Kevään tulvahuippu nähdään useimmiten maalis-huhtikuussa, kun suuret lumimassat sulavat vauhdilla lämpötilojen noustessa. Tulvivat tiet aiheuttavat murheenkryynejä autoilijoille.

1. Älä ikinä aja veteen, jonka syvyyttä et tiedä

Ajoneuvolla ei tule koskaan ajaa tulviviin alikulkuihin tai veteen, jonka syvyyttä kuljettaja ei tiedä. Tyypillisesti syvään veteen ajettaessa ajoneuvon moottori vaurioituu veden päästessä moottoriin sen ilmanottoaukon kautta.

– Ikävä kyllä edes laajimmat kaskovakuutukset eivät korvaa veden aiheuttamaa vahinkoa, joka on aiheutunut siitä, että ajoneuvolla on ajettu veden peittämällä tiellä tai alueella, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander kertoo.

Ole erityisen varovainen virtaavan tulvaveden kanssa – raskaskin auto saattaa lähteä virtaavan veden mukaan, sillä jo alle puolen metrin syvyinen vesi voi saada auton kellumaan. Lisäksi veden peittämässä tiessä voi olla syöpyneitä kohtia, maanvajoamia ja kaivoja, joiden kannet ovat lähteneet irti.

Jos teet virhearvion veden syvyydestä ja auton moottori sammuu, poistu ajoneuvosta välittömästi ja jätä auto niille sijoilleen.

2. Moottorivauriosta jopa tuhansien eurojen lasku

Yleisin syy tulvaveteen ajamiselle on, että kuljettaja olettaa veden peittämän kohdan olevan matalampi kuin se oikeasti onkaan. Jos tiedät ajavasi tulvaherkälle alueelle, pyri varmistamaan, että käytössäsi on vaihtoehtoinen ajoväylä, jota pitkin voit poistua tulva-alueelta.

– Tulvaveden aiheuttama moottorivaurio tulee autoilijalle kalliiksi. Jos kyseessä on uudenkarhea auto, maksaa moottorin korjaus tuhansia euroja. Joka tapauksessa moottorin korjaaminen tai vaihto on hintava työ, josta joutuu maksamaan todennäköisesti nelinumeroisen summan, Hiljander summaa.

3. Seuraa ajantasaista tilannetta tulvatilannetta

Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä Tulvakeskus antaa reaaliaikaisen tiedon eri alueiden tulvatilanteesta.

– Erityisesti pidemmillä automatkoilla ja tuntemattomia teitä ajaessa kannattaa kartoittaa automatkan varrelta mahdolliset tulvariskit, Hiljander suosittelee.

Jos tulvavesi lähtee nousemaan auton ollessa parkkeerattuna, pyri siirtämään auto turvalliseen paikkaan, johon tulvavesi ei yllä nousemaan. Älä missään nimessä yritä siirtää autoa, mikäli se on jo tulvaveden ympäröimä.

Juttu on julkaistu 30.3.2023 ja sitä on päivitetty 30.8.2023.

Lue myös:

Ajoitko autolla routakuoppaan?

Turvallisesti tien päällä: Näin lastaat peräkärryn oikein ja vältät vaaralliset mokat

Perjantaisin pelti paukkuu parkkipaikoilla – Nappaa talteen parkkeerauksen muistilista