Älä kättele korvauksia kolaripaikalla – vahingot voivat paljastua vasta myöhemmin
Peltiä rutussa, mutta matkustajat selviävät säikähdyksellä. Mutta kuinka selvittää korvausvastuut? Parhaiten asiat etenevät, kun otat yhteystiedot talteen ja dokumentoi tapahtumat paikan päällä.
Talven ensiliukkaat tuovat perinteisesti selkeän piikin kolaritilastoihin, mutta peltiä menee ryttyyn muinakin vuodenaikoina ja yllättävän usein vieläpä tutuilla kotikulmilla. Mutta kuinka toimia, jos kolmion takaa kurvaa eteen toinen ajokki tai rysäyttää itse edellä ajavan auton perään?
Mikäli vahingosta selvitään säikähdyksellä ja peltivaurioilla, kannattaa tilannetta käydä läpi maltillisesti vastapuolen kanssa jo paikan päällä.
-Tärkeintä on tapahtumien dokumentointi. Kännykkäkameralla kannattaa ottaa valokuvia molemmista ajoneuvoista ja tapahtumapaikasta. Paperia ja kynääkin tarvitaan, jotta saadaan talteen vastapuolen ja mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot. Samalla tavoin kannattaa kirjata ylös tapahtumien kulku ja ajoneuvojen vahingot, opastaa Pohjola Vakuutuksen autovahinkojen korvauspäällikkö Sami Reinikka.
Poliisi paikalle vain poikkeustapauksissa
Pidä hansikaslokerossa mukana vakuutusyhtiön vahinkoilmoituskaavaketta, jonka voit tulostaa yhtiön verkkosivuilta. Samalla on hyvä olla tallessa myös vakuutusyhtiön hätäpalvelunumero, josta saa lisäohjeita, tietoja omien vakuutusten kattavuudesta sekä myös hinausapua.
-Digiaika on helpottanut monia asioita, mutta kynä ja paperi ovat kolaripaikalla edelleen toimiva vaihtoehto. Jos vastapuolen yhteystietoja ei jostain syystä saa selville tapahtumapaikalla, kannattaa poimia aina talteen auton rekisterinumero. Sen avulla selviää auton omistaja ja kuljettaja, Reinikka lisää.
Poliisi saapuu pienissä liikennevahingoissa vain harvoin paikalle. Virkavaltaa tarvitaan, mikäli syyllisyydestä ei löydy yksimielisyyttä tai on aihetta epäillä esimerkiksi rattijuopumusta.
-Vahingonaiheuttaja ja korvausvastuut saadaan useimmiten selvitettyä myös vakuutusyhtiöiden kesken, mikäli asia ei selviä kolaripaikalla, Reinikka lisää.
Jos kertomukset ovat kovin ristiriitaiset eivätkä anna selkeää näyttöä kummankaan tueksi, voi vakuutusyhtiö todeta, ettei vahingon aiheuttajaa ja samalla liikennevakuutuslain edellyttämää korvausperustetta niiden pohjalta löydy. Silloin oman auton vapaaehtoisen kolarointivakuutuksen sisältävä kaskovakuutus osoittautuu tarpeelliseksi.
Ilmoitusvastuu on vahingonaiheuttajalla
Vahingon aiheuttaneen osapuolen selviäminen on tärkeää, sillä ilmoitusvelvollisuus vakuutusyhtiön suuntaan on vahingonaiheuttajalla. Myös korjauskuluista vastaa aiheuttaneen osapuolen liikennevakuutusyhtiö.
Vahinkoilmoitus on tehtävä viipymättä ja mikäli sellainen on jo valmiiksi mukana, saadaan se täytettyä tapahtumapaikalla allekirjoitusten kera.
-Pieneltä näyttäviä kolhuja voidaan joskus yrittää kuitata suoraan rahalla omien vakuutusbonusten putoamisen pelossa. Tähän ei kannata kuitenkaan lähteä. Ajoneuvon vauriot voivat tarkemmassa tutkimuksessa osoittautua vakavammiksi ja korjaus ensiarvioita kalliimmaksi, jolloin vahingon kärsinyt osapuoli voi vielä kohdistaa korvausvaatimuksen syyllisen liikennevakuutukseen, Reinikka huomauttaa.
Älä vähättele jälkivaivoja
Vakavammissa onnettomuuksissa tarkista ensimmäiseksi henkilövahingot. Varmista, ettei tielle jääneistä ajoneuvoista ole vaaraa muille tiellä liikkujille. Näin vältetään lisävahingot.
Mikäli ajoneuvoissa on vakavammin loukkaantuneita matkustajia, kannattaa autojen ja potilaiden siirtäminen jättää alan ammattilaisille. Muista, että onnettomuustilanteissa jokaisella kansalaisella on auttamisvelvollisuus.
-Vakavampia henkilövahinkoja aiheuttaneista kolareista on soitettava hätäkeskukseen (112). Sieltä paikalle hälytetään ambulanssi ja samalla myös poliisi. Lisäksi on laitettava varoituskolmiot varoittamaan muita tiellä liikkujia, Reinikka opastaa.
Mikäli kolarin jälkeen on edessä lääkärireissu, on onnettomuudesta ja sen jälkeisistä terveyspulmista kerrottava lääkärille mahdollisimman avoimesti ja perusteellisesti. Tiedot vaikuttavat paitsi hoitoon myös vakuutuskorvausten perusteena olevaan lääkärinlausuntoon.
Lähtökohta on, että henkilövahingot ja hoitokulut korvataan pakollisesta liikennevakuutuksesta. Mikäli on itse syyllinen vahinkoon, ajoneuvon vauriot korvataan omasta vapaaehtoisesta kolarointiturvan sisältävästä autovakuutuksesta. Omassa autossa olleiden matkustajien ja kuljettajan henkilövahingot voi hakea omasta liikennevakuutuksesta, jos syyllisyys jää itselle tai epäselväksi.
Autovahinkojen ABC:
- Tarkista henkilövahingot ja varoita muuta liikennettä.
- Ota talteen toisen osapuolen sekä mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot (nimi, osoite ja puhelinnumero).
- Ota ajoneuvoista ja niiden sijainnista vahinkopaikalla valokuvia. Ota talteen rekisterinumerot ja tiedot vakuutusyhtiöistä.
- Soita vakuutusyhtiösi hätäpalvelunumeroon (Pohjola Vahinkoapu 010 253 0012), josta saat lisäohjeita ja tarvittaessa hinauspalvelun korjaamolle. Huomaa, että oman ajoneuvon hinaus on tilattava oman vakuutusyhtiösi hätäpalvelun kautta, joten talleta numero 010 253 0012 puhelimeesi.
- Vahinkoilmoituksen voi tehdä verkkopalvelussa. Autossa on kuitenkin hyvä olla myös paperiversio ko. kaavakkeesta. Poliisi tarvitaan paikalle, mikäli syyllisyys ei selviä tai on aihetta epäillä esimerkiksi rattijuopumusta.
- Mikäli kolarissa on loukkaantuneita, ajoneuvot vaurioituvat pahoin tai onnettomuus haittaa selkeästi muuta liikennettä, soita hätäkeskukseen 112. Auta loukkaantuneita.
- Jos joudut itse lääkäriin, kerro avoimesti tapahtunut ja mahdolliset onnettomuuden jälkeiset vaivat. Niiden pohjalta tehtävä lääkärinlausunto on perusteena myös vakuutuskorvauksille.
Lue myös:
Näin valitset sopivan autovakuutuksen
Perjantaisin pelti paukkuu parkkipaikoilla – Nappaa talteen parkkeerauksen muistilista