1. Tulen kaupasta autolleni ja huomaan, että oveen on tullut kolhu toisesta autosta. Korvaako vakuutus korjauksen?

Jos vahingon aiheuttaja jää tuntemattomaksi eikä korvausta voida hakea aiheuttajan liikennevakuutuksesta, auton oma kasko tulee hätiin. Kolhuja korvataan törmäysturvan sisältävästä vakuutuksesta (Superkasko, Isokasko ja Kevytkasko) tai tällaisen laajemman kaskon yhteyteen otetulla pysäköintivakuutuksella (Pysäköintiturva). Vakuutukseen sovittu omavastuu vähennetään korvauksesta. Mikäli korvaus maksetaan Pysäköintiturvasta, siitä ei seuraa bonusmenetyksiä.

2. Ajan leppoisasti moottoritiellä ja pidän huolta turvavälistä. Äkkiä tuulilasiin napsahtaa irtokivi ja lasiin jää ikävä kiveniskemä. Korvaako vakuutus lasinvaihdon?

Tuulilasin paikkakorjausta kannattaa suosia aina, kun se on mahdollista. Mikäli autossa on lasivakuutuksen sisältävä kaskovakuutus tai erillinen lasivakuutus, vakuutus kattaa kiveniskemän paikkakorjauksen ilman omavastuuta. Vie auto Pohjolan sopimuskumppaniverkostoon kuuluvalle korjaamolle, jossa homma hoituu näppärästi. Jos lasia ei voi paikkakorjata, vaan se on vaihdettava, maksat vakuutuksen omavastuuosuuden, jonka suuruus riippuu sopimuksesta. Pienimmillään se on 200 euroa. Lasivakuutuksessa ei ole bonusta, joten kummassakaan tapauksessa vakuutusmaksu ei nouse korvatun vahingon johdosta.

Jos lasiturvaa ei ole, myös kolarointiturva korvaa vahingon omavastuun ylittävältä osalta. Maksettu korvaus vaikuttaa alentavasti kolarointiturvan bonukseen.

Sopimuskumppaniverkosto löytyy Pohjola Vahinkoavun verkkosivuilta, ja sopivan korjaamon yhteystiedot saat myös Pohjola Vakuutuksen  asiakaspalvelusta.

3. Asfaltissa on reikä, jota en huomaa ajoissa, eikä siitä ole myöskään varoitusmerkkiä. Rengas ja vanne rikkoutuvat ja iskunvaimennin vaurioituu. Korvaako vakuutus korjauksen?

Pohjola Vakuutuksen autopalveluvakuutuksen sisältävä Osakasko korvaa ajokin hinauksen vahinkopaikalta lähimpään korjaamoon, mutta auton korjauskulut jäävät omistajan tai haltijan itsensä maksettavaksi. Hinaus tulee tilata Pohjola Vakuutuksen autohätäpalvelusta 0303 0303. Hätäpalvelu pelaa 24/7 ja sitä hoitaa Falck.

Autopalveluvakuutuksen korvauspiiriin sisältyy myös ajoneuvossa olleiden henkilöiden kotimatkakuluja enintään 200 tai 500 euroon asti kaskovakuutuksen laajuudesta riippuen.

Mikäli tien kunnossa on vakavia puutteita, korvausta voi yrittää hakea myös tienpitäjältä. Tätä varten tien vauriokohta kannattaa dokumentoida kuvaamalla ja muiden tienkäyttäjien varoittamiseksi ilmoittaa vaarallisesta paikasta hätäkeskukseen.

Osakaskoa kattavampi Isokasko, Kevytkasko tai Superkasko sen sijaan antavat suojaa myös ajoneuvon esinevahinkojen varalle. Ajoneuvo hinataan Pohjola Vakuutuksen autohätäpalvelusta numerosta 0303 0303 tilatulla hinurilla lähimmälle sopimuskorjaamolle. Esinevahinkojen korjauskuluista vähennetään vakuutuskirjaan merkitty omavastuuosuus. Maksettu korvaus alentaa kaskovakuutuksen bonuksen.

