Ei varmaankaan ole kenellekään yllätys, että Suomen yleisin liikennerikkomus ja liikennerikos on ylinopeus. Ne eroavat toisistaan ensisijaisesti teon vakavuuden perusteella.

Jos autoilija rikkoo liikennesääntöjä mutta ei aiheuta merkittävää vaaraa muille tienkäyttäjille, hän tekee liikennerikkomuksen. Liikennerikoksille tyypillisintä on se, että niissä teko aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle.

Liikennevirhemaksut ylinopeudesta

Liikenteessä hölmöily voi keventää autoilijan lompakkoa. Liikennerikkomuksesta seuraa usein liikennevirhemaksu.

Tieliikennelaki määrää tarkasti pienestä ylinopeudesta annettavat liikennevirhemaksut:

liikennevirhemaksut ylinopeudesta
NopeusrajoitusYlinopeusLiikennevirhemaksu
Enintään 60 km/h1–10 km/h100 euroa
Enintään 60 km/h11–15 km/h170 euroa
Enintään 60 km/h16–20 km/h200 euroa
Yli 60 km/h1–10 km/h70 euroa
Yli 60 km/h11–15 km/h140 euroa
Yli 60 km/h16–20 km/h170 euroa

Kännykän pitämisestä kädessä ja käyttämisestä ajaessa napsahtaa 100 euron maksu.

Seuraavaksi yleisimmät liikennerikkomukset ovat turvavyön käyttämättä jättäminen, katsastamattomalla autolla ajaminen, kännykän käyttö ajaessa ja punaista päin ajaminen, kun teko on vähäinen eli ei ole omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.

  • Jos turvavyö ei ole päällä ajon aikana, siitä saa 70 euron liikennevirhemaksun.
  • Katsastamattomalla autolla ajamisesta voi saada 70 euron maksun, ja poliisi voi poistaa rekisterikilvet.
  • Kännykän pitämisestä kädessä ja käyttämisestä ajaessa napsahtaa 100 euron maksu.
  • Vain vähäisestä punaista päin ajamisesta saa 100 euron liikennevirhemaksun. Lähtökohtaisesti punaista päin ajamisesta annetaan kuitenkin päiväsakkoja.

Tieliikennelaissa on lueteltu myös lukuisia muita liikennerikkomuksia, joista voi saada liikennevirhemaksun.

Päiväsakot ylinopeudesta

Suuri ylinopeus eli 21–50 km/h (taajamissa 21–40 km/h) on liikennerikos. Siitä seuraa päiväsakkoja, jotka riippuvat tuloista, sekä mahdollisesti ajokielto, etenkin jos ylinopeus on ollut vähintään noin 30 km/h.

Ylinopeus luokitellaan tavallisesti törkeäksi, kun se on yli 50 km/h tai taajamissa yli 40 km/h. Seurauksena on päiväsakkoja tai jopa vankeutta sekä lähes poikkeuksetta ajokielto.

Päiväsakon määrä lasketaan vähentämällä nettokuukausituloista peruskulutusvähennys 255 euroa ja jakamalla saatu erotus luvulla 60. Sakotettavan elatuksen varassa olevien henkilöiden määrä pienentää sakkoa. Päiväsakon alin euromäärä on 6 euroa.

Jos ylinopeus tapahtuu huonossa säässä tai koulun tai suojatien läheisyydessä, rangaistus voi koventua.

Ylinopeussakon minimisumma on auton kuljettajalle kuitenkin 200 euroa. Tyypillinen päiväsakon lukumäärä 21–30 km/h:n ylinopeudesta on noin 12.

ylinopeussakot eri tuloilla
Nettotulot e/kkPäiväsakko eLopullinen sakko e (12 päiväsakolla)
1 50020240
2 50037444
4 00062744
6 000951 140

Päiväsakkojen lukumäärä vaihtelee rikoksen vakavuuden mukaan. Jos ylinopeus tapahtuu huonossa säässä tai koulun tai suojatien läheisyydessä, rangaistus voi koventua. Jos olosuhteet ovat hyvät ja muuta liikennettä ei ole, rangaistus voi lieventyä.

Rikokseen voi syyllistyä huomaamattaan

Seuraavaksi yleisimmät liikennerikokset ovat:

  • Ajokortteihin ja ajolupiin liittyvät rikokset, joista yleisin on kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta. Henkilö on menettänyt ajokorttinsa ylinopeuden, toistuvien rikkeiden, rattijuopumuksen tai törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen takia tai hänellä ei ole koskaan ollutkaan ajo-oikeutta.
  • Rattijuopumukset, jotka sisältävät alkoholin ja huumaavan aineen käytön, myös törkeät rattijuopumukset.
  • Ajoetäisyys eli ajetaan liian lähellä toista autoa.
  • Risteyksiin ja väistämiseen liittyvät rikokset, yleisimmin se, ettei väistetä risteyksessä oikealta tulevaa tai tullaan kolmion tai stop-merkin takaa niin, että laiminlyödään väistämissäännöt.

Liikennerikokseen voi syyllistyä myös huomaamattaan: esimerkiksi jos vetää liian painavaa peräkärryä, johon ajokortti ei riitäkään.

B-luokan ajokortilla (henkilöauto, peruskortti) kokonaismassaltaan enintään 3 500 kg:n ajoneuvolla saa vetää peräkärryä, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Yhdistelmän kokonaismassa saa siis olla korkeintaan 4 250 kg. Jos peräkärryn kokonaismassa on yli 750 kg, koko yhdistelmän kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kg.

Liikennerikkomusten ja -rikosten yleisyydessä asiantuntijana toimi poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.