Noora Inkeroisen perhe luopui autosta – lapset kulkevat sähköpyörän vaunussa
Noora Inkeroisella on ollut ajokortti kahdeksantoistavuotiaasta. Nyt esikoinen, 3, ja kuopus, 1, kulkevat päiväkotiin ja harrastuksiin Inkeroisen sähköpyörän vaunussa.
– Mieheni ehdotti viime keväänä, että mitä jos kokeilisimme autosta luopumista, Noora Inkeroinen kertoo.
Perhe kokeili autotonta arkea kesän yli. Koska se sujui odotettua paremmin, päättivät he yhdessä jatkaa kokeilua koko vuoden. Autoton elämä oli yllättävän helppoa, eikä perheen arki ole juuri muuttunut merkittävästi perheen luovuttua autosta.
Jyväskylässä asuvan Inkeroisen työmatka kestää sähköpyörällä ajallisesti vain viisi minuuttia pidempään kuin autolla ajaminen samaan paikkaan ruuhka-aikaan.
– Työmatkat ovat nykyisin treeniä, eikä työpäivän jälkeen tarvitse lähteä erikseen kuntosalille.
Vanhemmille sähköpyörät
Pariskunta hankki sähköpyörät, joilla hoidetaan työmatkat, lasten päiväkotimatkat sekä kauppareissut. Arki on parantunut liikunnan lisääntymisen myötä.
– Pyöräilen 24–26 kilometriä kolmena päivänä viikossa riippuen siitä, onko lapsilla hoitopäivä vai ei. Nautin lisääntyneestä liikunnasta.
Vaikka perheen lapset heräilevät edelleenkin öisin, kokee Inkeroinen olevansa paljon pirteämpi työmatkapyöräilyn ansiosta.
– Isoin juttu tässä on se, että meillä molemmilla on paino tippunut, kunto kohentunut ja jaksaminen parantunut.
Liikunta motivaattorina
Inkeroisen perheessä motiivi autottomaan elämään oli liikunnan lisääminen arkeen, ei niinkään säästöjen saaminen. Myös yksityisautoilun vähentäminen omalta osalta painoi vaakakupissa, mutta ei ollut tärkein syy autottomaan arkeen.
Elämä ei kuitenkaan ole täysin autotonta.
– Joskus joudumme kuljettamaan tavaroita tai lähdemme käymään isäni luona tai retkellä kansallispuistossa, jonne julkisilla kulkeminen on miltei mahdotonta lasten kanssa. Silloin lainaamme autoa.
Kaupassakäynti pyörillä kuitenkin sujuu mainiosti ja kärryyn mahtuu vaivatta viisi ostoskassia täynnä ruokaa sekä vaipat.
Moni miettii, miten työmatkan voisi hoitaa pyörällä. Inkeroinen työskentelee apulaisjohtajana ja haluaa työssään näyttää huolitellulta eikä siltä, että saapuu paikalle vaativan urheilusuorituksen tehneenä.
Siksi sähköpyörä on ehdoton. Sillä polkiessa ei tule hiki, eikä Inkeroisen tarvitse käydä erikseen töissä suihkussa.
– Meikkaan kotona, sujautan ajolasit silmille suojaamaan silmämeikkiä ja hiukseni suojaan sateelta tuubihuivilla. Päälläni on ulkovaatteet ja olen jopa joskus sujauttanut toppahousut hameen päälle, Inkeroinen kertoo.
Säästyneellä rahalla matkalle
Noora Inkeroinen on laskenut, että autosta luopumalla perhe on säästänyt vuodessa 2 112,40 euroa. Kun auton omistamiseen ja käyttöön liittyvät polttoainekulut, vakuutukset, verot, huollot ja korjaukset sekä verot jäävät pois, rahaa säästyy helposti.
Summaan ei ole laskettu hankintahinnoissa tai korjauskustannuksissa tehtyjä säästöjä. Tarkempi laskelma löytyy Autoton perhe -blogista.
Säästyneellä rahalla perhe aikoo lähteä ensi kesänä kuukaudeksi kiertämään Eurooppaa asuntoautolla. Asuntoauto on ympäristöystävällisempi tapa matkustaa kuin lentäminen.
Toisaalta sähköpyörien hankinta oli iso taloudellinen menoerä. Inkeroinen kertoo myös juuri laittaneensa yli 350 euroa koko perheen pyörien talvirenkaisiin.
Moni Inkeroisen ystävistä epäili, että talven tultua perhe palaisi takaisin autoiluun, mutta Inkeroinen nauttii nykyisestä arjestaan. Hänelle kertyi tänä kesänä 3 300 kilometriä pyörällä
Edes eikä kahden viikon jakso ilman pyöriä ei saanut perhettä palaamaan vanhaan.
– Pyörämme varastettiin, ja hetken liikuimme autolla ja julkisilla. Saatuamme uudet pyörät palasimme kuitenkin satulaan ja liikunnalliseen arkeen.