1. Vinguta vapaasti

Kortilla maksaminen on koko euroalueella saman hintaista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei pankki- tai luottokortilla maksamisesta tulee lainkaan lisäkuluja, vaikka käyttäisit korttiasi esimerkiksi Kreikassa. Myös euroalueen ulkopuolella kortilla maksaminen on aina halvin tapa. Vaikka joudut silloin maksamaan valuutan vaihdosta korttiyhtiön tukkukurssin lisäksi oman pankkisi perimän siivun, kokonaisuus jää yleensä aina halvemmaksi kuin käteisen vaihtaminen.

2. Maksa kortillakin paikallisessa valuutassa

Kun olet euroalueen ulkopuolella ja maksamassa kassalla kortilla, myyjä kysyy usein ”haluatko maksaa euroissa?” Oikea vastaus on kieltävä. Jos maksat korttimaksusi euroalueen ulkopuolella euromääräisinä, kauppias perii korttiyhtiön tukkukurssin lisäksi välistä omat valuutanvaihtokulunsa.

3. Käytä automaattia, jos tarvitset käteistä

Kortin lisäksi tarvitset edelleen monissa maissa käteistä. Se kannattaa nostaa automaatista, sillä silloin vaihtokurssi on yhtä edullinen kuin korttimaksuissa. Nostojen määrissä kannattaa olla tarkkana: jos käteistä jää yli, sen vaihtaminen euroiksi maksaa. Toisaalta, jos nostat rahaa koko ajan, joudut maksamaan nostopalkkionkin monesti. Yritä siis arvioida tarpeesi mahdollisimman tarkasti ja maksa mahdollisimman paljon kortilla.

4. Luotto tuo turvaa

Jotkut vierastavat luotolla maksamista, mutta aivan turhaan. Esimerkiksi lennot kannattaa ehdottomasti ostaa luotollisella kortilla. Se antaa turvaa peruutusten varalle.

Selkein esimerkki on se, että lentoyhtiö menee konkurssiin. Jos lentoyhtiö ei pysty tarjoamaan sovittua palvelua, tässä tapauksessa lentoa, luotolla maksaneen asiakkaan on mahdollista hakea korvausta pankiltaan.

Lennon peruuntuessa pitää olla ensin yhteydessä lentoyhtiöön ja neuvotella heidän kanssaan, tarjoavatko he tilalle jotakin vastaavaa. Jos tullaan siihen tilanteeseen, ettei sopimus täyty, voi kääntyä pankin puoleen.