Osa meistä on niin sanottuja jouluihmisiä, jotka bongailevat pitkin vuotta osuvia lahjoja läheisilleen, ja osa taas tuskailee jokavuotista lahjarumbaa joulun lähestyessä. Pahimmillaan tulee ostettua jotain täysin turhaa, jota lahjansaaja ei edes halua ja joka päätyy ennen pitkää roskikseen.

Joulunakin rahaa voi käyttää järkevästi. Jos jotain ostaa, kannattaa ostaa harkiten. Sitä paitsi aina lahjaan ei tarvitse edes käyttää rahaa. Lahjojen antaminen voi olla myös luovaa ja ekologista.

Kiinnitä huomio myös paketoimiseen. Suosi kierrätysmateriaaleja ja ylipäätään materiaaleja, jotka voi kierrättää. Käytä luovuutta ja kekseliäisyyttä – paketti on puoli lahjaa!

Yhdessäoloa ja hyvää ruokaa – vain lapsille lahjoja

Voisiko joulu olla hiljentymistä ja yhdessä oloa ilman turhaa stressiä? Jouluna voi tehdä päätöksen, että aikuiset eivät anna toisilleen paketteja, vaan yhdessä vietetty aika ja herkullinen joulupöytä on yhteinen lahja. Jokainen voi valmistaa ja tuoda joulupöytään oman jouluherkkunsa.

Kysy lahjatoiveita ja osta harkiten

Joulu ilman lahjoja voi tuntua joistakin kurjalta, sitä paitsi antamisen ilo on todennäköisesti isompi kuin saamisen. Kysy läheiseltäsi suoraan lahjatoiveita, näin voit olla varma, että lahja tulee tarpeeseen.

Myös lasten joululahjoissa voi käyttää harkintaa sen sijaan, että ostaa automaattisesti kunkin joulun trendilelun. Lapsen vanhemmilta tai teiniltä voi kysyä lahjatoiveita tai tarpeita.

Laatu korvaa määrän. Huoneen nurkkaan kerätyille, avatut lahjoille pitäisi löytyä myös paikka.

Tee itse

Voiko ihanampaa lahjaa saada ja antaa kuin itseneulonut sukat tai villapaita? Jokainen silmukka on taatusti neulottu ajatuksella ja lämmöllä lahjan saajaa kohtaan.

Myös jouluiset ruokalahjat ovat ihania. Leivo lahjansaajan suosikkikakku ja kääri se kauniiseen paperiin. Ota pikkuiset mukaan piparitalkoihin ja anna herkut lahjaksi. Näin lapsetkin oppivat antamisen ilon.

Suosi kotimaista ja kierrätettyä

Kun hankit lahjaksi kotimaassa valmistetun tuotteen, tuet samalla suomalaista työtä ja yhteiskuntaa.

Suomalaisen työn liiton tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista kertoo hankkivansa yli puolet joululahjoistaan kotimaisina tuotteina. Yli puolet vastaajista toivoisi saavansa lahjaksi kotimaisia tuotteita tai palveluita.

Hyödynnä lahjametsästyksessä myös kirppikset, ne ovat varsinaisia aarreaittoja. Miksi ostaa aina uusia, kun maailma on tavaraa pullollaan? Kotimaiset lasten lelut kiertävät hyvin, samoin vaatteet. Myös kierrätetty tavara kannattaa hankkia vain tarpeeseen!

Lahjaksi palveluja ja aineettomia lahjoja

Joulun paras lahja saattaakin olla aineeton: lahjakortti kampaajalle, kosmetologille tai hierojalle. Yhteinen teatteri- tai elokuvakäynti on sekä antajan että saajan ilo, ravintolaillallisesta puhumattakaan.

Rahankaan ei aina tarvitse liikkua: lahjaksi voi antaa siivouksen tai vaikkapa koiran ulkoiluttamisen. Nuoripari ilahtuu taatusti kahdenkeskisestä illasta, jos he saavat lahjaksi lastenhoidon.

Raha on vuodesta toiseen toivoituin lahja. Vaihtoehtoja rahalahjoiksi löytyy nykyään monia. Lue erilaisista tavoista antaa lahjaksi rahaa.