Jospa saisi olla vain kaikessa rauhassa! Helsinkiläiset Minna Nádor, 34 ja Jarno Koponen, 35, miettivät joulun lähestyessä, että kaipaavat juuri nyt eniten ihan vain oleskelua, ja niinpä he pakkaavat kohta laukkunsa ja lennähtävät viettämään joulua Lontooseen. Siellä he aikovat ottaa maksimaalisen rauhallisesti.

-Teemme omassa tahdissamme vain niitä asioita, joita oikeasti haluamme tehdä. Tällä matkalla ei tarvitse suorittaa mitään, Minna tuumaa.

Joulu kaksistaan reissun päällä on pari vuotta yhtä pitäneelle pariskunnalle ensimmäinen. Matkakohde valikoitui läheisen etäisyyden ja kiinnostavan tekemisen perusteella. Jarno matkaa suurkaupunkiin ensimmäistä kertaa.

-En yleensä ole suuri turistinähtävyyksien ystävä, mutta Lontoon nähtävyydet, kuten Big Ben, ovat niin legendaarisia, että täytyy ne kerran elämässä käydä katsomassa.

Uusia ja vanhoja perinteitä

Minna on tottunut viettämään jouluja ulkomailla. Hän asui aikanaan viisi vuotta Etelä-Afrikassa äitinsä ja veljensä kanssa, ja siellä joulu oli tyystin erilainen kuin Suomessa – jo pelkästään kelin vuoksi tietenkin.

-Siellä joulu tulee keskelle kesää ja sitä voidaan viettää vaikka uima-altaan äärellä grillaillen. Etelä-Afrikassa joulu ei myöskään ollut yhtä tiiviisti lähiperheen juhla, vaan sitä vietettiin myös ystäväjoukolla.

Minnalle Lontoo on tuttu paikka. Hän on käynyt kaupungissa viitisen kertaa, mutta aina löytyy uutta koluttavaa.

Yhden joulun Minna juhli Australiassa viininviljelyalueella ystävänsä luona, ja unkarilaisen isänsä kanssa hän on tutustunut myös sikäläisiin jouluihin.

-Se oli meille jo tutumpaa yhdessä lämpimänä pysyttelemistä. Söimme hyvin ja joimme kuumia juomia, Minna muistelee.

Jarnon joulut ovat tavanneet olla hyvin perinteisiä suomalaisia juhlia kaikilla klassisilla aineksilla. Porvoossa asuva lapsuudenperhe on syönyt tuttuja jouluruokia, saunonut ja odottanut joulupukkia.

-Meillä lämmitettiin kyllä sauna joka päivä, eli jouluna siihen lisättiin vain etuliite, Jarno nauraa.

-Minä olen vasta Jarnon myötä tajunnut, että joulusauna on mikään perinne! Meillä ei koskaan ole sellaista ollut, Minna toteaa.

Viime joulun Minna ja Jarno ottivat vastaan Espanjassa Minnan veljen ja tämän vaimon kanssa. Perinne oli käynnistynyt Minnan perheessä joulusta 2016. Sitä ennen Minnan joulut olivat useimmiten olleet perhejouluja äidin, veljen ja viimeiset 10 vuotta myös veljen puolison seurassa, mutta äidin menehdyttyä juhlaperinteeseen tarvittiin muutos.

-Äiti kuoli kesällä ja joulun alla mietimme veljeni kanssa miten joulua vietetään uudessa tilanteessa.

-Tiesimme, että kokoontuminen entisessä paikassa olisi surullista ja vain alleviivannut äidin puuttumista. Valitsimme lopulta matkustaa etelän lämpöön. Uudessa ympäristössä oli helpompaa opetella uudenlaiseen joulunviettoon ja matkalla oli tosi mukavaa haikeudesta huolimatta, Minna kertoo.

Jouluaatoksi matkaseurue etsiytyi ravintolan suomalaiseen joulupöytään, katseli Joulupukin kuumaa linjaa ja kuunteli evankeliumikin. Joulussa oli hyvä määrä uutta ja vanhaa.

-Tärkein edellytys, eli rakkaiden läheisten seura, täyttyi, ja joulusta jäi hyvä muisto, Minna tuumaa.

Koska järjestely onnistui niin hyvin, se uusittiin seuraavana vuonna. Silloin joukossa oli Jarnokin.

-Pink Floydin David Gilmorella on Lontoossa laivaan rakennettu studio. Sinne ei pääse sisään, mutta sellainen kevyt stalkkaus tulee ehkä kysymykseen. Paikka on bändifiilistelijän pyhiinvaelluskohde, Jarno toteaa.

Aikaa ja rauhaa

Minnalle joulumieli tarkoittaa rauhaa ja aikaa tehdä haluamiaan asioita – tai olla kokonaan tekemättä mitään, kun siltä tuntuu. Matka tarjoaa sopivan syyn väistää juhlapyhiin helposti kasautuvat velvollisuuskäynnit ja pakolliset kuviot. Lahjoistakaan ei tarvitse huolehtia.

Muualle matkaaminen saa myös loman tuntumaan pidemmältä ja rentouttaa kiivaan syksyn jälkeen mukavasti. Yksi iso syy joulureissuun lähtemiselle onkin kotimaisen hössötyksen pakeneminen.

-Vähän alkaa jo väsyttää, kun valmistautuminen alkaa suunnilleen toukokuussa, Jarno nauraa.

-Mutta kyllä me vähän haluamme nauttia joulutunnelmasta kuitenkin.

Molempien ajatuksissa joulufiilis on jotakin mukaan otettavaa, joka ei sitoudu paikkaan ja puitteisiin. Joululauluja voi kuunnella reissun päälläkin, jos mieli tekee, tai niille altistutaan vähintään olosuhteiden pakosta. Perinteinen Lumiukko -animaatio kuuluu myös kuvaan.

-Sillä on tärkeä osa jouluissani. Kun minä ja veljeni muutimme aikoinaan pois kotoa ja kaikki perheenjäsenet asettuivat eri puolille maailmaa, äiti antoi meille selviytymispakkaukseksi Lumiukko-DVD:t, Minna nauraa.

-Jouluelokuvaksi sopii myös Die Hard, Jarno vinkkaa. Ehkä siitä muodostuu uusi perinne.

Kummallakin on yksi vanha perinne, josta ei luovuta vaikka oltaisiin missä päin maailmaa. Minna soittaa aattona Unkariin ja juttelee isänsä ja 98 vuotta täyttävän isoisänsä kanssa.

Jarno taas laittaa Lontoossakin uunin kuumaksi ja leipoo karjalanpiirakoita.

-Ne kuuluvat ehdottomasti jouluuni. Niitä on pakko saada.