Auto on rahallisesti suuri panostus erityisesti Suomessa, sillä meillä autoilua verotetaan useassa vaiheessa. Käyttömaksujen lisäksi autoveroa maksetaan hankintatilanteessa ja kärryt maksavat helposti kolmanneksen enemmän kuin vaikkapa Saksassa. Siksi käytetyt autot tekevät kauppansa hyvin.

Mutta millainen auto kannattaa hankkia jos haluaa sen säilyttävän arvonsa?

– Käytetyn markkinassa pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Hinta määräytyy markkinoiden mukaan. Kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, hinnat laskevat. Uutena suositut autot ovat sellaisia myös käytettyinä, selventää Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkinen.

Kamux on Suomen suurin käytettyjen autojen osto- ja myyntiketju. Liikkeitä Kamuxilla on pelkästään Suomessa 40. Niiden läpi kulkee vuosittain kymmeniä tuhansia käytettyjä autoja, joten tietämystä autoalalta löytyy. Maajohtaja Jussi Mäkisen mukaan yksinkertaista reseptiä hyvin arvonsa pitävälle ja kaupaksi menevälle autolle ei ole olemassa.

– Lähtökohtaisesti ihminen ostaa sellaisen auton, joka vastaa omaa tarvetta.

Mäkisen mukaan jokaiselle autolle on olemassa ostajansa. Jos kyseessä on harvinaisempi tai kalliimpi auto, saattaa myyntiaika olla hieman pidempi. Toki kyse on myös hinnoittelusta. Netin myötä ihmisistä on tullut hintatietoisempia, joten ylihintainen tuote tuskin menee kaupaksi pitkälläkään aikavälillä.

Kolme miljoonaa autohakua viikossa

Hinnoittelun avoimuudesta saamme kiittää Nettiauto.com:ia, joka perustettiin verkossa olevaksi myyntikanavaksi. Palvelun avaamisen aikaan käytettyjen autojen kauppaa käytiin lähinnä printtilehdissä. Nettiauton erottuva tekijä oli jo alusta pitäen kuvallisuus. Myynti-ilmoituksissa pitää olla kuva, jotta sen saa julkaistua palvelussa.

Nettiautolla on paljon tilastoja siitä, millaiset autoja verkosta haetaan ja mitkä autot käyvät kaupaksi. Juttua tehdessä viimeisen seitsemän päivän aikana Nettiautossa on tehty reilut 2 770 000 autohakua.

Nettiauton Suosittuja hakuja tänä vuonna ovat olleet hieman yllätyksettömästi Mercedes-Benzin E-sarja, Volkswagen Golf ja Audi A4. Niistä suosituin on Mercedes-Benz, jota on haettu tämän vuoden aikana 1,3 miljoonaa kertaa.

Hakujen määrä kertoo kysynnästä, mikä näkyy myös myyntitilastoissa. Keskimääräinen myyntiaika edellä mainittujen kolmen merkin 2010 ja sitä uudemmille automalleille on karkeasti ottaen kuukausi. Määrällisesti eniten on mennyt kaupaksi Volkswagen Golfeja.

– Joka päivä Nettiauton kautta myydään esimerkiksi käytettyjä Golfeja 500 000€:lla, kertoo Nettiauton kaupallinen tuottaja Erno Kalalahti.

Vuoden 2010 ja sitä uudempian Audi A4, Volkswagen Golf ja Mercedes-Benz E -sarjan autojen myyntiajat Nettiauto.comissa.

Dieselautot suuri kysymysmerkki

Automarkkinoilla kuuma peruna on hetken aikaa ollut diesel. Saksan päätös kieltää dieselautot suurissa kaupungeissa on aiheuttanut kuohuntaa myös Suomessa. Dieselit ovat kulutuslukemia tuijottaessa paljon ajavan näkökulmasta hyvä vaihtoehto, mutta päästöistä osa on kovin huolissaan. Mäkinen ei lukeudu niihin.

– Vaikka mediassa puhutaan, että käyttövoimat muuttuvat sähköksi, niin iso osa kuluttajista ajaa edelleen niillä autoilla joita markkinassa on tarjolla, toteaa Mäkinen.

Jälleenmyyntihinnan näkökulmasta erityisesti suuret diesel-koneet ovat olleen muutaman vuoden laskusuhdanteessa. Sama kehitys käy ilmi tilastoista. Diesel-autojen selaaminen on laskenut vuoden takaisesta ja samaan aikaan bensa-, sähkö-, kaasu- ja RE85-autojen selausmäärät ovat selkeässä kasvussa.

Voimakkaimmin kasvaa sähköautojen selailu, ja Nettiauton tilastojen mukaan sähköautojen etsiminen palvelusta on noussut vuoden takaisesta 51,7%. Määrät ovat kuitenkin dieseliin ja bensaan verrattuna muutaman prosentin luokkaa kokonaiskakusta. Liikenteen sähköistyminen on siis edelleen varsin verkkaista ja edelläkävijöiden harteilla.

