirjan muodossa?

Jos lähipiiriin kuuluu isovanhempia, he varmasti nauttivat jälkeläistensä valokuvista. Miksi ette katsoisi myös mummon tai vaarin vanhoja lapsuuden kuvia?

Hyggeillessä voit myös kaivaa esiin ihanimmat kuvat parisuhteesi alkuajoilta yhdessä puolisosi kanssa. Voi, kun kaikki oli niin tuoretta ja ruusunpunaista silloin, tai ehkä toisella oli ainakin enemmän tukkaa päässä.

Tunnelmaa valoilla

Ellet jo ole ripustanut jouluvaloja tai polttanut tuikkuja, nyt on hyvä aika tehdä niin. Luo tunnelmaa pimeään iltaan hämärällä valaistuksella. Nappaa viereen kuppi kahvia tai kaakaota sekä lempiherkkujasi ja oleskele rauhassa. Vedä syvään henkeä ja nauti kotoilusta.

Ja kun tuntuu siltä, että nyt on aika laittaa astianpesukone päälle, luovu ajatuksesta ja jatka lorvimista.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Vinkit joulustressin hallintaan

Kohta alkaa joululahjojen hankintarumba − näin säästät aikaa, rahaa ja hermoja

Artikkeli on julkaistu 10.12.2020 ja sitä on päivitetty 15.12.2023.