Kotimatkan piti edetä tuiki tavallisissa tunnelmissa, mutta kohtalo pani sormensa peliin. Mari Korkalainen istui omistamassaan Volkswagenissa pelkääjänpaikalla poikaystävän Otto Hakkaraisen käännellessä rattia.

Elettiin maaliskuuta. Ilta oli jo pimennyt, sateli hiljalleen.

Kuopiolainen pariskunta oli tehnyt reissun Mikkeliin noutaakseen kortteerissa olleen koiransa. Autonnokka osoitti Pieksämäen suuntaan Hakkaraisen vanhempien tykö.

Äkkiarvaamatta tien oikealta puolelta säntäsi eläin.

– Yhtäkkiä jänis hyppäsi keulan eteen minun puoleltani ja kuului vain kops, Korkalainen kertoo.

Kuolikohan se, hän pohti kuskin kanssa. Pariskunta jatkoi matkaa. Korkalainen kiitti mielessään, että poikaystävä ajoi hänen sijaansa.  

– Otto on yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, hänellä on paljon enemmän ajokilometrejä ja kokemusta kuin minulla. En tiedä, olisinko itse säikähtänyt ja tehnyt vaikka väistöliikkeen. Vauhtiakin oli kahdeksankymmentä kilometriä tunnissa.

Väistäessä auto olisi voinut ajautua ojaan tai vastaantulijoiden kaistalle –mahdollisesti tuhoisin seurauksin. 

Perillä jäniksen kohtalo paljastui: se roikkui kuolleena etupuskurissa. Autonosa oli rikkoutunut, ja se piti korjata. Siitä Korkalainen huolehtisi kotikaupungissaan Kuopiossa. 

Korjaamomestari löytyi läheltä

Mari Korkalainen oli vaihtanut auton vuoden alussa ja solminut samalla Pohjola Vakuutuksen autovakuutuksen, johon sisältyi Korjaamomestaripalvelu. Lähimmän autokorjaamon osoite löytyi helposti netistä. 

– Menin Veljekset Laakkosen korjaamolle. Korjaaja otti kuvia autosta ja kyseli tapahtuneesta. Täytimme yhdessä Veljekset Laakkosen korjaamomestarin kanssa vahinkoilmoituksen, ja sain heti tiedon, että vakuutus korvaisi autolleni aiheutuneen vahingon. Tämän lisäksi varasimme ajan korjaukselle. Vein auton korjaamon pihalle illalla ja jätin avaimet postilaatikkoon. Se oli joustavaa. Ei tarvinnut ottaa huomioon aukioloaikoja.

Kahden päivän päästä auto oli valmis ja puskuri vaihdettu. Korkalainen maksoi 200 euron suuruisen omavastuun vakuutuksen korvatessa loput.

– Kokemus oli hyvä. Ei jäänyt mitään stressiä tapahtuneesta, Korkalainen kiittää.

Nopea yhteys vakuutusyhtiöön

Volkswagenin kuljettaja toimi järkevästi myös korjaamopäällikkö Mika Mäkisen mukaan.

– Pienen eläimen vuoksi ei kannata manööverejä tehdä, sillä siihen liittyy riski ulosajoon. Jos peura hyppää eteen, kannattaa väistää, jos se on mahdollista, Veljekset Laakkosen Jyväskylän-toimipisteessä työskentelevä Mäkinen sanoo.

Eläimet liikkuvat vilkkaasti auringonlaskun ja -nousun aikoihin, joten silloin on syytä seurata ympäristöä erityisen valppaasti. Peurat ovat liikkeessä aamunkoiton aikaan, Mäkinen muistuttaa, jänikset illansuussa.

Onnettomuuden tapahduttua korjaamomestari selvittää vahingon laajuuden ja ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön.

– Asiakkaan kynnys ilmoittaa vahingosta vakuutusyhtiölle madaltuu. Kaikki hoituu joustavasti, eikä tarvitse jonotella, Mäkinen toteaa.

Korjaamomestarilta voi myös saada neuvoja vakuutuksen sisältöön liittyvissä yksityiskohdissa. On hyvä tietää, sisältyykö vakuutukseen esimerkiksi keskeytysturva tai pysäköintiturva.

– Jos taas asiakkaalla on lasivakuutus, lasivahingosta ei tarvitse tehdä ilmoitusta ollenkaan. Haljennut lasi kannattaa vaihdattaa ajoissa, eikä vasta katsastuksessa.

Nykyaikaisen auton tuulilasi vaihtuu korjaamopäällikön mukaan päivässä.

Aja valoisalla, tarkkaile tietä ja laske ajonopeutta

Kolareiden ehkäisyssä varovaisuudella ja ennakoinnilla on suuri merkitys.

 – Kannattaa seurata liikennemerkkejä ja laskea nopeutta, jos tulee esim. hirvivaara-alueelle. Ajonopeuden laskeminen antaa enemmän aikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja törmäyksen sattuessa lieventää vammoja. Kaikkein paras tapa välttää kolari on ajaa valoisalla ja tietä tarkkaillen. Pimeällä ajettaessa kaukovaloja kannattaa käyttää mahdollisimman paljon, neuvoo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander.

Kuinka paljon autovakuutus maksaa? Katso hinta autollesi Pohjola Vakuutuksen hintalaskurista.