Ajatellaanpa, että haluat luopua vaikkapa perheen kakkosautona käytetystä farkkudieselistä. Viisi vuotta sitten hankittu auto on maksanut noin 30 000 euroa. Sen vuotuiset kokonaiskustannukset ovat noin 6 500 euroa, kun mukaan on laskettu ajoneuvoveron perusvero vuodessa, käyttövoimavero, polttoainekulut, vakuutukset, pysäköinnit ja huollot sekä arvonalenema. Viidessä vuodessa auton kokonaiskustannukset ovat nielaisseet reilut 30 000 euroa.

– Moni autoilija yllättyy autoilun todellisista vuosikustannuksista. Helposti ajatellaan vain auton käyttökustannuksia, lähinnä polttoainekuluja, eikä oteta huomioon, että auto menettää arvostaan vuosittain 10–15 prosenttia. Viidessä vuodessa auton hankintahinta on puolittunut, sanoo Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

30 000 euroa unelmiin: vene, kaukomatka, vastuullinen sijoittaminen….

Jos luopuisit autosta, voisit toteuttaa vaikka mitä muita unelmia. Voisit kenties hankkia tilalle vaikkapa veneen, toteuttaa perheen kanssa ylellisen kaukomatkan, remontoida asuntoasi tai kesämökkiäsi, sijoittaa tuottaviin pitkäaikaisiin rahastoihin tai säästää varoja vaikkapa eläkepäiviä varten tai lasten opiskelukuluihin. Lisäksi dieseliä käyttävästä farmariautosta luopuminen olisi myös ilmastoteko. Saisit hyvän mielen vähentämällä CO2-päästöjä – kenties ryhtyisit vastuulliseksi sijoittajaksi. Sapattivapaakaan ei olisi hassumpi idea!

Tietysti autosta luopuminen vaatisi uudelleenjärjestelyjä arjen pyörittämisen suhteen. Joutuisit miettimään uudelleen, miten ratkaisisit liikkumisen käytännön haasteet työn ja kodin välillä, opiskelun tai harrastusten suhteen. Entä miten saisit tuotua kotiisi suuremmat tavarahankinnat tai miten kierrättäisit vaikkapa puutarhajätteet jäteasemalle? Ne olisivat lopulta kuitenkin vain järjestelykysymyksiä, jotta voisit tehdä unelmistasi totta.

Jos tarvitsisit kuitenkin omaa autoa, on nykyisin tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja vuokrata auto lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Olisiko aika luopua omasta autosta?

Auto on huono, mutta välttämätön sijoitus

Autoliiton Jukka Tolvanen sanoo suoraan, että auton hankkiminen on oikeastaan aika huono sijoitus, kun auton arvosta hupenee jo ensimmäisenä vuonna noin 18 prosenttia. Lisäksi oma ajotyyli ja tapa huolehtia autosta vaikuttavat myös sen arvoon.

– Auto ei ole sijoitus, vaan se on useimmille ihmisille välttämätön liikkumisen väline. Oma auto helpottaa arjen askareiden hoitoa ja työssäkäyntiä etenkin silloin, kun etäisyydet ovat pitkiä, eikä toimivaa joukkoliikennettä ole tarjolla. Lisäksi suurin osa kotimaan matkailun nähtävyyksistä sijaitsee kohteissa, joihin on vaikea mennä ilman omaa autoa, Tolvanen sanoo.

Kynnys omasta autosta luopumiseen on korkea. Tutkimusten mukaan vain alle 10 prosenttia auton omistavista kansalaisista olisi valmis luopumaan autostaan. Jopa hyvien julkisten joukkoliikenneyhteyksien pääkaupunkiseudulla oma auto koetaan tärkeäksi.

Tolvanen arvioikin, että omasta autosta luopumiseen vaikuttaa enemmän auton kasvavat käyttökustannukset. Kaikilla auton omistavilla ei ole enää välttämättä varaa pitää jatkossa omaa autoa.

– Onneksi oman auton omistamisen rinnalle on tullut myös erilaisia liikkumisen palveluita. On hyvä, että tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja autottomille ihmisille, jotka tarvitsevat tilapäisesti autoa käyttöönsä, Tolvanen sanoo.

Kompromissi: Liikennekäytöstäpoisto tuo myös säästöä nopeasti

Jos et kuitenkaan ole valmis kokonaan luopumaan autosta, on kätevä keino säästää menoissa siirtämällä ajoneuvo pois liikennekäytöstä silloin, jos ajoneuvolle ei ole hetkeen käyttötarvetta. Uudenmaan sulkeuduttua viime vuoden maaliskuussa koronapandemian vuoksi Traficomin tilastoissa näkyi selvä hyppäys halussa siirtää ajoneuvo pois liikennekäytöstä. Yli 118 000 ajoneuvoa poistettiin liikennekäytöstä. Näytti siltä, että etenkin pääkaupunkiseudulla perheiden kakkosautoja siirtyi pois liikennekäytöstä.

Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikin mukaan tilanne on nyt tasaantunut. Hänen mukaansa kuukausittaisia liikennekäytöstä poistettujen tai liikennekäyttöön otettujen ajoneuvojen tilastoja ei kannata tuijottaa liian tiukkaotsaisesti.

Erkheikin mukaan ihmiset ovat nykyisin hyvin valveutuneita ja huomanneet, että jo lyhyelläkin ajoneuvon liikennekäytöstäpoistolla voi säästää mukavan summan rahaa oman talouden muihin tarpeisiin.

– Dieselauton liikennekäytöstäpoistolla syntyy nopeimmin säästöä, sillä dieselauton ajoneuvovero on suurempi esimerkiksi bensiiniä käyttävään autoon verrattuna. Jos esimerkiksi dieseliä käyttävää vuoden 2015 Skoda Octavia -farmariautoa ei käytä liikenteessä koko vuotena ja se on otettu pois liikennekäytöstä, syntyy vuodessa yli 500 euron säästöt pelkästä ajoneuvoverosta. Lisäksi vakuutuksen säästöt voivat olla jopa tätäkin suuremmat.

Laskelman oman auton liikennekäytöstäpoiston kannattavuudesta voi tehdä kätevästi Traficomin kannattavuuslaskuripalvelussa

Liikennekäytöstäpoiston vaikutuksista oman ajoneuvon vakuutuksiin kannattaa tiedustella vakuutusyhtiöstä.

Kuinka paljon autovakuutus maksaa? Vertaile Pohjola Autovakuutuksen hintoja erilaisille autovakuutuksille.

Lue myös: 

Oletko koskaan laskenut paljonko autolla ajaminen maksaa?

Erilaiset vaihtoehdot autoilulle