Monessa kodissa pohditaan parhaillaan kuumeisesti, joko nyt kannattaisi ryhtyä ikkunanpesuun. Koska ikkunat pestään Suomessa tyypillisesti kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, harva haluaa tehdä turhaa työtä.

Täsmällistä vastausta kysymykseen ei kuitenkaan ole, sillä siitepölyaika on aika pitkä. Jos ikkunat pesee pahimpaan siitepölyaikaan, voi joutua pesemään useammin, jos taas siitepölyajan jälkeen, likaiset ikkunat voivat häiritä koko kesän.

Siitepölykausi alkaa maalis-huhtikuussa lepän ja pähkinäpensaan kukinnalla. Huhti-toukokuussa kukkii koivu ja kesäkuun alussa mänty – tiedäthän tuon keltaisen siitepölyn, joka ilmestyy yhdessä päivässä ja peittää kaikki puutarhakalusteen salamannopeasti? Keskikesällä kukkivat heinät. Oman paikkakuntasi siitepölyennusteita voit seurata Turun yliopiston aerobiologisen yksikön verkkosivuilta osoitteessa www.norkko.fi.

Siitepöly aiheuttaa harmaita hiuksia myös monelle autonomistajalle: auton ikkunat ja pellit peittyvät yhdessä keväisessä yössä tahmaan, joka ei tahdo irrota millään ilveellä. Syynä ovat keväällä kuoriutuvat kirvat ja niiden erittämä mesikaste, johon ilmassa leijaileva siitepöly vielä liimautuu. Autoilijoiden kestoinhokki on siis kirvojen eritteiden ja siitepölyn yhdistelmä. Ikävä kyllä sitä riittää koko kesäksi.

Vinkit siitepölyn siivoukseen pihalla ja kotona

  • Siivoa normaalia useammin ja huolellisemmin, etenkin jos kodissa on siitepölyallergikkoja.
  • Poista kodin pinnoille laskeutuva pöly nihkeällä mikrokuituliinalla.
  • Vaihda koneellisen ilmanvaihdon suodattimet sekä ennen siitepölyaikaa että sen jälkeen.
  • Vältä tuulettamista ikkunan kautta. Jos on pakko tuulettaa, tuuleta todella nopeasti. Harkitse ikkunoihin ja tuloilmaventtiileihin asennettavia suodattimia.
  • Älä kuivata pyykkiä tai tuuleta petivaatteita ulkona siitepölyaikana. Jos haluat raikastaa petivaatteita, nyt on hyvä aika pestä petivaatteet pesukoneessa tuulettamisen sijaan.
  • Puhdista vettä kestävät pihakalusteet kuten muovituolit siitepölystä vedellä huuhtelemalla. Terassin polyrottinkikalusteet voi imuroida ja puukalusteet harjata tai tarvittaessa pyyhkiä kostealla liinalla.
  • Helpoin tapa puhdistaa markiisi on pitää se auki sateella. Siitepölyn voi pestä pois vedellä ja esimerkiksi mäntysuovalla. Vältä painepesurin käyttöä, sillä kova paine voi vahingoittaa markiisin pintaa.
  • Tahmainen siitepölyn likaama auto tai pyörä puhdistuu vedellä ja käsiastianpesuaineella. Pyyhi auton sisätilat nihkeällä liinalla. Harkitse auton suojaamista kevyellä peitteellä yöksi, jolloin kirvojen mesinestettä erittyy runsaimmin.
  • Käy suihkussa ennen nukkumaan menoa, jottei siitepölyä päädy tyynyyn tai muihin petivaatteisiin. Jos petaaminen tuntuu vaikealta, niin ainakin siitepölyaikana se todella kannattaa! Ulkovaatteista siitepöly irtoaa ravistelemalla – tee se ulkona ennen sisään tuloa.

Juttua varten on haastateltu Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkkua.

Lue myös:

Oletko sinäkin aina pessyt ikkunasi väärin?

Näin pidät siitepölyallergian oireet kurissa