Nyt alkanut siitepölykausi jatkuu pitkälle elokuuhun ja taas monen nenä vuotaa. Ei ole helppoa tietää, onko kyse allergisesta nuhasta vai tavallisesta flunssasta – voihan perusflunssa iskeä allergikollekin sopivasti flunssa-aikaan.

Koostumus ja väri

Pääsääntö on tarkkailla nenästä tulevan eritteen eli tuttavallisemmin rään koostumusta ja väriä. Allergisessa nuhassa nenästä tulee vetistä, kirkasta eritettä. Flunssassa räkä on selvästi paksumpaa, ja mahdollisesti myös vaaleaa, kellertävää tai vihertävää.

Silmien oireet

Tavalliseen flunssaan ei useinkaan kuulu silmäoireita, mutta allergisessa nuhassa silmät voivat vetistää tai kirvellä. Tämä vetistäminen tai kirveleminen on pahimmillaan tilanteissa, joissa siitepölyä on paljon lähellä, esimerkiksi kotipihassa koivujen lähistöllä oleskellessa. Usein siitepölyä leviää tuulen mukana kauemmaksikin.

Koivu ja leppä pahimmat

Arvioiden mukaan noin 15 prosenttia väestöstä on allerginen koivun ja lepän siitepölyille, noin 10 prosenttia heinäkasvien siitepölylle ja viitisen prosenttia pujon siitepölylle. Ensimmäisenä keväällä ilmassa on lepän siitepölyä, sitten koivun, loppukesästä heinäkasvien ja pujon.

Osa voi myös oireilla ulkoilman homeitiöistä, joita on ilmassa aina silloin, kun maassa ei ole lunta. Toiset oireilevat niitä vain keväällä, toiset vain loppukesällä ja syksyllä, jotkut aina keväästä syksyyn.

Lääkitse ennakkoon

Jos tietää tai vahvasti epäilee allergiaa, kannattaa lääkitä oireita jo ennakoivasti ennen kuin pahin siitepölykausi alkaa. Muutama viikko etukäteen on sopiva aika. Esimerkiksi kun pujo kukkii heinäkuun puolessavälissä, voi aloittaa antihistamiinien tai nenäsumutteen käytön jo kesäkuun puolessavälissä.

Jos tietää oireilevansa vain lievästi, ei ole välttämättä tarpeen aloittaa lääkitystä etukäteen. Lievissä oireissa lääkitys vie alkaneet oireet nopeasti pois, jo parissa päivässä.

Nenäsumute vai antihistamiini?

Antihistamiinit, nenäsumute ja silmätipat toimivat hieman eri tavoilla.

Suihke vähentää nenän limakalvolla olevaa tulehdusta, ja sen teho näkyy kunnolla vasta noin viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Antihistamiinitabletit sen sijaan vähentävät histamiini-nimisen, allergiaa välittävän aineen vaikutusta koko elimistössä. Se siis auttaa sekä silmäoireisiin että nuhaan. Sen teho myös alkaa näkyä jo muutamassa tunnissa.

Allergian hoitoon suositeltavat silmätipat ovat antihistamiinisilmätippoja. Ne alkavat tehota päivän käytön jälkeen. Myös niin sanottuja natriumkromoglikaatti-silmätippoja käytetään.

Jos on enimmäkseen nenäoireita, niin nenäsuihke hyvä vaihtoehto, jos taas enimmäkseen silmäoireita, silmätipat sopivat hyvin. Jos on vähän kaikkia oireita, joillekin riittää pelkkä antihistamiini. Jotkut kuitenkin joutuvat ottamaan kaikkia eli antihistamiinin, nenäsuihkeen ja silmätippoja.

Tärkeää on noudattaa pakkauksen ohjeita. Apteekista saa tarvittaessa lisätietoja ja apua allergialääkkeen valintaan.

Sittenkin yliherkkyysnuha?

Jos antihistamiinit eivät auta, mutta nuha vaikuttaisi silti allergiselta nuhalta, saatat kärsiä niin sanotusta yliherkkyysnuhasta. Sitä eivät pahenna allergeenit vaan veto, pölyt, lämpötilan muutokset, vahvat hajut ja ruumiillinen rasitus. Useimmilla yliherkkyysnuha oireilee eniten ulkoilmassa, ja merkki siitä voi olla esimerkiksi tippa nenänpäässä aina ulkoillessa. Arvioiden mukaan tämän tyyppistä nuhaa on jopa 30–40 prosentilla keski-ikäisistä suomalaisista.

Pohjola Terveysmestari on apunasi, jos mietit, kannattaako lääkäriin lähteä. Parhaassa tapauksessa vältät lääkärikäynnin kokonaan, ja saat terveysmestarilta selkeät ohjeet kotihoitoon. Lue lisää.

Lue myös:

Aivastuttaako? Näin pidät siitepölyallergian oireet kurissa

Artikkeliin on haastateltu korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Jan Valkilaa. Muita lähteitä on hankittu Terveyskirjastosta sekä Allergia-, iho- ja astmaliitosta. 

Katso video "Flunssaa vai siitepölyallergiaa" allergia.fi-sivuilta.

Artikkeli on julkaistu 15.5.2018 ja sitä on päivitetty 7.3.2023.