Sähköpyörällä ajamisesta voi nauttia sohjoisilla, lumisilla ja jäisillä teillä, kun käyttää ja huoltaa pyörää oikein. Vaikka sähkö on kallista, sähköpyöräily on edullista.

1. Talvirenkaat alle.

Tien pintaan pureutuvat nastarenkaat lisäävät olennaisesti talviajon turvallisuutta – mutta samalla tietenkin myös pyörän vierintävastusta sekä polkemisen raskautta. Sähköpyörän moottori avustaa aina halutessasi polkemista. Ajaminen on kevyttä, vaikka tiellä olisi vähän lunta tai sohjoakin.

2. Huolehdi, että renkaissa on riittävästi nastoja.

Panosta jo alun perin laadukkaisiin renkaisiin, joissa on 240 nastaa rengasta kohden. Mikäli renkaista puuttuu nastoja, vie ne uudelleen nastoitettavaksi huoltoliikkeeseen. Polkupyörille on myös esimerkiksi kitkarenkaita, mutta ainakin jäällä kunnon nastarenkaat tarjoavat enemmän tukea.

3. Valoa riittävästi, vaan ei liikaa.

Sähköpyörässä, kuten muissakin pyörissä, on oltava valot edessä ja takana sekä heijastimet pinnoissa. Muista kuitenkin, että maastopyöräilijöiden metsätaipaleille tarkoitetut pyörän tai kypärän suuritehoiset lamput eivät sovi kaupunkiajoon, missä ne häikäisevät muita liikkujia. Tarkista aina, että etuvalosi on suunnattu oikein.

4. Suojaa akkua pakkaselta.

Kun ajat vaikka aamulla töihin, ota akku päiväksi sisätiloihin. Akku pitää tällöin paremmin latauksensa. Akuille on myös kylmältä varjelevia neopreenisuojia.

5. Älä lataa jääkylmää akkua.

Kun tuot akun ulkoa sisälle, anna sen lämmetä kunnolla, ennen kuin lataat sen uudelleen. Vaikka akku on tiivis, sen sisälle on kertynyt kosteutta, jonka pitää saada haihtua.

6. Puhdista ja voitele.

Kun teillä on talvella paljon kuraa ja rapaa, huolla erityisesti pyörän voimalinjaa eli ketjuja ja rattaita. Käytä tarkoitukseen erityisiä kosteiden olosuhteiden voiteluaineita.

7. Käytä voimalinjaa järkevästi.

Muista, että pelkkä puhdistus ja voitelu eivät riitä, vaan myös oma ajotapasi vaikuttaa voimalinjan kunnossa pysymiseen. Käytä vaihteita tarkoituksenmukaisesti. Kun esimerkiksi lähdet aina liikkeelle pienellä vaihteella, ketjujen ja rattaiden elinikä pitenee.

8. Pukeudu sään mukaisesti.

Sähköavusteisen pyöräilyn suuria etuja on se, että saat liikuntaa juuri sen verran mitä toivot – halutessasi pääset freesinä vaikkapa työpaikalle. Kun ajat sähköpyörällä, voit myös pukeutua tavallisiin talvivaatteisiin, samalla tavalla kuin olisit menossa esimerkiksi kävelylle.

9. Kypärä päähän.

Laadukas kypärä on pyöräilijän tärkein suojavaruste. Kypärän on istuttava hyvin, eli se ei saa olla liian iso tai liian pieni. Talvella kypärän alle on mahduttava lämmin pipo.

10. Vaikka sähkö olisi kallista, niin sähköpyöräily on edullista.

Mikäli sähkö maksaa vaikkapa 20 senttiä kilowattitunnilta, niin 0,5 kWh:n tunnin akun lataaminen maksaa 10 senttiä. Täysinäinen akku avustaa tällöin polkemista noin 50 kilometrin matkan.

Sähköpyörän talviajovinkit antoi Electrobike Oy:n yrittäjä Jani Jokinen.

Lue lisää:

Näin suojaat pyöräsi varkaudelta