Talvi tuo oman mausteensa autoiluun. Vaihtelevien säiden takia tiet voivat olla liukkaita, lisäksi lauhat talvet ovat lisänneet tuulilasivahinkojen määrää. Listasimme yleisiä kysymyksiä siitä, millaisia asioita vakuutus talviautoilussa korvaa.

Kivi tuulilasiin

Naps. Tuulilasiin iskeytyvän kiven kopaus on tuttu ääni etenkin vähälumisten ja lauhojen talvien yleistyessä. Kiven iskusta tuulilasiin aiheutuu autoilijalle kustannuksia: tuulilasin paikkakorjauksen keskimääräinen hinta on noin 75 euroa. Jos tuulilasin joutuu vaihtamaan, vaihtaminen maksaa halvimmillaankin lähes 700 euroa, kalleimmillaan jopa 2 000 euroa.

Tuulilasin kiveniskemät kannattaa korjauttaa pian niiden ilmaannuttua. Talvella korjaamisen tärkeys korostuu. Kun jäätävä sade piiskaa tuulilasia ulkopuolelta ja lämmintä ilmaa puhalletaan lasille sisäpuolelta, lasin ulko- ja sisäpinnan lämpötilaero on suuri. Tällöin tuulilasi voi helposti haljeta kiveniskemän kohdalta.

Jos autossa on lasivakuutuksen sisältävä kaskovakuutus tai erillinen lasivakuutus, vakuutus kattaa kiveniskemän paikkakorjauksen ilman omavastuuta.  

Talvi- vai kesärenkaat?

Uusi tieliikennelaki toi vuoden 2020 syksyllä muutoksia talvirenkaiden käyttöön. Talvirenkaita on lain mukaan käytettävä henkilö- ja pakettiautossa 1.11 – 31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Laki antaa kuitenkin autoilijalle mahdollisuuden käyttää tänä aikana kesärenkaita silloin, kun keliolosuhteet eivät edellytä talvirenkaita esimerkiksi liukkauden tai lumen vuoksi.

Muutos tuo autoilijalle vapautta, samalla kuitenkin autoilijan oma vastuu ja käyttäytyminen korostuvat liikenteessä. Autoilija voi omalta osaltaan vähentää riskiä joutua onnettomuuteen, kun ajaa turvallisella autolla, oma asenne on kohdillaan, huomioi vallitsevat keliolot ja käyttää keliin nähden oikeanlaisia renkaita.

Vakuutusyhtiö kiinnittää huomiota talvioloissa tapahtuvien onnettomuuksien olosuhteisiin. On mahdollista, että talvirenkaiden käyttöön liittyen tulee käsiteltäväksi tapauksia, joissa on arvioitava, onko kesärenkailla ajettu talvisissa olosuhteissa. Jos tällaista huolimattomuutta havaitaan, voi se vaikuttaa korvauksiin alentavasti. Näin on tosin menetelty aiemmankin lain voimassaoloaikana.

Ulosajo

Musta jää tai muutoin jäätynyt tien pinta saattaa yllättää autoilijan. Ajo mutkaan voi mennä pitkäksi tai auto voi pyörähtää tieltä, jos autoilija ei ole huomannut sopeuttaa nopeuttaan kelin mukaiseksi.

Jos auto vaurioituu ulosajossa ajokelvottomaan kuntoon, tarvitaan hinausapua ja auto voi joutua korjaamolle. Pohjola Vakuutuksen asiakkaat tilaavat hinauksen Pohjolan Hätäpalvelusta soittamalla numeroon 03030303. Hätäpalvelua hoitaa Falck ja sen avulla paikalle saa apua 24/ 7 koko maan kattavasti.

Kolarointiturvan sisältävistä vakuutuksista (Superkasko, Kevytkasko ja Isokasko) korvataan ajoneuvon hinauskulut, kuljettajan ja matkustajien kotimatkakuluja sekä ajoneuvon korjauskustannukset tai oikein pahoissa vahingoissa ajoneuvon lunastus. Korvauksista vähennetään vakuutuksen omavastuu. Jos ajoneuvolla on keskeytysvakuutus, se korvaa sopimuksen mukaiselta ajalta sijaisauton tai sovitun päiväkorvauksen.

Suppeissa vakuutuksissa (Osakasko) korvataan vain matkan keskeytymisen aiheuttama hinaus sekä kuljettajan ja matkustajien kotimatkakuluja. 

Rengas routavaurioon

Keväällä routa saattaa vaurioittaa teitä ja tielle voi ilmestyä railo tai reikä, johon rengas osuu. Osuma voi rikkoa renkaan ja vanteen. Vahinkopaikka kannattaa kuvata. Autovakuutuksen tyyppi vaikuttaa siihen, kuinka paljon autoilija saa vahinkoihin korvausta. 

Esimerkiksi Pohjolan Osakasko korvaa hinauksen vahinkopaikalta lähimpään korjaukseen, mutta auton korjauskulut jäävät omistajan maksettavaksi. Jos tien kunnossa on vakavia puutteita, korvausta voi yrittää hakea myös tienpitäjältä.

Osakaskoa kattavampi Isokasko tai Kevytkasko sen sijaan kattavat hinauksen lisäksi myös vahinkojen korjaamisen. Vakuutuksesta maksettu korvaus alentaa kaskon bonusta. Lisäksi vakuutus korvaa kuljettajan ja matkustajien kotimatkakuluja kotiin vakuutuskirjassa mainittuun enimmäismäärään (200 tai 500 €) asti.

Auto jää tiehen kiinni

Talven jäljiltä paluu mökille voi saada ikävän käänteen, jos mökkitie on painunut ja auton pohja ottaa kiinni tien keskikohtaan. Jos osumakohdassa on vielä kivi, joka rikkoo pakoputken, voi autoilijalta päästä suusta voimasana.

Törmäysturvan sisältävä kaskovakuutus (Superkasko, Isokasko, Kevytkasko) korvaa välittömästä törmäyksestä pakoputkelle aiheutuneen vahingon. Korvauksesta vähennetään omavastuu ja bonus putoaa, kun vakuutusta käytetään. 

Jos ajoneuvo on ajokelvoton liikenteessä, vakuutuksesta korvataan myös hinaus lähimmälle korjaamolle sekä kuljettajan ja matkustajien matkanjatkokuluja vakuutusturvasta riippuen 200 tai 500 euroon asti. Suppeammassa Osakaskossa korvataan vain hinauskulut korjaamolle sekä matkanjatkokuluja.

Lue myös:

Voiko kymmenen vuotta vanhoilla talvirenkailla vielä ajaa?