4. Mökkitie on painunut talven jäljiltä, ja auton pohja ottaa kiinni tien keskikohtaan. Pahaksi onneksi kohdalla on kivi, joka rikkoo pakoputken. Korvaako kaskovakuutus vahingon?

Jos pakoputki rikkoutuu kiveen törmäämisen seurauksena, törmäysturvan sisältävä kaskovakuutus (Superkasko, Isokasko, Kevytkasko) korvaa välittömästä törmäyksestä aiheutuneen vahingon. Korvauksesta vähennetään omavastuu, jonka suuruus riippuu sopimuksesta. Pienimmillään se on 200 euroa. Bonus alenee, kun vakuutusta käytetään.

Mikäli ajoneuvo on ajokelvoton, vakuutuksesta korvataan myös hinauskuluja lähimmälle korjaamolle sekä kuljettajan ja matkustajien matkanjatkokuluja vakuutusturvasta riippuen 200 tai 500 euroon asti. Hinaus tulee tilata Pohjolan autohätäpalvelusta numerosta 0303 0303. Hätäpalvelu pelaa 24/7 ja sitä hoitaa Falck.

Myös suppeammassa eli Osakaskossa korvataan hinauskulut lähimmälle korjaamolle sekä matkanjatkokuluja edellä mainituin tavoin.

5. Naapurin lemmikkikoira juoksee autoni eteen. Törmäyksestä selvitään ajovalon vaurioitumisella ja eläinlääkärin reissulla. Onko vahinko rinnastettavissa hirvi- tai peurakolariin?

Kyllä korvataan. Eläinkolarit sisältyvät kaikkiin Pohjola Vakuutuksen kaskoihin. Nimensä mukaisesti ne korvaavat ajoneuvon välittömät törmäysvahingot eläimeen. Lampun korjauksesta jää maksettavaksi turvaan sovittu omavastuu ilman bonusmenetyksiä.

Auton liikennevakuutus ei korvaa liikenneväylällä valvonnatta olleen koiran eläinlääkärikuluja, kun vahinko ei ollut aiheutunut ajoneuvon kuljettajan tuottamuksesta. Ne pitää naapurin hakea omasta koiravakuutuksestaan tai maksaa itse.

6. Auton takaoven lasi on rikottu ja autoon on murtauduttu. Sisältä on viety stereosoitin ja muuta tavaraa. Mikä vakuutus kattaa vahingot?

Mikäli lukittuun ajoneuvoon murtaudutaan, kaskovakuutuksiin sisältyvästä Varkausturvasta korvataan ikkunan korjaus ja lastenistuimen varkaus. Muista varastetuista tavaroista voi hakea korvausta kotivakuutuksesta. Korvauksesta vähennetään omavastuu.

7. Mitkä ovat yleisimmät pulmat vapaaehtoisissa autovakuutuksissa?

Usein vakuutuksen oletetaan korvaavan myös ajoneuvon korjauskulut, kun ajoneuvon tekniikka rikkoutuu tien päällä. Teknisten vikojen sattuessa korvataan kuitenkin yleensä vain hinaus- ja matkan jatkokuluja. Mikäli kyseessä on henkilöauto, jolla on Superkaskovakuutukseen liitetty Keskeytysturva, tästä turvasta voidaan korvata myös sijaisautokuluja 7 päivän ajan teknisen vian sattumisesta.

Joskus sekin unohtuu, että pakollisesta liikennevakuutuksesta ei korvata tämän ajoneuvon vahingoittumista. Liikennevakuutuksesta korvataan kuitenkin oman ajoneuvon kuljettajan ja matkustajien henkilövahinkoja. Omalle ajoneuvolle tulleet vahingot on sen sijaan maksettava itse, ellei riittävän laajaa vapaaehtoista kaskovakuutusta ole.

Jutun asiantuntija: Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovahinkojen korvauspäällikkö Sami Reinikka.

Jos vahinko sattuu, Pohjolan Vahinkoavusta löydät ohjeet eri tilanteisiin. Vahinkoapu on käden ulottuvilla myös OP Mobiilin Vakuutukset-osiossa.

Lue lisää Pohjola Vakuutuksen autovakuutuksesta

Juttu julkaistu alunperin 28.6.2018