Ajelet sujuvasti ja sallittuja nopeuksia pitkin maantietä, kunnes eteen tupsahtaa hidastelemaan traktori, ja matkanteko tyssää köröttelyksi. Ajokaistojen välissä on keltaiset sulkuviivat. Saako kuitenkin traktorin ohittaa?

– Lähtökohtaisesti ajoneuvolla ei saa ylittää sulkuviivaa, sanoo product specialist Teuvo Kaipainen Pohjola Vakuutuksesta.

Kaipainen muistuttaa, että keltaiset sulkuviivat ovat muuttuneet tai muuttumassa valkoisiksi tieliikennelain uudistuksen myötä. Yhtä kaikki, kyse on edelleen sulkuviivasta, jota ei saa ylittää.

Muista, että traktori väistää mahdollisuuksien mukaan

Tieliikenteessä köröttävän traktorin taakse kertyy helposti jonoa. Monen autoilijan kokemuksen mukaan traktori ei silti väistä tien sivuun, vaikka jono olisi kymmenien autojen mittainen.

Tieliikennelain mukaan traktorin periaatteessa kuuluisi väistää, mutta pakottavaa väistämisvelvollisuutta ei ole.

– Muita ajoneuvoja hitaammin ajavan on mahdollisuuksien mukaan annettava tietä kapealla tai mutkikkaalla väylällä, jotta muun liikenteen liikkuminen helpottuu, Teuvo Kaipainen sanoo.

Kanssaliikkujien täytyy kuitenkin huomioida, että traktorien liikkumisnopeus on poikkeava muuhun liikenteeseen verrattuna, eli jonoa voi kertyä ennen kuin traktorilla edes on mahdollisuus väistämiseen. Väistäessä traktori ei myöskään saa aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle.

Ole erityisen tarkkana ohittaessa

Traktoreita alkaa näkyä liikenteessä enemmän usein toukokuun kieppeillä, kun pelloilla alkavat toukotyöt. Samaan ajankohtaan osuu myös moottoripyöräilykauden alku.

Keväisin moottoripyöräilijöiden kannattaakin olla erityisen varovaisia traktorien jättämien jälkien kanssa.

– Jos traktori ajaa pellolta tielle, sen mukana voi tippua ajotielle multa- tai savipaakkuja tai hiekkaa, jotka voivat olla moottoripyöräilijöille iso riski.

Jos traktorilla on perässään jokin isokokoinen, pitkä laite, perässä tulijan on hyvä ottaa huomioon, että laite voi haitata näkyvyyttä. Myös ohittamaan lähtiessä on syytä muistaa, että ohittaminen vaatii erityistä tarkkuutta. Vaikka traktori kulkee hitaasti, se voi käyttäytyä yllättävästi.

– Yleensä myös isokokoiset laitteet, esimerkiksi äkeet ja kylvökoneet, voivat käyttäytyä kääntymistilanteessa yllätyksellisesti, esimerkiksi heilahdella. Traktorin ja sen laitteiden lähellä onkin syytä noudattaa erityistä varovaisuutta: pitää riittävän pitkä turvaväli traktoriin, laskea oma tilannenopeus sopivalle tasolle ja havainnoida liikennettä tarkasti, Teuvo Kaipainen sanoo.

Usein traktori saattaa myös kääntyä äkillisesti paikassa, jota perässä autoilevan on hankala ennakoida.

Traktorien suuntavilkut ja takavalot eivät aina näy muille tienkäyttäjille, sillä isot laitteet ja koneet voivat haitata valaisimia ja suuntamerkin valoja. Valot saattavat olla myös lian peitossa.

Oman vauhdin hiljentäminen ennen ohitusta ja kohtuullinen vauhdin kiihdytys ohituksen aikana säilyttävät yllättäviä tilanteita varten tarvittavan pelivaran.

Muista maltti ja sopiva tilannenopeus

Kevät- ja kesäliikenteessä liikkuu usein myös enemmän pyöräilijöitä ja muuta kevyttä liikennettä, joita saattaa näkyä enemmän myös maanteiden varsilla.

Myös kevyen liikenteen ohittamisen on tapahduttava turvallisesti: huomioi tarkasti, tuleeko vastaan muuta liikennettä ja pidä riittävä väli ohitettavaan.

– Muista maltti, turvavälit, sopiva tilannenopeus ja tilanteen päällä oleminen, Kaipainen tiivistää.

Jutun lähteenä myös Liikenneturva.

Liikennevakuutus on pakollinen turva kaikille liikenteessä käytettäville moottoriajoneuvoille. Tutustu esimerkkeihimme liikennevakuutuksen korvaustilanteista ja katso, mitä liikennevakuutus korvaa.

Juttu on julkaistu 27.4.2021 ja sitä on päivitetty 14.8.2023.

Lue myös:

Ota nämä asiat huomioon, kun otat peräkärryn käyttöön

Älä kättele korvauksia kolaripaikalla – vahingot voivat paljastua vasta myöhemmin