Moni odottaa aattoa ja joululahjojen vaihtamista läheisten kanssa. Niin ihanaa kuin antaminen onkin, aiheutuu joululahjojen hankinnasta myös stressiä.

Jos inspiraatiota shoppailuun ei ole, jää lahjaostosten teko usein viime tinkaan. Lahjojen metsästäminen kauppojen jouluruuhkassa saa tuskanhien pintaan kenelle tahansa, ja joskus ostoskoriin tarttuu paniikissa tehtyjä hutiostoksia.

Joululahjarumbasta voi selvitä helpommallakin, jolloin aikaa jää tunnelmointiin sekä muihin jouluvalmisteluihin – kokeile tänä vuonna esimerkiksi näitä viittä vinkkiä.

1. Hyödynnä tarjouspäivät

Black Friday eli musta perjantai on shoppailun erikoispäivä, jota vietetään tänä vuonna 24. marraskuuta. Päivä on etenkin tarjoushaukkojen suosiossa, sillä monet liikkeet asettavat silloin tuotteitaan myyntiin tuntuvin alennushinnoin. Mustan perjantain tarjoukset julkaistaan etukäteen, ja valikoimasta löytyykin varmasti monta sopuhintaista joululahjaa.

Shoppailuhuuma jatkuu maanantaina 27. marraskuuta vietettävänä Cyber Mondayna eli kybermaanantaina, jolloin etenkin monesta verkkokaupasta löytyy houkuttelevia tarjouksia.

Muista kuitenkin olla tarkkana, varmistu verkkokaupan turvallisuudesta ennen kuin ostat.

2. Tee lista ja etene sen mukaan

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuuluu tuttu sananlasku. Älypuhelimen muistikirjasovellukseen voi laatia listan tämän vuoden lahjansaajista, lahjaideoista sekä kaupoista, joista paketit voi käydä hankkimassa. Myös budjetin asettaminen auttaa rajaamaan lahjavalikoimaa. Etukäteen suunnittelemalla välttyy viime hetken impulssiostoksilta – kunhan pitäytyy tiukasti suunnitellussa listassa.

3. Tee täsmäisku yhteen kauppaan

Keskittämällä joululahjaostokset yhteen paikkaan voi säästää aikaa. Ostoksille voi suunnata vaikkapa kirjakauppaan, josta löytyy lahjaideoita kaikenikäisille perheenjäsenille. Perheen pienimmät ilahtuvat kuva- tai äänikirjasta, aikuiset elämäkerrasta tai romaanista ja nuoret lahjakortista tai vuosikalenterista. Monien kirjakauppojen valikoimasta löytyy myös lautapelejä, jotka ovat koko perheen yhteinen lahjasuosikki.

4. Hoida ostokset kokonaan verkossa

Joululahjaostokset voi hoitaa myös kotisohvalta käsin. Tavaratalojen verkkokaupoista löytää kaikille sopivia lahjoja aina vaatteista kodintavaroihin, urheiluvarusteisiin, leluihin sekä kosmetiikkaan, eikä aikaa tarvitse käyttää ostoskeskusten ruuhkaisilla käytävillä luovien. Monet verkkokaupat myös tarjoavat ilmaisia toimituksia sekä alennuskuponkeja, joiden avulla voi säästää lisäeuroja.

5. Anna aineeton lahja

Jos lahjan saajan mieltymykset eivät ole tiedossa, hyväntekeväisyyslahja tuo varmasti hyvän mielen. Aineeton lahja voi olla vaikkapa harrastus köyhälle suomalaislapselle, puhdasta vettä kehitysmaan lapsille, äitiyspakkaus katastrofialueelle tai vuohi köyhissä oloissa asuvalle. Ideoita hyväntekeväisyyslahjoihin löytyy esimerkiksi Pelastakaa Lapset Ry:n tai Suomen Punaisen Ristin nettisivuilta.

+ 1 Suunnittele ja säästä

Seuraavan joulun lahjaostoksia voi alkaa miettiä jo vuoden ensimmäisissä alennusmyynneissä. Sama pätee rahan säästämiseen – 20 euroa viikossa säästämällä saa kasattua noin 1000 euron budjetin vuoden 2024 jouluostoksiin, eikä joulukuu olekaan enää vuoden kallein kuukausi.

Artikkelia on päivitetty 13.11.2023 ja vaihdettu vuoden 2023 tarjouspäivien päivämäärät ja vinkit verkkokauppojen turvallisuuteen.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Joulun 2022 hittilahjat kolmessa hintaluokassa

Anna jouluna itse tehty lahja – katso vinkkejä moneen eri makuun

Mitä lahjaksi tänä jouluna? Vinkit vastuullisiin joululahjoihin