Haaveiletko luksusmatkasta? Näin onnistut säästämisessä
Lisää aiheesta
Säästäminen on taitolaji, jonka voi ottaa helposti haltuun. Miten voisin säästää unelmien matkaa varten?
Ainakin kerran elämässä olisi ihana kokea todellinen luksusmatka, jonka aikana ei tarvitse murehtia rahasta. Onko reissun toteuttaminen mahdollista muille kuin rikkaille?
− Ihan jokainen pystyy säästämään, OP Ryhmän vähittäispankkitoiminnan varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen sanoo.
Kalajaisen mukaan säästäjät voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. On niitä, joille säästäminen ja sijoittaminen on tuttua. Heidän tulonsa ovat yleensä sellaiset, että rahaa jää yli kulujen jälkeen. Sitten on niitä, joiden taloudellinen tilanne on niin tiukka, että säästäminen tuntuu liki mahdottomalta.
− Suurin ryhmä on kuitenkin se, joiden 80 miljardia euroa makaa nollakorkoisilla tileillä. Meillä suomalaisilla olisi paljon opittavaa siitä, miten säästää tuottavammin.
Tuottavammalla säästämisellä Kalajainen viittaa sijoittamiseen, siis rahastoihin ja osakkeisiin. Monelle sijoittaminen tuntuu edelleen olevan maailma, johon tavallisilla ihmisillä ei ole mitään asiaa.
− Sijoittamaan voi lähteä ilman alkupääomaa ja minkäänlaista tietämystä osakkeista ja kansantalouden lainalaisuuksista. Se on tehty pankeissa nykyään erittäin helpoksi.
Miten aloitan?
Miten sitten pääsisi unelmoinnista konkretian tasolle? Mistä säästäminen kannattaa aloittaa? Kalajaisen mukaan on hyvä asettaa konkreettinen tavoite, vaikkapa sitten se luksusmatka. Se lisää motivaatiota säästämiselle.
− Mieti ensin, säästätkö pahan päivän vai hyvän päivän varalle. Yllättäviin menoihin, kuten remonttiin tai auton korjaamiseen, voi ihan hyvin säästää säästötilille. Ne ovat rahoja, joita voi tarvita yhtäkkiä, Kalajainen sanoo.
Hyvän päivän varalle, vaikkapa unelmamatkaa varten säästämiseen Kalajainen suosittelee sijoittamista, sillä silloin säästetään pidemmällä aikajänteellä. Väliaikaiset laskut osakkeiden arvossa eivät haittaa, kun tavoite on esimerkiksi kymmenen vuoden päässä.
Jos säästämisestä ei ole aiempaa kokemusta, Kalajainen suosittelee ottamaan käyttöön OP:n Säästölipas-palvelun. Sen avulla säästöt kertyvät huomaamatta – ja automaattisesti.
− Jokaisesta kortilla tehdystä ostosta menee automaattisesti tietty prosentti säästöön joko tilille tai rahastoihin. Prosentin voi määritellä itse, ja jos rahat eivät meinaa riittää, säästetyn summan saa itselleen takaisin käyttöön.
Kalajainen on itse käyttänyt Säästölipasta vuoden alusta. Ensin iski järkytys, kun näki, kuinka paljon korttia tuli käytettyä. Sitä seurasi kuitenkin helpotus, kun huomasi rahastosäästöön kertyneen summan.
− Uskon, että Säästölippaan avulla moni sellainenkin pystyy säästämään, joka on ennen ajatellut, ettei siihen olisi mitenkään varaa.
Kurkkaa laskuria
Unelmalomasta haaveilevan kannattaa ottaa käyttöön myös OP:n sivuilta löytyvä säästämisen laskuri. Laskuriin määritellään ensin summa, jonka voisi kuukaudessa laittaa säästöön. Sitten kirjataan mahdollinen alkupääoma, säästöaika ja mahdollinen tavoiteltu tuotto.
Laskurin avulla on helppoa huomata, miten sijoittaminen vaikuttaa säästöaikaan. Jos pystyy säästämään esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa, 8 000 euron säästämiseen menee riskittömällä säästötilillä noin seitsemän vuotta. Jos saman summan sijoittaa kohtuullisen riskin OP-Maltillinen-rahastoon, tuotto-odotus seitsemän vuoden päästä on 9 700 euroa. Korkeamman riskin OP-Rohkeaan sijoittaessa tuotto-odotus nousee yli 10 000 euroon.
− Tuotoilla voikin sitten jo ottaa puolison tai kaverin mukaan unelmamatkalle.