Monelle meistä se on jo tuttua: oma pyörä on kadonnut pihalta. Pyörät ovat vuodesta toiseen kiinnostavia kohteita varkaille, sillä käytetyn fillarin saa myytyä sutjakkaasti eteenpäin. Esimerkiksi vuonna 2023 poliisille ilmoitettiin 16 800 varastettua pyörää. 

Finanssiala ry kertoo, että varkaiden näppeihin jää nykyisin yhä arvokkaampia pyöriä. Varastetuista pyöristä arviolta noin 15 prosenttia on sähköpyöriä

Pyörävarkauden voi kuitenkin pyrkiä itse estämään seuraavien vinkkien avulla. 

Lukitse pyörä rungosta kaarilukolla

Pyörän kiinteä lukko ei ole riittävä pitkäkyntistä vastaan. Pyörään kannattaa hankkia laadukas kaarilukko, jolla pyörän voi kiinnittää rungosta esimerkiksi aitaan tai muuhun kiinteään esineeseen.

Kunnollisen lukon hankkimisessa voi käyttää apuna Finanssiala ry:n julkaisemaa listaa pyörälukoista, joiden kestävyyttä oli testattu VTT:n eli Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen laboratoriossa.

Moni kuluttaja uskoo edelleen, että vakuutusyhtiöt vaativat tietynlaisia pyöränlukkoja, jos aikoo hakea korvausta varastetusta polkupyörästä. Näin ei kuitenkaan nykyisin enää ole. Varastetusta polkupyörästä saa vakuutuksesta korvauksen, jos pyörä on ollut lukittuna varkauden tapahtuessa ja on tehnyt varkaudesta rikosilmoituksen poliisille.

Säilytä pyörä lukitussa tilassa

Varkaille kelpaavat myös pyörien osat, kuten renkaat. Kallisarvoinen maantiepyörä tai mikä muukin harrastusväline on hyvä suojata huolellisesti ja säilyttää turvallisessa paikassa. Turvallinen paikka on lukittu tila, kuten pyöräkellari. 

Joskus varotoimista huolimatta varas pääsee yllättämään. Silloin vakuutus tulee turvaksi. Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen kotivakuutus korvaa lukittujen polkupyörien varkausvahingot.

Polkupyörä ja sen osat, kuten renkaat, kannattaa suojata hyvillä lukoilla. Jos varas kuitenkin vie pyöräsi, toimi näin.

Lue myös, miten polkupyörä tai sähköpyörä kannattaa vakuuttaa.

Juttu on julkaistu 4.4.2022 ja sitä on päivitetty Finanssialan ilmoittamien pyörävarkauslukujen osalta 17.4.2024.

Lue lisää:

Pesu- ja huoltovinkit polkupyörälle – näin huollat pyöräsi itse talvitauon jälkeen

Pyöräilijä, tiedätkö kuka väistää jatkossa?