Kesälomat ovat käsillä, ja monen lomasuunnitelmiin sisältyy lomailu lemmikin kanssa. Onneksi lemmikin saa nykyään ottaa mukaan moniin kohteisiin, usein myös kahviloihin ja ravintoloiden terasseille.

Ennen reissua kannattaa tarkistaa muutama asia ja pakata koiralle mukaan omat tarvikkeet. Eläinlääkäri ja FirstVet Suomen johtaja Maiju Tamminen antaa vinkit, jotta matkailu sujuu mahdollisimman vaivattomasti.

Varmista koiran turvallisuus autossa

Suomalaiset koirat ovat yleensä tottuneita automatkustajia, mutta eivät kaikki. Tammisesta on tärkeää, että koira on ennen autolomareissua totutettu auton kyytiin. Se voi kärsiä matkapahoinvoinnista tai kokea automatkan ahdistavaksi.

Sekä lemmikin että ihmisen turvallisuudesta on huolehdittava matkustettaessa. Koira on autossa matkatavaroiden tapaan kuorma, joka voi kolaritilanteessa sinkoutua esimerkiksi matkustajien päälle.

– Lemmikin on oltava joko kytkettynä valjaistaan turvavöihin tai sille varataan oma häkki tavaratilaan. Myös tukeva kalteri tavaratilan ja muun matkustamon välillä tuo turvaa, Tamminen toteaa.

Hän muistuttaa, että koiran pitäisi pystyä sekä makoilemaan että seisomaan sille varatussa tilassa.

Junassa lemmikeille on varattu omat vaununsa ja paikkansa, jossa ne saavat matkustaa omistajansa kanssa. Koiralle voi varata junaan oman alustan ja juomakupin. 

Nauti matkasta, älä paahda

Ennen juna- tai automatkaa koira kannattaa lenkittää kunnolla. Koira ruokitaan sen normaalilla rytmillä, mutta se kannattaa juottaa usein.

– En suosittele matkapäivinä antamaan koiralle mitään, mihin se ei ole tottunut. Esimerkiksi jäätelö voi saada sen vatsan sekaisin, Tamminen toppuuttelee.

Automatkaa ei kannata paahtaa yhteen putkeen – eiväthän ihmisetkään sellaisesta nauti – vaan pitää sopivin väliajoin jaloittelu- ja pissataukoja.

Lemmikkiä ei saa jättää kesällä autoon hetkeksikään, ei vaikka auto olisi parkkeerattu varjoon ja ikkunat olisivat auki.

– Auton sisälämpötila nousee nopeasti niin korkeaksi, ettei koira siedä sitä. Se läähättää ja jäähdyttää itseään kielen avulla, ja jos ilma on kuumaa, läähätys lämmittää koiraa entisestään.

Varaa koiralle oma matka-apteekki

Koiralle pakataan reissuun oma matka-apteekki. Sinne kannattaa Tammisen mukaan varata koiralle tarkoitettua ripulilääkettä ja maitohappobakteereja, punkkipihdit, mietoa desinfiointiainetta, kuumemittari sekä perussidetarpeita.

Punkkilääkitys kannattaa hoitaa kuntoon jo kesän alussa. Punkkien torjutaan voi käyttää suun kautta otettavia tabletteja, joita saa eläinlääkärin reseptillä, valeluliuosta tai punkkipantaa, joita saa apteekista.

– Punkit aiheuttavat koiralle hyvin harvoin borrelioosia, mutta ilman torjuntaa ne tuovat punkkeja turkissaan ihmisen ulottuville.

Myös kauluri kannattaisi varata koiran matkatavaroihin.

– Jos sattuu haaveri ja koira pääsee nuolemaan haavaa, on melko varmaa, että se tulehtuu.

Ampiaisen pistäessä koiraa, pistoskohta puhdistetaan miedolla desinfiointiaineella. Pistoskohtaa voi kokeilla viilentää puhtaaseen ja kosteaan liinaan käärityllä jääpalalla. Joskus koira saattaa saada pistoksesta allergisen reaktion. Jos reaktio on voimakas, saattaa olla tarpeen hakeutua eläinlääkäriin.

Jos kyy puree koiraa, kyypakkausta ei saa koskaan käyttää. Koira on syytä viedä kiireesti suorinta tietä eläinlääkäriin.

– Koira olisi pidettävä liikkumatta, ettei myrkky pääse leviämään ja tuhoamaan kudosta. Eläinlääkärin ensimmäinen hoito on nesteytys ja mahdollisesti antiseerumi.

Paikallisen eläinlääkärin yhteystiedot on syytä selvittää jo ennen matkaa hätätilanteita varten.

Haaveiletko ulkomaanreissusta koiran kanssa?

Jos mielii koiransa kanssa ulkomaille, kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin kohdemaan vaatimukset. Ne selviävät esimerkiksi Ruokaviraston ja EU:n verkkosivuilta. 

EU-maat edellyttävät, että koira on mikrosirutettu, rokotettu raivotautia vastaan ja sillä on lemmikkieläinpassi. Joissain tapauksissa koira pitää lääkitä ekinokokkoosia eli heisimatoa vastaan.

Ulkomaanreissu koiran kanssa edellyttää aina käyntiä eläinlääkärillä. Myös Suomeen paluu edellyttää toimenpiteitä.

– Suomeen palaava koira on lääkittävä ekinokokkoosia vastaan 1–5 vuorokautta ennen saapumista. Tämä edellyttää siis eläinlääkärikäyntiä myös ulkomailla, Tamminen toteaa.

Juttu on julkaistu 16.6.2022 ja sitä on päivitetty 26.6.2023.

Pohjola Vakuutus tarjoaa lemmikkivakuutusasiakkailleen maksuttoman FirstVet-etäeläinlääkäripalvelun. Lataa ilmainen FirstVet-sovellus puhelimeesi. Jos lemmikki sairastuu tai loukkaantuu, ota ensin yhteys FirstVet-etäkonsultaatioon.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen koiravakuutukseen.