Lahjojen hankkiminen itsenäistyvälle nuorelle ei aina ole helpoimmasta päästä. Kokosimme yhteen muutamia lahjaideoita teini-ikäisille.

Matka

Ajanvietto kavereiden kanssa on yksi mieluisimpia asioita, joita nuori ihminen voi tehdä. Mökkiviikonloppu tai laskettelumatka kavereiden kanssa on lahja, joka sisältää tärkeää aikaa tärkeiden ihmisten kanssa. Samalla osoitat luottamusta ja annat nuorelle hieman vastuuta. Nyt on paras aika etsiä vuokramökkejä kesää varten, kun mökkejä on vielä vapaana. Voit vaikka askarrella kortin, jossa erittelet, mitä kaikkea lahja sisältää (bussiliput kohteeseen, mökin vuokra, hieman evästä jne).

Suoratoistopalvelutilaus

Monen kotoilijan rentoutumiskeino numero yksi on katsoa mieltä kutkuttavia sarjoja tai elokuvia. Esimerkiksi HBO:lta ja Viaplaylta pääsee sarjojen uusimmissa jaksoissa heti ajan tasalle ja voi seurata sarjoja samaan tahtiin kuin muuallakin maailmassa. Lisäksi esimerkiksi Blockbusteriin tulee hyvin tarjolle tuoreimpia elokuvia ja palveluun voi ostaa vaikkapa kolmen elokuvan sarjalipun.

Rahastoja tai osakkeita

Rahastot tai osakkeet ovat lahja, jolla voi osoittaa tukensa nuoren tulevaisuuteen. Osakelahja voi samalla antaa kipinän yrittäjyyteen ja rahastolahja innostaa nuorta itseäänkin säästämään. Osakelahjaa varten täytyy nuorelle avata arvo-osuustili. Rahastolahjan antaminen onnistuu parhaiten niin, että siirrät nuorelle tilille rahaa, ja hän saa valita, mihin rahastoon sen laittaa.

Kuntosalijäsenyys

Kuntosalijäsenyys on monelle mieluinen lahja, johon voi sisältyä paljon erilaisia treenimahdollisuuksia aina kuntosalilaitteista tai ryhmäliikunnoista mailapeleihin.

Hemmottelupäivä

Hemmottelupäivä tarjoaa teinille luvan keskittyä itseen ja omaan hyvinvointiin. Oman itsensä arvostaminen ei aina ole helppoa aikuisillekaan, saati sitten kehonsa ja mielensä muutosten kanssa kamppailevalle nuorelle. Mieluisaa hemmottelua voi olla vaikkapa hieronta-, kasvohoito-, hiushoito- tai kylpylälahjakortti.

Rahaa tilille

Nuori ilahtuu taatusti siitä, että saa rahaa omaan käyttöönsä. Tai ehkä hänellä on jo jokin säästökohde, jota varten hän toivoo rahalahjaa? Et tarvitse edes vastaanottajan tilinumeroa, vaan rahaa voi siirtää pelkän puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa tai Pivossa Siirto-maksulla.

Äänikirjoja

Kuulokkeet korvilla viihtyvä nuori saattaa ilahtua kovasti suosituista äänikirjapalvelusta, jollaisia ovat muun muassa BookBeat ja Storytel. Lahjaksi voi luvata maksaa vaikkapa vuoden ajan tilausmaksuja, mikä kustantaa noin kympin verran kuussa.

Sijoitusvakuutus

Sijoitusvakuutus on siitä mukava sijoittamisen muoto, että sijoituskohteita voi vaihtaa mielensä mukaan, eikä vaihdon yhteydessä peritä veroja. Sijoitusvakuutus on helppo antaa lahjaksi: Avaat vakuutuksen omiin nimiisi ja merkitset nuoren edunsaajaksi, tai valtakirjalla onnistuu myös vakuutuksen avaaminen suoraan lahjansaajan nimiin.

Harrastus

Anna nuorelle lahjaksi hieman omaa aikaasi ja lupaa viedä hänet yhdessä testaamaan jotakin uutta harrastusta. Esimerkiksi seinäkiipeily tai sen ”valjaaton” versio boulderointi voi olla mielenkiintoinen harrastus, joka vaatii päättelykykyä ja kehonhallintaa, mutta jossa ei ole välttämättä liikaa suorittamisen tuntua. Entä osaatko itse esimerkiksi valokuvata? Voit luvata viedä nuoren yhteiselle valokuvausretkelle ja antaa hänelle vinkkejä tulevaisuuteen.

Pala osuuspankkia

Osuuspankin omistaja-asiakas ihan oikeasti omistaa osuuden omasta osuuspankistaan. Osuuspankki on paljossa mukana ja tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa oman paikkakunnan tulevaisuuteen. Omistaja-asiakas saa myös paljon etuja sekä pankista, että yhteistyökumppaneilta.

Lue myös:

Anna jouluna itse tehty lahja – katso vinkkejä moneen eri makuun

Mietityttääkö sopiva budjetti tai rahan antaminen joululahjaksi? Lue tapakouluttajan vinkit