Hinta laskee, käyttöarvo ei

Jotain dieselautojen selausmäärien nopeasta romahduksesta kertoo se, että marraskuussa 2016 selaussessioita oli yli 40 000 ja tämän vuoden heinäkuussa enää alle 20 000. Tilastot vaikuttavat suoraan myös ostopäätöksiin. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa myös se, että dieselautot ovat edelleen toiseksi kiinnostavin luokka bensiiniautojen jälkeen.

Nettiauton Erno Kalalahti muistuttaa myös, että vaikka hinnat ja selausmäärät ovat laskussa, se ei tarkoita sitä, etteikö dieselautoilla enää olisi käyttöarvoa.

– Niillä voi vielä olla pitkästi kilometrejä edessä, pohtii Kalalahti.

Samoilla linjoilla on Kamuxin Jussi Mäkinen, joka muistuttaa, että Suomi on kaupunkien ulkopuolella harvaan asuttu maa, jossa vähän polttoainetta kuluttavat autot ovat jatkossakin kysyttyjä.

– Jos työmatkaa on 100 kilometriä tai työ on liikkuva, niin diesel on kiistatta järkevä vaihtoehto.

Alalla yleinen salaisuus on kuitenkin se, että paljon kuluttavat diesel-mallit tuppaavat jäämään autoliikkeiden varastoon seisomaan. Korkeilla CO2-lukemilla varustettuja kookkaita dieselautoja kun rangaistaan myös verotuksellisesti. Esimerkiksi Toyota Land Cruiserin kaltaista diesel-vankkuria rangaistaan reippaan tonnin käyttövoimaverolla.

Halvat autot kaupaksi nopeasti, kalliit hitaasti

Auton hintaluokka on yksi määräävä tekijä myyntimielessä. Vaikka kalliimmille autoillekin löytyy ostajia, ovat hintavampien kärryjen myyntiajat pidempiä. Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkinen yksinkertaistaa asian:

– Mitä halvempi auto, sen nopeammin se kiertää. Potentiaalisia ostajia vaikkapa sadan tonnin autolle on Suomessa aika tavalla vähemmän kuin kymppitonnin Ford Focukselle, saati muutaman tonnin autolle.

Nettiauto.comin tilastojen mukaan asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Esimerkiksi 30 000€:n Mercedes-Benzin E-sarja liikkuu yhtä vilkkaasti suhteessa puolta halvempaa Volkswagen Golfiin. Kun mennään selvästi halvempiin automalleihin, on Mäkisen mainitsema ilmiö selvemmin havaittavissa. Luksusautot liikkuvat hitaasti kaikkialla. 100 000€ maksavaa autoa saa kaupitella pitkän tovin sekä Kamuxilla että Nettiautossa.

Auton valinta pelkän jälleenmyyntiarvon kannalta on riskipeliä. Silloin autoksi saattaa valikoitua omaan tarpeeseen vääränlainen kulkupeli. Siksi autoa valitessa kannattaa kartoitta oma tarpeensa. Perheelle autoa ostavan kannattaa valita perheelle paremmin sopiva auto ja kaupungissa asuvan paremmin ahtaisiin parkkipaikkoihin sopiva vaihtoehto. Tai sitten mennä kylmän viileästi tunteella.

– Suomalaiset ovat historiallisesti katsottuna melko säästäväisiä, mutta kaikki eivät jaksa laittaa kuluja Exceliin. On olemassa tietty porukka joka ostaa tietynlaisen auton vain koska haluaa sellaisen, selventää Mäkinen.

Auto harvoin hyvä sijoitus

Auton ostaminen on ani harvoin hyvä sijoitus. Sitä ajatellaan etenkin Suomessa usein tuotteena, jonka arvo ei saisi laskea liiaksi. Auto on kuitenkin kulutushyödyke, joka kuluu ajan kanssa ja arvon laskemiseen kannattaa suhtautua neutraalisti.

Palataan takaisin alkuperäiseen kysymykseen: Millainen auto kannattaa ostaa jos tavoitteena on mahdollisimman hyvä jälleenmyyntiarvo? Tässä yhteydessä kannattaisi luottaa tilastoihin. Nettiauton hakujen perusteella se on saksalainen laatuauto tai peruskärry. Kamuxin näppituntumalla uutena suosittu auto on käytettynäkin kysytty. Yksi vaihtoehto on toki valita auto oman mieltymyksen mukaan, mutta silloin myyntihetkellä kädessä saattaa olla malli, jonka kanssa ainoa kilpailuvaltti on hinnoittelu.

Jos autoa miettii sijoituskohteena, kannattaa katseet suunnata luksusluokkaan ja malleihin, jotka kestävät aikaa. Esimerkiksi tällä hetkellä kovassa huudossa ovat 60-70-luvun Jaguar E-Typet, sillä virheettömien avomallien hinnat pyörivät 200 000€:n tuntumassa ja jopa yli. Se on kova suoritus aikanaan rapiat 5000 taalaa maksaneelle autolle.