Parkkipaikkakolarointi on Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan tyypillisintä ruokakauppojen parkkipaikoilla, kauppakeskusten parkkihalleissa ja taloyhtiöiden yhteisillä parkkialueilla. Useimmiten ihmiset törmäävät parkkipaikan kaiteeseen, pylvääseen tai sähkötolppaan, mutta talvella datassa näkyvät myös lumipenkat ja lumen peittämät kivet. 43 prosentissa parkkipaikkavahingoista kolari tapahtuu kolmannen osapuolen kanssa. 

– Klassinen tilanne on se, että toinen peruuttaa ruudusta ja toinen ajoneuvo törmää peruuttavaan ajoneuvoon. Toistaiseksi kuljettajaa avustava teknologia, kuten peruutustutkat, ei vielä näy vahinkojen vähenemisenä tilastoissa. Välillä sen vaikutus tuntuu olevan päinvastainen, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander sanoo.  

Inhimillisiä vahinkoja 

Vastaavasti melkein 60 prosenttia kaikista parkkipaikoilla ja –halleissa sattuvista vahingoista on sellaisia, että ajoneuvo on ollut parkissa ja tuntemattomaksi jäänyt henkilö kolaroi sitä tai kuljettaja itse kolaroi omaa ajoneuvoaan. 

– Osuus on harmillisen suuri. Erityisen kurja tilanne on silloin, kun auton kolhija on vain poistunut paikalta. Näihin tilanteisiin voi tietysti varautua pysäköintiturvalla, joka on vapaaehtoinen lisä auton kaskovakuutukseen, Hiljander sanoo. 

Tapausten määrä korostuu tilanteissa, joissa tilaa on vähän, kuten isojen kaupunkien kadunvarsilla.  

– Näille tilanteille on usein yhteistä se, että näkyvyys ei ole loistava tai siinä on katvealueita ja samanaikaisesti tapahtuu paljon asioita, jotka voivat muodostua häiriötekijäksi. Kuljettaja voi esimerkiksi säätää auton toimintoja, puhua muiden matkustajien kanssa tai yrittää havainnoida muita liikkujia. Tämä on varsin inhimillistä, Hiljander jatkaa.  

”Korjaaminen voi maksaa autosta riippuen helposti parikin tuhatta euroa” 

Liikennevahinkojen määrä nousi koronavuoden 2020 matalista lukemista viime vuonna, kertoo Onnettomuustietoinstituutin liikennevahinkotilasto. Sen mukaan viikonpäivistä perjantai korostuu vahinkoaltteimpana päivänä. 

Usein parkkipaikoilla tapahtuvissa kolareissa korjauskustannukset jäävät huomattavasti maltillisemmaksi verrattuna tavanomaisiin törmäysvahinkoihin. Aina näin ei kuitenkaan ole. 

– Jos esimerkiksi auton sivupeili ja kylki osuu parkkihallin tolppaan, niiden korjaaminen voi maksaa autosta riippuen helposti parikin tuhatta euroa. Pieneltä vaikuttavan törmäyksen kustannukset saattavat yllättää autoilijan, jos vaikka kallista tekniikkaa menee rikki, Hiljander sanoo. 

Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan parkkialueilla sattuneiden pysäköintivahinkojen ja alhaisissa nopeuksissa sattuneiden törmäysvahinkojen keskimääräinen korjauskustannus on noin 1600 euroa.  

Huomioi nämä asiat, erityisesti kun pysäköit pienissä tiloissa: 

  • Ota aikaa pysäköinnille ja minimoi häiriötekijät.  
  • Jos mahdollista, pysäköi auto niin, että pääset ajamaan suoraan pois pysäköinnistä. Vältä sitä, että joudut peruuttamaan pois parkkipaikasta. 
  • Kiinnitä huomiota ympäristöön. Esimerkiksi kävelevää jalankulkijaa tai moottoripyörää voi olla vaikeampi havaita. 
  • Käytä hyödyksi avustavaan teknologiaa, kuten peruutustutkaa.  
  • Jos vahinko sattuu, älä hätäänny, kaikki kyllä järjestyy. Apua saat Pohjola Vahinkoavusta.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen pysäköintiturvaan 

Kolhittiinko pysäköityä autoasi – toimi näin vahinkotilanteessa 

Lue myös: 

Näin valitset sopivan autovakuutuksen