Ruuhkaa pyörätiellä? Muista selvät käsimerkit ja ennakoi ajolinjat
Lisää aiheesta
Etenkin pääkaupunkiseudulla liikenteessä on hurjasti pyöriä ruuhka-aikaan ja vauhdit ovat kovia. Kuinka voi itse tehdä pyöräilystä turvallisempaa?
Sen huomaa helposti, kun sattuu aamu- ja iltapäiväruuhkiin isoissa kaupungeissa: yhä useampi on valinnut työmatkan menopeliksi polkupyörän. Pyöräilyväylillä vauhdit ovat usein kovia, kun joukossa on niin nopeita sporttisia katupyöriä kuin sähköpyöriä.
Vauhdeista ja ruuhkista huolimatta pyöräonnettomuuksien suhteellinen määrä on pienempi kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.
– Vaikka pyöräily on lisääntynyt, vakavien pyöräilyonnettomuuksien määrä on pysynyt suunnilleen samalla tasolla, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.
Pahojakin tapaturmia silti sattuu. Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 23 ja loukkaantunut lähes 700 pyöräilijää. Todellisuudessa tapaturmia sattuu enemmän, sillä tilastoissa näkyvät vain poliisin tietoon tulleet pyöräilyonnettomuudet.
– THL:n kyselytutkimuksissa on arvioitu, että vuosittain pyöräilyonnettomuudessa loukkaantuu noin 24 000 yli 20 vuotiasta, Piippa mainitsee.
Pyöräillessä tyypillisin onnettomuus on kaatuminen. Etenkin risteyksissä tapahtuu yhteentörmäyksiä niin jalankulkijoiden, toisten pyöräilijöiden kuin autojen kanssa. Kuinka omaa turvallisuutta voisi parantaa työmatkoilla?
Tarkista, että pyörä on kunnossa
Pyöräilykypärän käyttö alkaa jo olla monelle itsestään selvä turvallisuutta lisäävä tekijä. Aivan niin itsestään selvää ei ole ajopelin kunto.
– Kuten autoillessa myös pyöräillessä on olennaista, että ajoneuvo on kunnossa. Tärkeää on, että jarrut toimivat, pyörässä on valot ja kaikki heijastimet, myös helposti tippuvat pinnaheijastimet, ovat tallessa, Leena Piippa sanoo.
Lain mukaan pyörässä on oltava etuvalon lisäksi äänimerkinantolaite, vaikkapa soittokello.
Käytä käsimerkkejä oikein
Työmatkaliikenteessä suhaillessa kannattaa ottaa käyttöön ennakoiva ajotapa. Se tarkoittaa, että ennakoit itse muuta liikennettä ja teet myös omasta ajamisestasi ennakoitavaa.
Kääntyessä tai kaistanvaihtotilanteessa toista pyöräilijää ohittaessa on hyvä näyttää kädellä suuntamerkkiä.
– Käsimerkin pitää olla näkyvä. Jos heilauttaa kättä vähän sinne päin, muut eivät välttämättä oivalla, että kyse on suuntamerkistä.
Eli hyvissä ajoin käsi reippaasti sivulle siihen suuntaan, mihin olet kääntymässä tai vaihtamassa kaistaa. Tarvittaessa käsimerkkiä voi näyttää uudestaan lähempänä kääntymis- tai ohitustilannetta.
– Pyöräilijät näyttävät käsimerkkiä usein liian säästeliäästi. Mitä vilkkaampi liikenne, sitä enemmän suuntamerkkiä kannattaa käyttää.
Jos pyörän hallinta on hankalaa yhdellä kädellä, pyörään tai kypärään voi myös asentaa vilkun.
Soita kelloa
Soittokello on tarkoitettu tilanteisiin, jossa varoitetaan muita tiellä liikkujia tai ilmoitetaan omasta lähestymisestä.
– Tarkkaa liikennesääntöä tähän ei ole, mutta voi kilauttaa ensin vähän kauempaa ja sitten uudestaan vähän lähempää, kun huomaa esimerkiksi tiellä jalankulkijan tai hitaammin liikkuvan.
Kelloa voisi Piipan mukaan mielellään käyttää useamminkin. Liikenneturvan selvityksissä valtaosa ihmisistä on sitä mieltä, että olisi hyvä, jos pyöräilijät soittaisivat kelloa enemmän ja hyvissä ajoin.
Kiinnitä huomiota omiin ajolinjoihin
Mitä enemmän liikenteessä on muita kulkijoita, sitä vakaampi ja ennustettavampi ajolinja kannattaa pitää. Pyöräilijän tulisi pyöräillä niin lähellä pyörätien oikeaa reunaa kuin on turvallista. Jos pyöräilijä hoippuu pyörätiellä laidalta toiselle, tai ajautuu äkkiarvaamatta kaistan oikeasta reunasta vasempaan, takaa tulevalla on suurempi riski törmätä.
Ohittamisen turvallisuus on varmistettava ennen ohitusta. Ohittaessa voi soittaa kelloa.
– Vastuussa turvallisesta ohituksesta on aina ohittaja itse, mutta myös ohitettavan täytyy pitää oma ajolinja suorassa ja ennakoitavana, Leena Piippa muistuttaa.
Pieni turvaväli edellä pyöräilevään kannattaa jättää – myös silloin kun ohittaa.
Hanki tarvittaessa taustapeili
Vasemmalle kääntyessä tai ohitustilanteessa täytyy havainnoida, tuleeko takaa muita pyöräilijöitä. Päätä kääntäessä on hyvä opetella ohjamaan pyörää riittävän vakaasti niin, että ohjaustanko ei käänny samalla.
Ohjaustankoon kiinnitettävä taustapeili on hyvä lisävaruste takaa tulevan liikenteen seuraamiseen. Kaupoista löytyy myös pyöräilykypärään kiinnitettäviä taustapeilejä.
Sovita nopeus
Perussääntö on, että pyörätiellä nopeusrajoitus on sama kuin viereisellä ajoradalla. Sopiva tilannenopeus riippuu silti tilanteesta.
– Jos väylällä liikkuu myös jalankulkijoita ja eri-ikäisiä ihmisiä polkupyörällä ei voi mennä nopeinta vauhtia mitä reisistä lähtee. Muut tielläliikkujat pitää ottaa huomioon.
Hyvä vauhti on sellainen, jossa ehtii reagoida, jos eteen juoksee vaikkapa lapsi.
Varaa tarpeeksi aikaa
Työmatkoilla olennaista on varata matkaan tarpeeksi aikaa. Kiireessä hutiloi helpommin ja tarkkavaisuus voi herpaantua.
Myös matkan ajoitus voi vaikuttaa oman työmatkareitin turvallisuuteen.
– Liikenneruuhkan määrä voi vaihdella jonkin verran kellonajan mukaan. Kannattaa kokeilla, olisiko autoliikenne hiljaisempi tai väylillä vähemmän pyöriä, lähde töihin vaikkapa 15 minuuttia aikaisemmin tai vartin myöhemmin, jos siihen on mahdollisuus.