7 apuria, jotka tekevät työmatkapyöräilystä nautinnon
Aurinko, myötätuuli ja hyvä fiilis ovat tärkeitä, mutta vasta kunnon varusteilla työmatkapyöräilystä tulee jokapäiväinen ilo.
1. Sopiva satula säästää vammoilta
Jos katsoo maailmaa pyöräilyn asiantuntijan näkökulmasta, liikenteessä on paljon pyöräilijöitä, joiden matkanteosta voisi tehdä mukavampaa hyvin yksinkertaisesti: satulan korkeutta säätämällä.
Oikean korkeuden tunnistaa siitä, että jalka ojentuu polkiessa ala-asennossa lähes suoraksi. Jos polvi jää koukkuun, asento kuluttaa polvea ja pyöräilystä tulee raskasta.
Jos satula hiertää tai saa paikat puutumaan, älä kituuta, vaan vaihda satula. Nyrkkisääntö on, että leveä satula on kapeaa mukavampi.
Ohjaustangon korkeutta säätämällä löydät ajoasennon, joka tuntuu mukavimmalta juuri sinulle. Yksi tykkää pystystä asennosta, toinen nojaa mielellään käsien varaan.
2. Päivitetyt gripit tekevät otteesta tukevan
Ohjaustangon kädensijat eli gripit kuluvat vuosien saatossa. Silloin niistä tulee liukkaat etenkin sadekelillä. Kumi voi myös hapertua muruksi ja tuntua epämiellyttävältä käteen. On uusien grippien aika!
Pyöräliikkeestä saat apua grippien vaihtamiseen. Esimerkiksi muotoiltu Pro Ergonomic Grip (29,90 €) istuu hyvin käteen ja antaa tukea ajamiseen.
3. Kunnon pyörälaukku pelastaa selän
Reppu on pyöräillessä olkalaukkua parempi valinta, mutta jos ajaa joka päivä töihin ja takaisin, selälle kannattaa antaa lepoa ja ilmaa.
Klipseillä tavaratelineeseen kiinnitettävä, parilla napsautuksella irrotettava pyörälaukku on suositeltava hankinta säännöllisesti pyöräilevälle. Isoon sivulaukkuun sujahtavat läppäri ja vaihtovaatteet tai kotimatkan ruokaostokset.
Esimerkiksi noin sadan euron hintaisista Ortlieben laukuista löytyy malleja ja värejä jokaiselle. Tyylikkäät laukut ovat vedenpitäviä ja kestävät vuodesta toiseen.
4. Rainlegsit pitävät reidet kuvina
Moni varautuu sateeseen vedenpitävällä takilla, mutta kun sade yllättää, pyöräilijällä selän lisäksi kastumisvaarassa ovat reidet.
Kuminauhoin vyötärölle ja polvien ympärille kiinnitettävät Rainlegs-suojat ovat sadepäivän pelastus. Noin kolmenkympin hintaisia suojia myy muun muassa Pelago Shop.
5. Laadukas taittolukko
Kaupungissa pyörä pitää saada näppärästi ja vakaasti kiinni paitsi pyörätelineisiin, myös erilaisiin tankoihin ja tolppiin.
Hyvä lukko joustaa ja on tarpeeksi pitkä. Kryptoniten matomaisen, neopreenisuojalla päällystetyn Keeper-teräslukon (55,90 €) saa kieputettua hankalassakin paikassa rungon ja tolpan ympärille.
6. Kännykkäsovellus kannustaa
Suomalainen liikuntasovellus HeiaHeia on mainio kirittäjä työmatkapyöräilyyn. HeiaHeia tallentaa kilometrit, ajoajan ja reitin. Siihen saa lisättyä myös kuvia matkan varrelta.
Vaikka päivittäinen pyöräilymatka ei olisi kuin joitain kilometrejä, HeiaHeia laskee kaikki matkan automaattisesti yhteen. Vuodessa tilastoon kertyy yllättävän paljon kilometrejä, ja se motivoi liikkumaan lisää.
Hauskinta HeiaHeiassa on yhteisöllisyys. Kavereita voi tsempata lisäämällä suorituksiin kommentteja tai hauskoja ikoneita. HeiaHeiaan voi liittyä myös porukalla ja kerätä yhteisiä tilastoja tai järjestää haasteita. heiaheia.com
7. Sähkö saa polkemaan enemmän
Sähköpyörä on loistava arkipyörä ja henkilöauton korvike kaupungissa. Matkat sujuvat nopeasti eikä hiki helmeile otsalla. Polkea pitää silti koko ajan, sillä muuten moottori ei toimi.
Sähköpyörä ei muutenkaan ole merkki laiskottelusta: Tutkimusten mukaan sähköavusteisten vaikutus kuntoon on yhtä hyvä kuin tavallisilla pyörillä, koska niillä ajetaan peruspyöriä pidempiä matkoja.
Vinkit antoivat Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen, toiminnanjohtaja ja Joni Ahonen Larun Pyörästä.