Pikkujoulut on juhlittu, kello lähestyy aamuneljää. Taksitolpan jono näyttää loputtomalta, eikä tilausnumerosta tavoita kuin ruuhkavastaajan. Kuulostaako tutulta?

Taksin tilaaminen voi olla pikkujouluaikana yhtä tuskaa. Apua ongelmaan lupaavat näppärät sovellukset, joita on viime vuosina kehitetty kilpaa eri taksiyhtiöiden toimesta. Sovelluskaupasta löytyvät ainakin Lähitaksi, Valopilkku, Fixutaxi, Kovanen, Taksi Helsinki, Whim ja lisäksi liuta paikallisten taksiyhtiöiden omia sovelluksia.

Sovellusten asentaminen on ilmaista ja vaatii älypuhelimen lisäksi vain sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Rekisteröityminen tapahtuu useimmiten tekstiviestillä. Erityisen kätevää on se, että sovellus paikantaa tilaajan automaattisesti – ei enää tarvetta epätoivoiselle osoitteenkyselylle. Jotkin sovelluksista näyttävät reaaliaikaisesti, mistä taksi on tulossa. Hermot kestävät siis paremmin odottamista.

Osa sovelluksista toimii vain pääkaupunkiseudulla tai muuten paikallisesti, mutta esimerkiksi Valopilkku on valtakunnallinen. Se eroaa muista sovelluksista niin, että kyytipyyntö välittyy automaattisesti paikalliselle taksikeskukselle, ei tietylle taksiyhtiölle.

– Taksikeskukset saavat itse päättää, millaisia ominaisuuksia sallivat sovellukseen. Esimerkiksi paikannus ja mahdollisuus ennakkotilaukseen riippuvat keskuksen toiveista, Valopilkkua ylläpitävän Taksi Helsingin yhteyspäällikkö Pia Bergholm kertoo.

– Taksisovellusten latausmäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tällä hetkellä Valopikkua on ladattu 200 000 kertaa.

Hinnoittelusta villi länsi

Taksiala siirtyi viime kesänä sääntelystä vapaaseen markkinajärjestelmään. Jokainen yhtiö ja yksittäinen kuskikin voivat hinnoitella itse itsensä.

– Hinnan selvittäminen on aina asiakkaan vastuulla, Taksiliiton tiedottaja Anne Jormanainen sanoo.

– Hinta kannattaa varmistaa joka kerta ennen taksiin istumista tai selvittää se hyvissä ajoin etukäteen. Taksikeskukset ilmoittavat oman hinnastonsa sivuillaan. Taksiyrittäjän on lain mukaan ensisijaisesti ilmoitettava hinnat tai niiden määräytymisen perusteet sähköisesti nettisivuilla tai esimerkiksi Facebookissa. Jos näitä välineitä ei ole, riittää, että hinnat ovat asiakkaan nähtävillä autossa.

Sovellukset tuovat hinnoitteluun selkeyttä. Suurin osa niistä ilmoittaa etukäteen arvion hinnasta. Joissakin tapauksissa hinta on etukäteen määritelty ja sen voi jopa maksaa sovelluksen kautta. Esimerkiksi Fixutaxi tarjoaa lyhyet matkat Helsingin keskustassa kymmenellä eurolla.

Vaikka hinnoittelu tuntuu villin lännen menolta, taksialan vapautumisesta on ollut kuluttajan kannalta hyötyä.

– Vapautus on lisännyt kilpailua ja laskenut jonkin verran hintoja. Aloitushinnat ovat jopa puolittuneet ja kilometritaksakin pienentynyt, Bergholm kertoo.

Jonottaa täytyy edelleen

Bergholmin mukaan sovellukset ovat varsin luotettavia, mutta eivät ihmeisiin nekään eivät pysty.

– Tilaajan täytyy edelleenkin pysyä samassa paikassa taksin tilaamisen jälkeen, tai kuski ei löydä asiakasta. Joidenkin sovellusten kautta pystyy onneksi soittamaan suoraan kuljettajalle, mikä auttaa epäselvissä tilanteissa.

Sovellus ei myöskään pelasta viikonloppuöiden jonotusta. Jos taksipalvelussa on ruuhkaa, sovellus ilmoittaa, ettei autoja ole saatavilla. Tällöin tilaus täytyy tehdä uudelleen niin monta kertaa, että vapaa auto löytyy. Kaukaa viisas tilaa auton etukäteen, mikä sekin onnistuu useimpien sovellusten kautta.

Taksilain muuttuminen tarkoitti sitä, että taksiluvan saa jokainen hyvämaineinen hakija, joka läpäisee kuljettajakokeen. Samalla myös kohuttu Uber-palvelu sai luvan palata Suomeen. Uber-sovelluksen kautta voi tilata kyydin itsenäiseltä yrittäjältä, joka ajaa omalla autollaan. Uber varmistaa, että jokaiselta sen kuskilta löytyy taksilupa.

Pimeisiin, eli laittomiin takseihin ei edelleenkään kannata nousta, vaikka jonottaminen kävisi kuinka hermoille.

Omalla paikkakunnalla toimiva taksisovellus kannattaa ladata puhelimeen hyvissä ajoin ennen pikkujouluihin lähtemistä ja tutustua sen ominaisuuksiin. Pienellä vaivalla saattaa säästyä isolta päänsäryltä ja turhalta hampaiden kiristelyltä.