Moottoripyörien ABS-jarrut ovat yllättävän vanha keksintö. Tekniikka tuotiin ensimmäistä kertaa kaksipyöräisiin vuonna 1988 BMW:n toimesta. Tuolloin BMW K100:n oli mahdollista saada lisävarusteena lukkiutumattomat jarrut. Painoa järjestelmä toi mukanaan peräti 11 kiloa.

Tultaessa 1990-luvulle alkoivat ABS:t hiljalleen olla mahdollista hankkia moottoripyörään laajemminkin, kun japanilaisvalmistajat Honda ja Yamaha toivat oman versionsa suuriin matkapyöriinsä. Tuolloin järjestelmää pidettiin lähinnä ylihintaisena vitsinä, joten ABS:t eivät juuri saavuttaneet suosiota.

ABS-jarrujen ilmestymisestä kesti kuitenkin lähes 20 vuotta ennen kuin lukkiutumattomat jarrut tulivat toden teolla moottoripyörämarkkinoille. Syy oli lainsäädännön, mutta myös kehittyneen tekniikan. Vuonna 2009 Bosch toi markkinoille ABS-jarrujärjestelmän, joka painoi versiosta riippuen 700 grammaa tai 1,6 kiloa.

Motoristit itse suuria ABS:ien vastustajia

Viimeinen niitti ABS:ien yleistymiselle prätkäpuolella oli EU-komission päätös siitä, että vuodesta 2016 alkaen yli 125-kuutioiset moottoripyörät piti varustaa lukkiutumattomalla jarrujärjestelmällä. Tällä hetkellä ABS-tekniikka on siis pakollinen uusissa moottoripyörissä.

Yllättävää kyllä, yksi suurimmista vastustajista ABS-jarruja kohtaan ovat olleet motoristit itse. Tai oikeastaan kritiikki on kohdistunut siihen, saako lukkiutumattomuuden kytkettyä pois päältä. Ominaisuus on tärkeää erityisesti off-road-käytössä, sillä hiekalla ABS:t eivät ole kaikkein käytännöllisimmät.

Tätä nykyä suuresta osasta pyöriä järjestelmän saa halutessaan kytkettyä pois päältä, mikä on käytännöllistä hiekalla tai vaikkapa moottoriradalla.

Lukkiutumattomien jarrujen hidasta tuloa prätkämarkkinoille on välillä vaikeaa ymmärtää, sillä tekniikka on ennen kaikkea kaksipyöräisissä enemmän tarpeen kuin autoissa. Moottoripyörän eturengas lukkiutuu varsin äkäisesti yllättävässä tilanteessa ja silloin kaatuminen on lähes varma asia.

MSC eli kaarre-ABS tekee tuloaan

Kun ABS-jarrut vihdoin tulivat voimalla moottoripyörämarkkinoille, seurasi perässä Boschin kehittämä MSC-teknologia. MSC on lyhenne sanoista Motorcycle Stability Control, joka vie ABS-teknologian paria pykälää pidemmälle.

MSC:stä puhutaan yleisesti nimellä kaarre-ABS. Se hyödyntää lukkiutumattomien jarrujen lisäksi gyroskooppi-sensoreita ja kiihtyvyysantureita, jotka tunnistavat pyörän kallistuksen ja nopeuden. Näiden ansiosta tekniikka mahdollistaa moottoripyörän jarrutuksen silloin kun se on kallellaan.

Tämä saattaa kuulostaa mitättömältä, mutta se on yksi merkittävimmistä moottoripyörän turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Kun ilman MSC:tä varustetulla moottoripyörällä jarrutetaan mutkassa, nousee pyörä pystyyn ja jatkaa matkaansa suoraan kääntymisen sijaan.

MSC siis mahdollistaa sen, että moottoripyörällä voi jarruttaa myös mutkassa täydellä jarruvoimalla. Järjestelmä jakaa jarrutusvoimaa niin, että pyörä pysyy kallistuneena. Se voi pelastaa prätkäilijän kaatumiselta erityisesti yllättävissä tilanteissa.

Arvion mukaan Boschin kehittämä MSC-teknologia estää noin kolmanneksen kaatumisonnettomuuksista.

MSC tuli ensimmäiseen tuotantomoottoripyörään KTM 1190 Adventureen vuonna 2014 ja tätä nykyä tekniikka on käytössä edistyneemmissä prätkämalleissa laajasti. Sitä suosivat erityisesti Eurooppalaiset moottoripyörävalmistajat, kuten BMW ja KTM.

Airbag ei ole saavuttanut suosiota prätkissä

ABS:n lisäksi toinen automaailmasta tuttu turvallisuusvaruste ei ole saanut samanlaista lentoa aikaiseksi. Kyseessä on alun perin Mercedes-Benzin yleiseksi tekemä Airbag. Prätkämaailman ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen airbagin asensi moottoripyörään Honda.

Vuonna 2006 Honda esitteli moottoripyörämaailmalle vanhan uuden innovaation matkapyörämalli GoldWingissä. Turvatyynyn on määrä estää kuljettajaa lentämästä pyörän kyydistä kolaritilanteessa. Tekniikka on jäänyt pitkälti kuriositeetiksi, sillä muut valmistajat eivät ole ottaneet sitä käyttöön.

Sen sijaan ajovarusteisiin sijoitettavat airbagit ovat saaneet aikaan enemmän hypeä. Muun muassa moottoripyöräasevalmistaja Alpinestars on tuonut airbagin osaksi tuoteperhettään. Myynnissä on ajoasuja, joiden sisään on integroitu airbag.

Törmäyksen sattuessa turvatyyny täyttyy 25 millisekunnissa suojaamaan kuskia erityisesti niska-, selkä-, ja rintakehän vammoilta. Tekniikka on ollut laajalti käytössä mm. Moto-GP-kuskeilla.

Moottoripyörien turvallisuus on toki kiinni kuskin lisäksi myös ajovarusteista. Niistä tärkein henkeä suojaava varuste on laadukas kypärä, mutta suurta roolia näyttelevät myös ajopuku, asianmukaiset kengät ja hanskat.

Myös tulevaisuuden visiot ovat prätkämarkkinoilla varsin mielenkiintoisia. Honda esitteli viime vuonna itseään tasapainottavan moottoripyörän prototyypin Tokio Motor Show’ssa. Useilla gyroskoopeilla varustettu kaksipyöräinen tuskin tulee sellaisenaan markkinoille kovinkaan pian, mutta tulevaisuudessa tekniikkaa voitaneen hyödyntää turvallisuusteknologiassa.

OPn moottoripyörävakuutus uudistui – lue lisää